Zmagoslavje primorskega akademskega zbora v Carigradu

 

apz istanbul1

Pevke in pevci Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem (APZ UP) so pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija uspešno nastopili na 4. mednarodnem zborovskem tekmovanju v Carigradu (Turčija). Zbor se je predstavil v dveh kategorijah – v mešani, kjer je dosegel prvo mesto (97,3 točke), ter v kategoriji ženskih zborov (95,7 točke). Zbor je prejel tudi pokal in denarno nagrado kot najboljši zbor tekmovanja.

Na tekmovanju se je sicer pomerilo dvanajst zasedb iz osmih držav, ki so tekmovale v petih kategorijah. Primorski zbor je v tekmovalne m programu odpel tudi dve skladbi slovenskih skladateljev Paisaje (Andrej Makor), Zima (Lojze Lebič). Drugo mesto je osvojil mešani zbor iz Litve, tretje pa poljski mešani zbor Bielski.

Uspeh v Carigradu je lepo zaokrožil sicer jubilejno in naporno sezono. Aprila se je zbor predstavil na Naši pesmi v Mariboru, prvič v dveh zasedbah, mešani in ženski. Z obema so dosegli zlato plaketo. Maja so obeležili deset let uspešnega delovanja s slavnostim koncertom in ob obletnici izdali svojo peto zgoščenko Sonority, kjer so predstavljeni posnetki s koncertov in tekmovanj zadnjih dveh sezon.

Pevke in pevci so letos posneli še eno zgoščenko in sicer s pravoslavno zapuščino primorskih skladateljev. Tik pred tekmovanjem so jo predstavili na koncertu v pravoslavni cerkvi sv. Marte v Kopru, kjer so zgoščenko tudi posneli. S temi deli so navduševali tudi na koncertih v Nišu in v Sofiji, pred in po tekmovanju v Carigradu.

Zbor že deseto leto deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), od ustanovitve pa ga vodi dirigent in skladatelj Ambrož Čopi. Zbor posega v vse glasbene zvrsti in stile, posebno pozornost pa namenja skladbam primorskih skladateljev mlajše generacije in krstnim izvedbam njihovih del.

apz istanbul2

Vir: Spletna stran ŠOUP

1825 Total Views 4 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.