Evropsko univerzitetno prvenstvo v košarki bo v Kopru

Prostovoljci so srce vsakega velikega tekmovanja

Evropskokosarka

Koper, univerzitetno mesto in mesto športa, v letošnjem poletju ponovno gosti večjo košarkarsko prireditev. Evropska univerzitetna športna zveza EUSA je Koprčanom ponovno zaupala izpeljavo košarkarskega prvenstva, saj so se kot organizatorji izkazali že leta 2002. Tokrat bo prireditev še nekoliko zahtevnejša, saj bo na njej sodelovalo šestnajst moških in dvanajst ženskih ekip, ali z drugimi besedami – okrog 500 košarkarjev, košarkaric in njihovih spremljevalcev. Organizatorji iz Univerzitetne športne zveze Primorske so takoj začeli s prvimi aktivnostmi. V avgustu so tako prvenstvo že promovirali v Rotterdamu, kjer so letos potekale Evropske univerzitetne igre.
Novembra je Ljubljana gostila kongres EUSE, namenjen prav organizatorjem univerzitetnih prvenstev, in ob tej priložnosti je prizorišča v Kopru obiskal tehnični delegat za košarko Peter George. Nemec je bil po pregledu Arene Bonifika, dvorane OŠ Koper ter dvorane Srednje tehnične šole zadovoljen, zato je podal pozitivno mnenje, nekdanjega sodnika in delegata evropske košarkarske zveze FIBE pa sta sprejela tudi rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič ter koprski župan Boris Popovič.
Organizatorji so medtem že zagotovili nastanitev športnikov in njihovih spremljevalcev v ankaranski Adrii, se dogovorili za medijsko pokroviteljstvo z lokalnimi mediji ter začeli navezovati promocijske stike z lokalnimi košarkarskimi klubi, šolami ter humanitarnimi ustanovami.

Predvsem bi radi, da bi bile med prireditvijo tribune polne in bi prvenstvo dejansko nekaj dalo okolju, ki ga bo gostilo.

Cilj organizatorjev namreč ni le ta, da bili uspešno izpeljali prireditev in bili zato še bolj prepoznavni v mednarodnem univerzitetnem športnem segmentu. Predvsem bi radi, da bi bile med prireditvijo tribune polne in bi prvenstvo dejansko nekaj dalo okolju, ki ga bo gostilo.
Potem ko so decembra obiskali vse obalne osnovne šole, košarkarske klube ter nekaj večjih športnih prireditev, so se aktivnosti v januarju nadaljevale – na Dnevu slovenske košarke v Stožicah in na All star tekmi najboljših košarkaric v Novem mestu. Na obeh tradicionalnih prireditvah Košarkarske zveze Slovenije so 13. Evropsko univerzitetno prvenstvo predstavili širšemu občinstvu, ob tem pa so prizadevanja prirediteljev iz Univerzitetne športne zveze Primorske podprli najboljši slovenski košarkarji vseh časov – Ivo Daneu, Peter Vilfan, Marko Milič, Primož Brezec, Matjaž Smodiš, Rankica Šarenac in Radosav Nesterovič, ki je nedavno postal tudi generalni sekretar KZS.
Tudi logistični del izvedbe prvenstva je dobil konkretnejšo obliko, potem ko je bil določen urnik kar 78-ih tekem.
Evropske univerzitetne moške in ženske košarkarske ekipe medtem že izpolnjujejo prve prijave. Do sedaj so organizatorji prejeli prijave enajstih ekip, kar je zelo vzpodbudno, saj se po izkušnjah iz preteklosti v tako kratkem času še ni prijavilo toliko ekip.
Organizatorji trenutno svoje moči prvenstveno usmerjajo v pridobivanje prostovoljcev, brez katerih organizacija velikega športnega dogodka ni mogoča. Predsednik organizacijskega odbora Marko Juretič je povedal: »Prostovoljci so srce vsakega velikega mednarodnega tekmovanja. Tudi sam sem že bil prostovoljec in prav zato vem, da lahko s participacijo na takšnem dogodku poleg nepozabne izkušnje prostovoljci pridobijo še veliko več.«

Piše: ELEONORA JENKO
1655 Total Views 1 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.