Nič takega, to je Slovenija

UVODNIK, letnik 2, številka 9

Torej novo leto, nove obljube, nov list papirja, pošteno smo zakorakali proti koncu prve tretjine leta 2015 … pa se mi zdi, da se ponavlja staro leto, ali tisto pred njim, ali pa celo tisto še pred prejšnjim. Novice v medijih nas več ne presenetijo, kaj šele šokirajo ali ganejo, saj smo na nek način že razvili odličen imunski sistem blokiranja tovrstnih novic. Ne izročanje in lov na naše tajkunske zaslužkarje iz dežele mangov, ne prepisane ali kupljene diplome ali magisteriji poslancev in ministrov, ne prekoračitve pooblastil in uporaba domačega špijonskega sistema za ‘višje’ dobro, prodaja slovenskih ponosov, niti medijski linči navadnih državljanov ali kraja našega denarja izpred našega nosu … vse to postaja nekaj popolnoma normalnega, vsakdanjega. Verjetno se prav začudimo, če nas zjutraj ne pričaka vsaj ena približno šokantna novica, pri kateri potem že iz navade zamahnemo z roko in vzdihnemo: »Nič takega, to je Slovenija«. Brez ljubezni (love) v sami besedi.

TO JE SLOVENIJA
Mogoče se prav zato spreminjamo v pesimiste, ker nas obdajajo takšne in podobne novice, ki v nas, roko na srce, res več ne morejo premakniti skritega in spečega optimista. Morda se le premalo poroča o čem dobrem in tako novice, ki bi nas bodrile, ostanejo večini skrite. Pa s tem ne mislim novic o predsedniku države, ki igra bobne v Big foot mami ali boksa z Dejanom Zavcem. Želimo novice o naši družbi kot družbi prihodnosti, državi, ki skrbi za blaginjo svojih državljanov (brez slovenske malomeščanske fovšije), in v kateri naša okolica ni pasivna in brezbrižna. Želimo si novic o manjši brezposelnosti, manjšanju števila ljudi, ki živijo pod pragov revščine, prihodnosti za mlade v domačih krajih in zgodb o dostojnem staranju … o pravični družbi, v kateri se del naših rojakov ne bori za enakopravne človekove pravice ali enakopravno obravnavanje pred zakonom. Želimo si zgodb o družbi in državi, pa ne nazadnje o svetu, v katerem imamo vsi enake možnosti in priložnosti. Pa niso to zgolj optimistične želje …
Zato v Repliki ne odnehamo. Pred vami je že naša 9. številka, za katero ponosno trdimo, da jo pišemo in izdajamo za vas, ker želimo doseči prebujanje optimizma v družbi. Replika je nastala kot projekt mladih, ki so želeli aktivno sodelovati v procesu obveščanja in s tem postaviti družbi ogledalo. In se je skozi ta proces prelevila v resno in kredibilno revijo, ki jo berejo vse generacije. Svojim ciljem še naprej sledi ekipa mladih, ki ne obupa in želi bralstvo šokirati – toda z novicami, kolumnami in poročanji v dobrem in pozitivnem smislu! Na vsebino novic žal ne moremo vplivati, vplivamo pa lahko na dogajanja, ki novice povzročajo. Smo aktivni, prodorni, revolucionarni, optimistični in hkrati realistični. Za vas in za nas. Pa prijetno branje!

Nova številka revije Replika, katere osrednja tema so neplačana pripravništva, je na voljo na prodajnih mestih od petka, 24. aprila.

piše: SARA KARBA

4101 Total Views 1 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.