Slovenska Pank Transverzala – Pridite, gamad utrgana, na eno dozo svobode!

Domovina Kranjska bo ozaveščena, da pank je

Člana Pink Panker, Anže Grm in Uroš DobčnikUrko, sta nekega dne enostavno imela dovolj čakanja in praskanja po reproduktivnih organih. Če špilov ni, jih je pač potrebno ustvariti. Začela sta asfaltirati Pank Transverzalo, ki bo v aprilu in maju osemkrat udarila v različnih krajih širom naše dežele. Poleg Pink Pankerjev pri gradnji sodelujejo Drek U Pest, Strgane Pazduhe in Harry. Vsak bend se je zavezal za organizacijo vsaj enega dogodka v svoji regiji, na katerega bodo povabili tudi lokalne pankerje. Na odrih pa se bodo pojavili še

Paraziti p.13, Joko Ono, Kvazi Cirkus, Unicum, Start at Zero in Sintetika.

Cesta je speljana čez Kranj, Ljubljano, Kočevje, Trbovlje, Slovenj Gradec, Ajdovščino, Cerkno in Maribor.

11179950_1419980438310341_5905023358870710755_n

Z Anžetom in Urošem sem se pogovarjala o začetkih gradnje, prvem šusu v Kranju, točkah zvestobe, združevanju pank scene in …

Kaj Slovenska Pank Transverzala (v nadaljevanju SPT) je in od kod ideja za gradnjo pank poti čez našo domovino Kranjsko?

Urko: SPT je nastala ob iskanju imena zamišljene ideje in ker je bil cilj narediti dogodke, ki se bodo zvrstili po vsej Sloveniji, se je porodila paralelna misel na že obstoječo Slovensko planinsko transverzalo, ki povezuje vse slovenske vrhove.

Grm: Ponuja izdelano zamisel, platformo, ki uporablja koncertno pank sceno kot orodje za mreženje, hujskanje … Predstavlja en krak samoorganizacije.

Urko: Je sklop osmih dogodkov na različnih lokacijah. Ideja pa je prišla zaradi pomanjkanja špilov in nerazvite koncertne pank scene. Bistvo je povezovanje in spoznavanje bendov, klubov in organizatorjev.

Grm: SPT je nastala iz potrebe. Malo zaradi dolgčasa, malo zaradi nemogočih razmer. Če bomo samo čakali, smo ga itak najebali. Nismo tip ljudi, ki bi pasivno čakali. V rokah imamo vsa orodja, ki jih na tej stopnji potrebujemo. Edina logična poteza je, da gremo v akcijo.

Rekla sta, da pank scena ni dovolj razvita. Kaj je po vajinem mnenju ključni problem trenutne scene?

Grm: Zbeganost, pomanjkanje koncertov, posledično nepovezanost bendov na vseslovenski ravni, pomanjkanje komunikacije med skupinami na ideološki ravni. Kje stoji slovenski pank? Koliko in kako lahko posamezni pank bend dejansko spreminja družbo? Skupaj smo lahko sila.

Urko: Mislim, da je povezano z denarjem oziroma s stroški za organizacijo – plačilo prostora, redarjev, ozvočenja, SAZAS-a, bendov … Organizator največkrat reče, da se mu ne izplača. Raje se posvečajo mainstreamu ali pop sceni, ki pritegne maso ljudi, s tem pa tudi maso denarja.

Naša dežela potrebuje aktivno mlado energijo, ki je sposobna kritične presoje in karizmatičnega nastopa. Potrebuje energijo, ki se sproščenega duha aktivira v okolico in jo spreminja na bolje. 

Torej, padla je ideja Slovenija potrebuje pank udar! Kje sta začela, kako sta iskala bende in klube, kjer bodo potekali dogodki transverzale?

Grm: Začela sva s sanjarjenjem. Postavila sva si ambiciozen plan (osem dogodkov, vsaj deset bendov), predebatirala sva vse ostale malenkosti: celostna podoba, oglaševanje, stroški, razdeljevanje vlog in nenazadnje – kaj je srž najinih prizadevanj. Stvari se morajo odviti, ko napoči pravi čas. Naša dežela potrebuje aktivno mlado energijo, ki je sposobna kritične presoje in karizmatičnega nastopa. Potrebuje energijo, ki se sproščenega duha aktivira v okolico in jo spreminja na bolje.

Urko: Začela sva z iskanjem bendov preko FB, glasbenih kanalov, dogodkov iz preteklih let … Skratka, iskanje aktivnih bendov izključno iz pank žanra. Izbrala sva najbolj primerne za SPT – poudarek na izvirnosti, kvaliteti in družbenem angažmaju.

11077446_1423502771291441_8218976648172997014_o

Kaj združitev bendov, kakršno ponuja SPT, lahko spremeni? Kaj združevanje pomeni za sceno in kaj nasploh za našo domovino?

Grm: Predvidoma bo SPT s svojim mehanizmom ustvarjala močne nove vezi med aktivnimi posamezniki na sceni. Različna znanja ustvarjajo večje in kvalitetnejše projekte vseh vrst. S tem projektom se poleg bendov spoznavajo in združujejo tudi organizatorji, tehniki, medijski ustvarjalci, novinarji in seveda publika.

Urko: Moram priznati, da večine bendov sploh nisem poznal, videl sem, da so zelo aktivni, da izdajajo plošče, spote, vendar niso na dovolj odmevnih kanalih, da bi prišli na moje oči in ušesa. Sedaj vem, da je v Sloveniji vsaj sto aktivnih pank bendov. Glede na to, da SPT postaja kar medijsko izpostavljena, mislim, da bo veliko število ljudi, ki jih ta scena zanima, po novem precej bolj informiranih. Domovina Kranjska bo ozaveščena, da pank je in bo in da ni Slovenija samo komercialno in pop preplavljena. Povedati in pokazati hočemo, da se igra in posluša tudi zelo nabrita in kvalitetna pank glasba s pomenskimi besedili.

Grm: Ko bo transverzala zgrajena širom naše domovine, se lahko pankerji nadejajo paketa slovenskih pank skupin v krajih, kamor te skupine praviloma ne zahajajo. Trenutno je poudarek na hujskanju in družbenemu angažiranju prepuščen samim bendom, ki mimogrede svoje poslanstvo izvrstno opravljajo. V prihodnje se bo na tem področju postavil večji poudarek. Mešanica nore zabave in intelekta. Anti-šolski sistem.

11110369_1423502467958138_6684764375527886965_o

Koliko bendov trenutno sodeluje in kako so se odzvali na Pank Transverzalo?

Urko: Trenutno sodeluje deset bendov – štirje glavni in šest lokalnih, vsi so se odzvali z veliko veselja in angažiranosti. Vsak regijski bend bo organiziral dogodek v svojem kraju. Totalna podpora celotni ideji. Vsi bendi na vse dogodke pridejo brezplačno, nobenih honorarjev, potnih stroškov …

Grm: Poleg nastopajočih sodelujejo tudi Nč od Nč ter Pankeroschi, ki nam pomagajo organizirati dogodek v Kočevju.

Bendi so tam torej brezplačno. Gre samo za dvigovanje scene in združitev moči. Pa kljub vsemu določeni stroški nastanejo. Kako pokrijete te stroške?

Grm: Takoj je bilo jasno, da pri tovrstnem projektu stroški ne bodo pokriti. Želimo biti dostopni, tako da je vstopnina (PANKirnina) simbolična in pripada bendu, ki organizira dotični dogodek. S tem pokrivajo stroške lokalne organizacije. Poleg tega se stroški porazdelijo na več oseb. V vsakem primeru pa je aktivno sodelovanje ostalih bendov vredno vse pohvale, kajti vložek, ki ga dajemo v projekt, je za marsikaterega konvencionalnega Slovenca praktično nepredstavljiv.

Transverzalsko žigosanje si lahko brez težav vzamemo tudi za učni primer. S pomočjo primerjave našega in komercialnega sistema, pa lahko nadobudni razmišljujoči panker pride do zanimivih um kravžljajočih vprašanj in rešitev s področja ekonomije. 

Prvič je SPT udarila v Kranju 4. aprila 2015 . Kako je bilo? Kakšen je splošen vtis po prvem dogodku?

Grm: Obisk je bil izvrsten, vzdušje pa neverjetno odprto in sproščeno. Tako med bendi kot obiskovalci. Točno to je eden glavnih ciljev SPT. Koncert je zabava za vse! Posebne zahvale in pohvale si zasluži gospodar TrainStation Squata Darči Kruševac. Dogodek je bil po njegovi zaslugi in zaslugi benda Drek U Pest tehnično brezhiben. Kranj je uspel v vseh pogledih.

Tudi pankerji zbirajo točke zvestobe. Ob vsakem obisku dogodka SPT dobijo obiskovalci žig anarhije. Koliko žigov je potrebno nabrati za nagrado in čemu je sploh namenjeno zbiranje anarhije? Je to posmeh velikim trgovskim verigam?

Grm: Načeloma gre za oponašanje Slovenske planinske transverzale, kjer pohodniki dobijo žig. Res je, da spominja na zbiranje točk zvestobe, pa vendar je v principu stvar zelo drugačna. Gre bolj za suvenir in potrdilo, ki ga hraniš s ponosom. Nagrada – merch vseh sodelujočih bendov za junaka, ki zbere 5 žigov, ni znižana za neverjetnih 5 %, ampak je brezplačna. Transverzalsko žigosanje si lahko brez težav vzamemo tudi za učni primer. S pomočjo primerjave našega in komercialnega sistema, pa lahko nadobudni razmišljujoči panker pride do zanimivih um kravžljajočih vprašanj in rešitev s področja ekonomije.

V načrtu pa že imate tudi nadgradnjo transverzale. Kako, kdaj, kje in na kakšen način se bo širila pank pot?

Grm: Vsebinsko – z večjim poudarkom na akciji, aktivaciji, širjenju obzorij s sporočanjem, da je vsak lahko aktiven. Vsak se lahko pridruži sceni in vanjo vlaga ter jo konec koncev izkoristi kot močno orodje.

Geografsko – naslednja transverzala morda ne bo več samo slovenska, ampak se utegne širiti v jugoslovanski prostor. V vsakem primeru se nam bodo izkušnje in nova poznanstva, ki si jih nabiramo letos, obrestovale v prihajajočih letih. Po trenutnih odzivih sodeč so ta pričakovanja več kot realna.

Zaključna misel …

Grm in Urko: Pridite, gamad utrgana, na eno dozo svobode!


Piše: MAJA MILOŠEVIČ  |  foto: arhiv SPT

 

 

5835 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.