Živa knjižnica: ‘Vsak ima svojo zgodbo!’

živa knjižnica

Živa knjižnica je projekt, v katerem so ‘knjige’ ljudje – posamezniki in posameznice z zanimivimi, nenavadnimi, posebnimi življenjskimi zgodbami, ki so jih pripravljeni deliti z drugimi. Aktivno ozavešča in izobražuje o vrednotah, človekovih pravicah ter spodbuja razpravo o predsodkih in stereotipih v naši družbi.

Živa knjižnica je skoraj kot prava knjižnica – pri knjižničnem pultu se najprej včlanimo in dobimo knjižnično izkaznico. Nato si s pomočjo knjižnega kataloga, kjer so zbrani profili knjig, izberemo ‘živo knjigo’. ‘Branje’ poteka v čitalnici, v obliki pogovora, skozi katerega s postavljanjem vprašanj odkrivamo tančice realnosti ‘živih knjig’, njihovo spopadanje s predsodki in stereotipi. Tako si razširjamo obzorja, pridobivamo nova življenjska spoznanja ter se srečamo s čisto pravimi, živimi zgodbami, ki nas bogatijo in učijo.

Živa knjižnica želi ponuditi prostor za dialog o predsodkih in stereotipih, s tem pa izobraževati o vrednotah in človekovih pravicah, ki so temelj spoštovanja in človeku prijazne družbe. Bralec ali bralka lahko postane vsak, ki si želi sproščen in iskren pogovor. Gregor, ‘živa knjiga’, ki v projektu Živa knjižnica sodeloval že petič, o svoji izkušnji pripoveduje: »Zelo zanimivo se je pogovarjati in na tako enostaven način delati velike stvari – razbijati predsodke in stereotipe. Živa knjižnica je vsekakor ena tistih stvari, ki ponujajo priložnost za lepši jutri.«

Mladinski kulturni center Maribor Živo knjižnico organizira od leta 2012, junija letos bo to njena peta izvedba. Kot pravi Marja Guček, specialistka za mladinsko delo na MKC Maribor, »je Živa knjižnica v treh letih, odkar jo organiziramo, postala lokalno prepoznaven projekt z mnogimi stalnimi ‘živimi knjigami’, ki so zelo odkrito pripravljene govoriti o svojih življenjskih zgodbah, prav tako pa tudi že s stalnimi obiskovalci, bralci. Zavedamo se, da z vsako izvedbo na sproščen način informiramo ter ozaveščamo ljudi o človekovih pravicah in vrednotah. Zato se na vsaki izvedbi Žive knjižnice trudimo, da obiskovalcem ponudimo čim bolj pester in aktualen izbor ‘živih knjig’.«

Živa knjižnica bo tokrat zaživela na Živem dvorišču na Gosposki ulici 11 v Mariboru in sicer v petek, 27. junija, med 15. in 19. uro in v soboto, 28. junija, med 11. in 19. uro.

Vstopnine ni.

Mateja Pačnik, foto Mitja Florjanc

2566 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.