Začenja se tekmovanje za Najboljši dijaški startup leta 2015

Zmagovalce čaka poletno izobraževanje na Tajvan

Z intenzivnimi pripravami, ki so minuli konec tedna potekale na sedežu Ustvarjalnika v Ljubljani, se je začelo tekmovanje za Najboljši dijaški startup leta 2015. Dijaki, vključeni v Ustvarjalnikove podjetniške krožke na srednjih šolah v Sloveniji in Trstu, bodo na ta način sklenili celoletno delo v krožkih, s katerimi Ustvarjalnikova skupina mentorjev že 6. leto skrbi za podjetniški podmladek v Sloveniji in zamejstvu. Zmagovalno dijaško podjetniško idejo bo izbrala strokovna komisija, ki jo bodo sestavljali ugledni predstavniki podjetništva in startup skupnosti iz Slovenije, nagrada za avtorje ideje pa bo dvotedensko izobraževanje in tekmovanje s področja podjetništva na eni najboljših fakultet na daljnem vzhodu, na Tajvanu.  Ob tem pa bo konferenca ponudila tudi obilo zanimivih podjetniških zgodb, ki jih bodo mladim predstavljali uspešni podjetniki iz Slovenije in sveta.

startupp

Z zaključno konferenco, ki bo potekala v soboto, 23. maja 2015, na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko želi Ustvarjalnik, po besedah njegovega vodje Matije Goljarja, ne le skleniti celoletno delo, ki je letos povezalo skoraj 300 mladih iz Slovenije in Trsta, pač pa z zgodbami ki jih bodo na njej predstavili mladi iz vsega sveta, poskusiti spodbuditi lokalno okolje, da zaviha rokave in začne probleme spreminjati v priložnosti.

S svojimi vrstniki in gosti zaključne konference, med katerimi bo tudi njen častni pokrovitelj, predsednik Republike Slovenije Borust Pahor, bodo spregovorili trije uspešni najstniki – socialni podjetniki. Predstavili jim bodo svoje formule za uspeh. Prihajajo iz zelo različnih okolij, vsem pa je skupno, da so uspeli z inovativnostjo, trmo in veliko mero optimizma.

Njeno sporočilo je, da “za uspeh ni pomembno, od kod prihajaš.”

Sedemnajstletna Mara Steau je razvila mobilno igro TeenPreneur, ki mlade uči finančne pismenosti. Igra se je prijela v Romuniji, od koder prihaja, zato so jo v tamkajšnjih šolah vpeljali v reden učni proces. Je srednješolka, bodoča študentka univerze Harvard. Njeno sporočilo je, da “za uspeh ni pomembno, od kod prihajaš.”

Iz Palestine se nam bo pridružila Melissa Diamond, ki na tamkajšnjih nevarnih ozemljih že več let vodi mrežo klinik za avtistične otroke. Posebnost klinik je, da je vsaka od njih pobratena z avtistično bolnišnico v ZDA, ki skrbi za osebje in financiranje. Za svoj uspeh pravi, da je posledica “dejstva, “da se da vedno najti partnerje, s katerimi skupaj pridemo do cilja.

Iz lokalnega okolja pa prihaja Jernej Pangeršič, prvi Slovenec, ki je doštudiral na univerzi Watson, vodilni svetovni fakulteti za socialno podjetništvo, na katero vsako leto sprejmejo le 12 študentov, predavajo pa jim Nobelovi nagrajenci, direktorji največjih globalnih podjetij… Po zaključku študija je sprejel ponudbo za delo v vodilnem inštitutu za socialno podjetništvo, Unreasonable Institute v ZDA. Vodi projekt širitve njihovega izobraževalnega dela v ta del Evrope.

“Skupaj smo na dogodek povabili tri mlade iz različnih delov sveta. Izbrali smo tiste z najbolj zanimivimi in uspešnimi zgodbami, saj si želimo, da bodo prepričali lokalno okolje, da je priložnosti mnogo, če jih le zagrabimo.”

“Skupaj smo na dogodek povabili tri mlade iz različnih delov sveta. Izbrali smo tiste z najbolj zanimivimi in uspešnimi zgodbami, saj si želimo, da bodo prepričali lokalno okolje, da je priložnosti mnogo, če jih le zagrabimo,” je o bližnji konferenci, ki je odprta za vso javnost, še povedal Matija Goljar.

Na konferenci pa bosta sodelovala še dva izjemna gosta, oba prihajata k nam iz Amerike.

Tom D’Eri je podjetnik iz Amerike, soustanovitelj podjetij Rising Tide Car Wash in CanDo Business Ventures. Predan je trajnostnemu in socialnemu podjetništvu. K temu ga je spodbudila izkušnja njegovega brata, avtista, ki zaradi svoje bolezni ni mogel najti primerne zaposlitve. Tom je dobil navdih in ustanovil verigo avtopralnic, ki zaposluje izključno avtiste in je postala eden najboljših primerov socialnega podjetništva v Združenih državah Amerike.

Piko na »i« predavanjem, ki bodo ponudila nov pogled na socialno podjetništvo, pa bo postavil ameriški podjetnik iranskega rodu Kamran Elahian. V svoji več kot bogati karieri je ustanovil 10 podjetij (4 so končala na borzi) in z njimi ustvaril premoženje, vredno več milijard dolarjev. Zadnja leta se ukvarja s predavanjem in svetovanjem vladam različnih držav, hkrati pa svoj kapital usmerja v projekte mladih podjetnikov in najrazličnejših humanitarnih organizacij.

Elahian bo ob koncu Ustvarjalnikove zaključne konference tudi razglasil letošnje avtorje Najboljšega mladinskega startupa. Ti bodo, poleg simboličnega priznanja, prejeli še možnost dvotedenskega izobraževanja na eni najboljših tajvanskih fakultet za socialno podjetništvo. Izobraževanje bo potekalo konec letošnjega julija.


http://www.konferenca.ustvarjalnik.org/

Piše: Anuša Gaši

 

5356 Total Views 1 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.