Sproščeno in ustvarjalno do novega znanja

IMG_1132

Program Projektno učenje za mlajše odrasle ali na kratko PUM, ki že 14 let poteka pod okriljem Ljudske univerze Ajdovščina, se je za to šolsko leto iztekel.

Mladi udeleženci so se od začetka januarja vsak dan družili in pod vodstvom treh mentoric ustvarjalno preživljali prosti čas, sodelovali v številnih izobraževalnih delavnicah in izbirnih projektih, se posvečali zdravemu načinu življenja, skrbeli za večjo okoljsko osveščenost, razmišljali o svoji prihodnosti in poklicu, se pripravljali na ponovno vključitev v izobraževanje ali zaposlitev. Program PUM sofinancira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, v okviru Operativnega programa za razvoj človeških virov v Sloveniji za obdobje 2007–2013.

Seveda pa so se veliko časa tudi učili in pripravljali na izpite. Nekateri med njimi, ki so si našli svojo domovino v Sloveniji, pa so se na PUM – u učili slovenskega jezika.

Eden od udeležencev programa Marjan Marošević je svoje vtise takole strnil: »Ko te na zavodu za zaposlovanje ali šoli napotijo v PUM, ti ni popolnoma nič jasno. Seveda si za PUM slišal že prej, vendar ne veš točno kaj PUM sploh je. Zakaj bi se vključil, le kaj bom tam počel? Ko pa se opogumiš in se končno v program vključiš, ti postanejo stvari mnogo bolj jasne. PUM je res zakon! Mentorice so prijazne in zabavne, popolnoma te razumejo in spodbujajo. ‘Preganjajo’ te, da se učiš, da opravljaš izpite, da pišeš prošnje za delo, da ne zamujaš itd. Popolnoma te razumejo in vedno jim lahko zaupaš. Zaradi drugačnega načina dela in pristopa do nas mladih se razvijejo nova prijateljstva in naveze. PUM je kot družina, kjer smo vsi povezani, kjer si pomagamo, spodbujamo, zabavamo in seveda tudi kregamo. Veliko novega se lahko naučiš. Letos smo spoznali ogromno novih stvari o ekologiji, zgodovini, geografiji, ruščini. Veliko smo ‘športali’, kuhali in ustvarjali. Bilo je lepo. Najlepše pa smo se imeli na končnem izletu, kjer se je naše prijateljstvo še bolj poglobilo.«

IMG_0834

Prednosti PUM-a lahko izkoristijo tudi dijaki, ki se redno šolajo, vendar potrebujejo pomoč pri učenju. Z različnimi metodami dela in učne pomoči jim program pomaga, da premagajo ovire pri šolanju. Z vključitvijo v program pa ohranijo status dijaka.

rr

1617 Total Views 4 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.