Rhiannon Newton: Asemblaža za eno telo

Prva sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti ‘Nagib na oder’

 Rhiannon_slika 2

V Maribor prihaja avstralska sodobna plesalka Rhiannon Newton, ki se bo s plesnim projektom Asemblaža za eno telo v okviru prve sezone sodobnih uprizoritvenih umetnosti ‘Nagib na oder’ na Malem odru Narodnega doma predstavila 2. oktobra 2014.

Po uspešni septembrski otvoritvi prve sezone sodobnih uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder, ki jo je ovekovečila razprodana predstava Zapiranje ljubezni ljubljanskega Mini teatra, Nagib na oder nadaljuje svojo sezono rednega prikazovanja sodobnih uprizoritvenih umetnosti s predstavo avstralske plesalke iz Sydneya.

Rhiannon Newton je bila lansko leto udeleženka mednarodne umetniške izmenjave med Avstralijo, Hrvaško in Slovenijo v okviru IETM mreže. Letos se Rhiannon vrača v Slovenijo s projektom Asemblaža za eno telo, v katerem se ukvarja z vlogo ponavljanja v plesu.

Avtorica v projektu raziskuje, kako gib komunicira z občinstvom, kako gradi podobe, udejanja čustva, ob enem pa skupaj s Kyanom Tanom, ki v performansu skrbi za zvok, prikazuje žive sisteme za konstrukcijo koreografskih asemblaž.

Projekt Asemblaža za eno telo je bil premierno predstavljen avgusta v gledališču Syliva Sterli v Melbournu, kjer je prejel izjemno pozitivne odzive in kritike. Sicer je Asemblaža za eno telo del večjega koreograskega projekta Bodied Assemblies, ki ga je Rhiannon začela razvijati leta 2012 v New Yorku v okviru raziskovalne rezidence.

Poleg slabo uro trajajoče predstave bo Rhiannon Newton ponudila tudi dvodnevno plesno delavnico (4. – 5. oktober), ki jo bo v sodelovanju s Kulturnim društvom Center plesa organiziralo Društvo Nagib. Četrtkovi predstavi bo sledil pogovor z ustvarjalci in prvim solistom mariborskega baleta Antonom Bogovom.

Anja Bunderla

1979 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.