Duško Madžarevič: »Delujemo zavoljo tekmovalcev in ne obratno!«

Šport, umetnost, način življenja?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

Bo bodybuilding kdaj olimpijski šport?

simonHabjan

Piše Simon Habjan, diplomirani filozof, novinar, predavatelj in doktorand na FF. Verjame, da se spreminajnje družbe začenja na subjektivni ravni.

Bodybuilding je šport. In je umetnost. In je način življenja. Vsi, ki so se posvetili izpopolnjevanju in izgradnji svojih mišic, povedo, da je oblikovanje lastnega telesa podobno spreminjanju lastnih prepričanj: dolgotrajen, naporen proces, ki zahteva od posameznika veliko samodiscipline in odrekanja. Ta, neke vrste praktična filozofija, ima bogato zgodovino športa, katerega najbolj znana osebnost je brez dvoma Arnold Schwarzenegger.

Slovenski Švarci je vsekakor Duško Madžarevič, legenda slovenskega bodybuildinga, ki je danes, pri 47ih letih, lastnik telovadnice California Gym v Kopru, trener, sodnik in predsednik IBFF zveze ter oče in še vedno go-to oseba, ko beseda nanese na fiskulturo pri nas in v bivši jugi.

dule obleka

Kakšen je bil tvoj prvi stik z bodybuildingom?

Prvi stik z utežmi je bil v veslaškem klubu, kjer smo imeli t.i. suhe treninge za moč vzdržljivost in eksplozivnost, tako da sem praktično že v srednji šoli nekajkrat na teden treniral z utežmi in trenažerji. No, sčasoma sem vedno več časa preživel v kvihtalnici (fitnesov, kot jih poznamo danes, takrat še ni bilo ) in vedno manj v čolnu na vodi, ne nazadnje pa začel nekje pri 17-ih z bodybuildingom. Nekaj vaj sem poznal še iz veslanja, nekaj sem našel v takrat redkih revijah, nekaj pa smo se naučili v tozadevno dosti bolj naprednem Trstu, kjer so že obstajali fitnes centri.

Kako danes ta šport vpliva na tvoje življenje?

Trenutno je BB sestavni del mojega življenja, tako sem kot trener, sodnik oz. predsednik zveze IBFF, popolnoma vpet v ta šport. Prej sem 25 let tekmoval, kar je moje življenje podrejalo strogi prehrani in treningom, sedaj pa se ukvarjam bolj z mladimi in nadarjenimi tekmovalci in tekmovalkami. V svojem fitnesu čez večji del dneva pomagam članom, ki nimajo ravno tekmovalnih ambicij, ampak želijo doseči druge cilje, kot je izboljšanje fizičnega stanja oz ne nazadnje tudi izboljšanje estetskega videza.

Verjetno pa ne treniraš samo bodybuilderjev …

Zadnja leta se ukvarjamo tudi z rehabilitacijo, saj je vedno več ljudi, ki v fitnesu skuša sanirati različne poškodbe, največ je poškodb hrbtenice in kolen. Kot dodaten šport pa je fitnes praktično postal nepogrešljiv skoraj pri vseh športih, tako da pomagamo tudi nogometašem, rokometašem, atletom, jadralcem ter športnikom v različnih borilnih veščinah.

Kaj je IBFF in kakšni so njeni cilji?

IBFF je mednarodna zveza za bodybuilding in fitnes, ustanovljena 2010 s ciljem, da se odpravijo vse nepravilnosti, ki se pojavljajo v ostalih, že obstoječih zvezah. Tekmovalcu vrnemo spoštovanje, ki ga ni deležen skoraj nikjer več. Poskrbimo, da je sojenje korektno brez kakršnih koli vplivov lobijev – beri sponzorjev oz. drugih subjektov, bodisi da gre za nacionalne interese oz. interese nekaterih trenerjev. Vrednote, ki bi morale biti na prvem mestu, se vračajo, saj je IBFF zveza ustanovljena za tekmovalce – in ne obratno.

… se pravi, obstaja določeno število tekmovalcev, ki nastopajo samo v IBFF?

Našim tekmovalcem ne prepovedujemo nastopov v ostalih federacijah, saj lahko vsak odloča sam o sebi, kje in kdaj bo tekmoval, saj ne nazadnje vlaga svoj prosti čas, svojo energijo in svoj denar. Tekmovalcem skušamo pomagati na način, ki je najboljši zanje, kar pomeni, da si vsak posameznik izbere svoj pristop k športu, ki ustreza njegovim ciljem.

Kaj misliš, da je glavni problem bodybuildinga, kot ga dojema javnost?

BB ni v olimpijski družini športov in to je edini in hkrati največji problem. Uvedba kontrole dopinga na amaterskih tekmovanjih ne pomaga, če imaš poklicno (pro) ligo, kjer je pravzaprav samoumevno, za kaj gre. Na tak način nas ne bodo nikoli sprejeli v MOK, zato tudi večjega razvoja in večje medijske pozornosti ne bomo doživeli, kaj šele, da bi bili sploh primerljivi z drugimi športi. Skratka, interes vodilnih ljudi oz. zaslužek le – teh je dosti bolj pomemben kot pa razvoj samega športa, če konkretno pokažemo s prstom, brata Weider (‘očeta’ modernega bodybuildinga in ustanovitelja IFBB federacije, op.p.) sta imela možnost usmeriti BB med olimpijske športe, samo doping kontrola bi morala obstajati za vse. Poklicne tekmovalce so sicer enkrat samkrat spravili na teste, kjer jih je precej odpadlo takoj, vendar so to prakso takoj opustili, saj se je izkazala kot slaba poteza za njun zasebni interes.

Kako potemtakem vidiš prihodnost tega športa v Sloveniji?

Glede na to, da smo sedanji ali bivši tekmovalci v Sloveniji zelo majhen procent vseh lastnikov fitnes centrov, podjetij s športno prehrano in fitnes opremo, športnih fitnes oblačil, torej vseh potencialnih sponzorjev, je tudi odziv le – teh sponzorjev katastrofalen. Samo redki vračajo nazaj v šport in razvoj le – tega, velika večina pa skrbi samo za lastne dobičke.

… torej simptom kapitalizma in modernega športa nasploh …

Ne razumejo, da je razvitost bodybuildinga in fitnesa v Sloveniji potrebna tudi za kasnejše večje dobičke teh istih morebitnih sponzorjev. Tako so tekmovalci prepuščeni svojim zmožnostim, ki pa so glede na splošno krizo v Sloveniji zelo nezadostne. Enako je pri organizaciji tekmovanj, kjer je zelo skromna udeležba sponzorjev, čeprav imamo velik privilegij, da gostimo svetovno prvenstvo ravno v Sloveniji, točneje v Kopru, in to vsako leto! Na zahodu, kjer je ta šport maksimalno razvit, so večinoma lastniki potencialnih sponzorjev ravno bivši tekmovalci; zato je tam slika precej boljša kot pri nas.

In na koncu: cilji za prihodnost?

Ne glede na mačehovski odnos države do BB, ne glede na katastrofalen odziv sponzorjev (ki naj bi omogočili razvoj našega športa ), še vedno obstaja peščica ljubiteljev našega športa. Ta skupina – povezana v zvezo IBFF, bo tudi v bodoče naredila vse, da BB v naši državi ne bo zamrl, da tekmovalci ne bodo ostali brez tekmovanj, in ne nazadnje, da bodybuilding dobi mesto med ostalimi športi. Kljub vsemu se bomo lotili organizacije amaterskega svetovnega prvenstva, kateremu bomo tokrat dodali – prvič v Sloveniji – tudi tekmovanje za profesionalne bodybuilderje, tako imenovane lastnike Pro Card … PRO IBFF MR WORLD 2015. Obiščite nas v Kopru 21. junija 2015 in navijajte za naše.

Članek je objavljen v tiskani izdaji 7. številke Replike, ki jo še vedno lahko kupite pri prodajalcih časopisov.

8225 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.