Znane dobitnice certifikata Mladim prijazna občina

V Sloveniji danes 10 % mladim prijaznih občin

 prevzemnikimladimprijaznaobina2014-2018

Inštitut za mladinsko politiko in Mladinski svet Ajdovščina je v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja že tretjič zapored podelil certifikat Mladim prijazna občina. V letu 2014 si je certifikat prislužilo 8 občin.

Na razpis se je letos prijavilo 14 občin, izmed katerih je naziv Mladim prijazna občina prejelo 8 občin: Mestna občina Celje, Občina Grosuplje, Občina Idrija, Občina Kamnik, Občine Ljutomer, Občina Trebnje, Občina Vojnik in Občina Trbovlje.

Slavnostna podelitev certifikatov je potekala v četrtek, 25. Septembra, v Mestnem muzeju Ljubljana.

Certifikat je prvo tovrstno certificiranje v Evropi, ki predstavlja priznanje tistim lokalnim skupnostim, ki uspešno izvajajo ukrepe z identificiranih prednostnih področij lokalnih mladinskih politik. Predstavlja pa tudi usmeritev, kako se na lokalni ravni spopadati s težavami, s katerimi se srečujejo mladi v posameznih občinah ter seveda spodbudo občinam za uspešno delo na tem področju. Doslej je certifikat prejelo 21 občin.

»Letos je bila podelitev certifikatov digitalno obarvana. Na dopoldanskem izobraževalnem seminarju je bil namreč predstavljen nov participatorni portal, namenjen vsem slovenskim občinam in njihovim mladim občanom. Portal spodbuja konstruktivno interakcijo in sodelovanje lokalnih skupnosti z občani, s poudarkom na mladih občanih, ki se na poti do odraslosti spopadajo s težavami, na nekaterih ključnih življenjskih področjih. Ideja participatorneg portala izhaja iz rezultatov raziskav, ki kažejo, da je nekonvencionalna politična participacija, kamor sodi tudi participacija na spletu, med mladimi pogosta. Največkrat pa ne doseže naslovnikov sporočila,« pojasnjuje Rozana Mužica, vodja programa Mladim prijazna občina.

Tadej Beočanin, idejni vodja programa pa je izrazil zadovoljstvo ob ugotovitvi, da certifikat pripomore k izboljšanju pogojev mladim za vstop v odraslost na lokalni ravni. »Certifikat občine usmerja k sistematičnemu obravnavanju področja mladine in izvajanju povezanih ukrepov, ki mlade spremljajo na poti v odrasle odgovorne državljane. Participatorni portal, ki bo v polni luči zaživel do konca leta, pa predstavlja orodje, s katerim bo komunikacija med mladimi in predstavniki občine stekla v luči kvalitetnejšega sodelovanja. Danes je v Sloveniji 10 % mladim prijaznih občin. Podatek kaže, da naš čaka še veliko dela. Pot, ki smo jo ubrali, pa je nedvomno prava,« ugotavlja Beočanin.

Mladim prijazna občina_logo

V letu 2014 program sofinancira Zavod Movit s programom Mladi v Akciji.

PR

2703 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.