Mi smo politika!

BORUT CINKPiše: BORUT CINK
dolgoletni aktivist, prostovoljec,komunikator, ki mu politika ni tuja.

 

 

 

Politika je vse okoli nas. Družba je prežeta z njo. Skorajda ne pomnim dneva, ko ne bi bil ta v znamenju kakšnega političnega dogodka. Hiter pregled medijskih dogodkov v zadnjem mesecu pokaže, da so objave povezane s politiko, v veliki večini primerov negativne. Kako ne bi bile? Gospodarska kriza pri nas ni razkrila samo sistemskih pomanjkljivosti številnih družbenih podsistemov, ampak se je izkazalo, da poti številnih afer zadnjih let vodijo v kroge okoli politike. Takšna obsojena in kaznivih dejanj osumljenja početja so nas pripeljala v stanje, ko večina državljanov v politiko ne zaupa, politikom ne verjame, in se z njo, poklicno ali prostovoljno, ne želi ukvarjati. Kar razumem. A ni že praktično psovka, če nekomu rečeš, da je tak kot politik?

In vendar smo na politiko tako ali drugače obsojeni vsi. Ni moč oporekati temu, da v našem imenu sprejema pravila, po katerih se moramo ravnati, določa davke, ki jih moramo plačevati, skrbi za naše zdravje in izobrazbo, nas ščiti in nam pomaga, da kadruje v državnih podjetjih, bdi nad proračunsko porabo, itd. Po oceni ljudstva politika večino teh nalog opravlja slabo.

IMG_8345

To se odraža na več načinov, eden najbolj očitnih je vse več političnih abstinentov, ki nasprotovanje ali nezanimanje za sfero politike izrazijo z neudeležbo na volitvah. Takšnega je po rezultatih javnomnenjskih anket že več kot polovica volilnega telesa. V njem pa še posebej izstopajo mladi volivci. Posledično je največja stranka v državi ‘Na naslednjih volitvah ne bom volil’, v njej pa spet izrazito prednjačijo mladi.

Države takšno stanje ne gane preveč. Nekaj se s tem področjem ukvarja Urad RS za mladino, politična participacija mladih je kot prioritetno področje je zapisano tudi v Nacionalnem programu za mladino 2013 – 2020, posredno pa država tudi preko EU podpira promocijo politične participacije. Nič pretresljivega. Kdo pa bi se moral s tem ukvarjati bistveno bolj? Država? Starši? Šola? Politiki oz. politične stranke?

Vsakdo ima svojo vlogo. Najprej pa naj razčistim s pojmom politično delovanje – to ni mišljeno zgolj kot sodelovanje v političnih strankah in podmladkih. Vsakdo od nas politično deluje vsak dan, ampak se tega ne zavedamo. Plastično rečeno je politična odločitev tudi izbira lokala, v katerega gremo s prijatelji na kavo, razprava na neko temo na spletu ali udeležba na volitvah. Strankarsko politično delovanje pa je, če to počnemo v imenu in za določeno politično stranko. To je prvi mit, ki bi ga bilo med mladimi potrebno razbiti.

Biti politično aktiven, ne pomeni, da se moraš za to včlaniti v stranko.

Če se vrnem k odgovornosti.Šole morajo opraviti svoje. Vsakdo mora po končani osnovni šoli razumeti, kako deluje država, kje se sprejemajo odločitve in kaj to za vsakega izmed nas pomeni. Država mora zagotoviti kanale in mehanizme, da bodo mladi lahko sodelovali pri upravljanju družbe. Dejansko in ne le na papirju. V prostor družine in starševstva ne želim posegati, omenil pa bi, da so starši mladim lahko v marsičem vzor.

Potem pa so tu politiki in politične stranke. V mojih očeh morda najbolj odgovorni za stanje duha ter dojemanja in pripravljenosti mladih za delovanje v politiki. Bolj kot se bodo politiki in stranke zapletali v brezpredmetne razprave, medsebojna obtoževanja, vprašljiva ali kazniva dejanja, manj bodo mlade generacije državi zaupale in se v njej počutile enakovredno. Takšno stanje pa ne vodi samo v problem participacije mladih, ampak pod vprašaj postavlja tudi našo skupno prihodnost.

Politika in politiki morajo v odnosu do mladih preiti od besed k dejanjem in predvsem s svojim zgledom pokazati, da je tudi sodelovanje v politiki lahko častno in spoštovano.

Prav tako pa je izziv tudi na nas mladih. Kot enakopravni člani naše slovenske skupnosti  ne smemo nad vsem skupaj dvigniti roke in se umakniti pred odgovornostjo na Facebook, Twitter ali v svojo družbo, kjer je bolj enostavno in lagodno komentirati in predlagati rešitve. Živimo v prostoru in času, ko nam je omogočeno marsikaj, kar je bilo in je mnogim še vedno odvzeto ali nedostopno. Ne razumite napak, ne živim v iluziji in ne pričakujem, da bi se kar naenkrat vsi vsak dan ukvarjali s politiko. To bi bila potrata človeškega potenciala. Želim pa si, da bi mladi znali prepoznati etiko in moralo ter sposobnost poštenega in učinkovitega upravljanja države in to znali tudi ovrednotiti ter kdaj tudi sami prevzeli pobudo in prestopili prag politike – kot posamezniki, predstavniki civilne družbe ali politični funkcionarji. Vsak glas je pomemben in pomembno ga je unovčiti. Torej, začnimo s tem, da gremo na volitve. Vsi smo politika – čas je, da si to tudi priznamo in se temu primerno tudi odzovemo.

Želim pa si, da bi mladi znali prepoznati etiko in moralo ter sposobnost poštenega in učinkovitega upravljanja države in to znali tudi ovrednotiti ter kdaj tudi sami prevzeli pobudo in prestopili prag politike.


 

Foto: David Bole 

1120 Total Views 1 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.