Okrogla miza Gej O.K. v Kopru

GejOK (18)

Resor za socialo in študentsko problematiko ŠOUP je v sodelovanju s Primorskim svetovalnim središčem v Kopru organiziral okroglo mizo Gej O.K. Gostje omizja so bili Mitja Blažić, aktivist za človekove pravice in pravice istospolnih, Miha Kavčič, tekmovalec resničnostnega šova Kmetija, in Omar Naber, slovenski pevec in kantavtor.

Na okrogli mizi so se dotaknili družbenih in tudi političnih razsežnosti bivanja LGBT oseb v Sloveniji in v duhu svetovnega dneva človekovih pravic ponovno opozorili na zapostavljen položaj LGBT oseb ter politično abstinenco pri zagotavljanju pravic. Izpostavili so tudi odpiraje medijskega prostora različnim LGBT temam.

Gostje so se strinjali, da je biti LGBT osebam danes gotovo lažje kot nekdaj, saj je danes na tem področju aktivnih veliko organizacij, ki zagovarjajo človekove pravice.

Omar Naber je na vprašanje o videospotu Sladek strup, v katerem je bil poljub dveh moških medijsko zelo izpostavljen, izrazil pomislek, da je bilo sporočilo videospota večkrat napačno interpretirano. Z videospotom je v našo družbo želel predati sporočilo, da svoboda posameznika sega do tiste točke, do katere ni ogrožena svoboda drugega. »Biti nam mora popolnoma vseeno, kaj si o nas kdo misli. Homofobi naj svoje nerazumevanje, bes in nestrpnost razrešijo sami, saj ta izvira iz njih,« je še poudaril.

GejOK (7)

Na vprašanje o razlogih za prijavo v resničnostni šov je Miha Kavčič povedal: »Družba v osnovi vsakršno seksualnost tabuizira, ker resne razprave v družbi o teh tematikah ni. Seksualnost je del življenja in o tem se je potrebno pogovarjati. S prijavo v resničnostni šov sem želel prispevati, da se o tematikah LGBT govori več in v različnih kontekstih, ker imam občutek, da se v medijski javnosti redko izpostavljajo.« Dodal je še, da sovražnost do drugačnih izhaja iz nepoznavanja in neznanja; proti njej naj se bojuje zrel posameznik in zrela družba.

Na okrogli mizi so gostje spregovorili tudi o manjšinah in njihovi vlogi v današnji družbi. Mitja Blažič je pojasnil: »Mehanizem diskriminacije je pri vseh manjšinah isti, večina manjšine ne želi spustiti medse. Norme niso samoumevne, položene v družbo, vedno jih postavljamo ljudje. Pri zaščiti človekovih pravic manjšin je tako velikokrat potrebno tudi posredovanje institucij, da se te zaščitijo, tudi, če širša družba na to še ni pripravljena.«

GejOK (9)

Gostje omizja so se strinjali, da je novi Zakon o partnerski skupnosti vendarle korak naprej, saj izboljšuje položaj istospolnih parov; zakon predvideva enako pravno zaščito kot v primeru heteroseksualnih parov. Še vedno pa bodo pravno skorajda nevidne istospolne družine.

»Okroglo mizo smo strnili z mislimi, da biti LGBT v naši družbeni realnosti pomeni biti opolnomočen, braniti svoje dostojanstvo in zgraditi trdne temelje, ki ne omogočajo zgolj preživetja, temveč polno življenje,« sporoča Nastja Slokar, sekretarka na resorju za socialo in študentsko problematiko ŠOUP in dodaja: »S to okroglo mizo smo želeli prispevati k prebijanju molka in neznanja o LGBT subkulturi, homofobiji v lokalnem in širšem okolju.«

Nika Štravs, foto: Manuel Kalman

2731 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.