Kulturkampf

Piše: JERNJERNEJ STROMAJEREJ ŠTROMAJER
prostočasni družbeni kritik, politolog, magister svetovnih študij in doktorand na FDV.
Twitter icon
@JernejStromajer

 

 

Koga sploh še brigajo resni problemi v Sloveniji? Namesto da bi se kot družba in država ukvarjali s temeljnimi problemi naše skupne države, saj vsi družbeni podsistemi (šolstvo, zdravstvo, lokalna samouprava, pokojninski sklad …) potrebujejo strukturne in celovite reforme, se naši dragi voljeni predstavniki ljudstva raje igrajo kavbojce in indijance ali pač kako drugo plemensko delitev na ‘naše’ in ‘nenaše’ oz. na ‘prave’ in ‘neprave’.

kulturkampf
»Kruha in iger,« bi rekli v starem Rimu; če kruha ni, pa očitno potrebujemo še več igre v obliki kulturnega boja. Od vseh sektaških debat je morda edina koristna, čeprav precej prepozna, tista o privatizaciji državnih podjetij. Sicer je pristransko navijaštvo teh in onih medijev že tako očitno, da človek včasih potrebuje kakšno pomirjevalo, ko z obeh strani posluša že neštetokrat prežvečene in zlajnane fraze; pa dobro, o prihodnosti se pogovarjamo.
Sicer je zelo zanimivo gledati, kako si predstavniki politične in gospodarske elite podajajo vroč kostanj krivde za trenutno situacijo na področju državnega lastništva ter lastništva slabe banke, državnega holdinga in državnih bank, vendar človek hitro dobi občutek, da kot ponavadi vsaka stranka išče svoj prostor pod soncem in se bori za lastno preživetje.
Ampak – medtem ko se prodajajo (eni pravijo celo, da se razprodajajo) različna podjetja, se javnost vedno znova zna zamotiti s čim popolnoma trivialnim: ali je bila znanemu politiku vročena priporočena pošiljka, kako se je predsednik naučil igrati bobne ali kaj še bolj obskurnega.

Kaj je naravno in kaj ni, na televiziji tako presoja nekdo, ki je magistriral s področja športa, hkrati pa je sposoben razžaliti celotno strokovno javnost na področju razvojne psihologije.

Glavni cirkus v javnosti pa gre nedvomno pripisati borcem proti izenačitvi pravic istospolnih na čelu z RKC. »Ljubi svojega bližnjega« očitno velja samo za določene božje otroke. Kaj je naravno in kaj ni, na televiziji tako presoja nekdo, ki je magistriral s področja športa, hkrati pa je sposoben razžaliti celotno strokovno javnost na področju razvojne psihologije. No, drugi pa so gospoda s prižnic, ki so zapriseženi celibatu – oni zagotovo vedo, kaj je in kaj ni naravno.
Nedvomno bo v ta kulturni boj v kratkem morala poseči tudi deveterica z ustavnega sodišča, nad katerim je samo modro nebo. Pred sabo nimajo nič kaj lahke odločitve; kot še v enem primeru v zvezi z znanim politikom bo njihova odločitev nedvomno razdelila javnost.
In spet se bomo lahko na družbenih omrežjih in v javnosti preštevali in sektaško delili. Karavana privatizacije bo očitno nemoteno šla naprej, psi pa niti lajali ne bodo, saj bodo preveč zaposleni z lovljenjem lastnih repov.

Nova številka Replike je na voljo na vseh prodajnih mestih od petka, 24. 4. 2015.
2115 Total Views 1 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.