Politika je tragedijo izkoristila za vaje v slogu

BORUT CINK

Piše: BORUT CINK
dolgoletni aktivist, prostovoljec,komunikator, ki mu politika ni tuja.

 

 

UVODNIK: letnik 2, številka 8

Nismo še dobro vstopili v 2015 leto, ko nas je šokiral teroristični napad na francoski satirični časnik Charlie Hebdo. Sprva so bili v ospredju odzivov različnih javnosti surovost in tragičnost napada ter sožalje prizadetim in celotni Franciji. Razsežnost napada v osrčju Evrope pa je kmalu spodbudila tudi drugačne odzive in odprla, za evropsko družbo, nekaj bolečih vprašanj.

Kontekst in razlog za teroristični napad sta preprosto nesprejemljiva. Svoboda govora je pomemben temelj naše družbe, lahko bi rekli tudi našega načina življenja in prav je, da smo se mu postavili v bran. Tako tudi ni presenetljivo, da so bili odzivi po napadu na enega od postulatov moderne zahodnoevropske družbe tako številni. Milijoni smo izrazili podporo svobodi govora, prizadetim v tragediji in Franciji. Pridružili so se nam tudi številni svetovni voditelji. #JeSuisCharlie gibanje je združilo Evropo.Replika8uvodnik

V svojem slogu je politika izkoristila dogajanje in zelo hitro predlagala kar nekaj ukrepov, ki pa so v svojem bistvu predvsem kurativni. Na primer, strožji varnostni ukrepi, okrepljeno delovanje tajnih in obveščevalnih služb, omejevanje zasebnosti na spletu so le nekateri izmed njih, ki so zaokrožili po medijih. O preventivnih ukrepih, ki ne vključujejo poseganja v zasebnost posameznika ni bilo prav dosti slišati.

Zato se mi zdi še toliko bolj pomembno izpostaviti izjavo francoskega premierja Manuela Vallsa, da namreč v Franciji obstaja ozemeljski, socialni in etični apartheid. Seveda je imel s tem v mislih položaj tisočerih priseljencev in pripadnikov različnih manjših v Franciji, ki so zaradi diskriminacije potisnjeni na obrobje družbe ali pa so že bili pahnjeni čez rob. V tem pogledu Francija ni evropski unikum. Če pa k temu dodate še posledice naraščajoče socialne izključenosti, kot posledico dolgo trajajoče ekonomske krize v Evropi, dobimo nevarno zmes dejavnikov, v katerih se krepi marsikateri –izem, fašizem, nacizem, skrajni islamizem, itd.

Tragični napad v Parizu ne sme odpreti samo vprašanj o zagotavljanju svobode in varnosti v Evropi, ampak tudi vprašanja o enakosti, izključenosti in diskriminacije v evropski družbi. Z nekaterimi vidiki se ukvarja tudi tokratna Replika. Prijetno branje!

Osma številka Replike izide v soboto, 31. januarja 2015.
2165 Total Views 4 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.