Nejc Jezernik: »Rad bi le, da se film dotakne množice!«

Nizkoproračunski film – kar v svojih oblačilih odtekli Zadnji krog

nejc slika1

Romantična drama mladega športnika iz Celja

nikaSemprimoznik

Piše Nika Semprimožnik

Nejc Jezernik je zmagovalec avdicije za nov mladinski film Zadnji krog, ki v kinematografe pride v začetku leta 2015. V romantični drami je upodobil mladega športnika, ki se na svoji življenjski poti spoprijema z mnogimi težavami. Film je delo mlade ekipe, Igorja Pečolerja in Marka Slatineka v sodelovanju z Vocal BK Studiem. Končni izdelek želijo predstaviti tako širši kot tudi strokovni javnosti. 23-letni igralec iz Celja mi je ob skodelici čaja povedal več o svojih izkušnjah z avdicijo, snemanjem filma in mlado ekipo.

Najprej me zanima, zakaj si se sploh odločil za avdicijo, ki je potekala februarja v Celju.  

Približno dva meseca prej sem se seznanil z igro in ugotovil, da res uživam v njej. Nato mi je prijatelj povedal za to avdicijo in rekel »lej Nejc, pejt ane«, izgubiti nisem imel nič. Če bi šel in ne bi bil sprejet, bi mi povedali, kaj je narobe, nato bi lahko delal na tem in naslednjič naredil prav. Ker sem šel, sem imel možnost nekaj pridobiti.

Na kakšen način pa si se seznanil z igro?

Nanjo sem naletel že lani julija, odšel sem na branje scenarija, tam malo sodeloval in opazil, da me to zelo privlači. Januarja pa sem obiskal KUD Zarja Trnovlje in me je potegnilo noter.

Si se na avdicijo pripravljal?

Ja, sem se. Pred avdicijo so nam domov poslali scenarije, sicer samo eno stran – kar so pač želeli, da bi odigrali pred njimi. Tisto jutro pred avdicijo sem vadil z mamo (smeh). Prosil sem jo, naj pride poslušat, če ji zveni naravno. Ko sem pred njo odigral (smeh), mi je rekla, da nisem normalen, seveda v pozitivnem smislu.

Na avdiciji so te postavili v situacijo, ko po telefonu izveš, da so ugrabili tvoje dekle. Na kakšen način si odreagiral in na kaj si mislil v danem trenutku?

Poskušal sem se spraviti v neko stanje, kot da se res pogovarjam z ljubljeno osebo, nisem ravno razmišljal o ugrabitvi, ker se z njo nisem mogel tako povezati, ampak sem se hotel spomniti na kakšno bolečo izkušnjo iz otroštva. In je delovalo, vživel sem se.

nejc slika3

Kako pa ocenjuješ svoj nastop?

Uf (smeh), joj ne vem, to je pa težko reči. Sicer so mi poslali tudi posnetek in zdaj, ko gledam za nazaj, razmišljam, da bi si lahko tam vzel več časa, bolj razmislil in naredil boljše. Ampak dobil sem vlogo (smeh), po moje sem bil kar dober. Bil sem še malo pod adrenalinom, saj je bila to moja prva avdicija, ter se je vse nakopičilo in potem izbruhnilo. Bistvo pa je, da so mi pozneje dali še eno situacijo, kjer sem moral improvizirati, tam pa sem samo zadihal in se sprostil. Če te tam stisne, si ne moreš sproti izmišljevati.

Se mogoče spomniš, kakšna je bila situacija, v katero so te postavili?

Ja, bila je precej najstniška, zato se mi je na začetku zdelo malo smešno. S prijateljem sva odšla na žur, na katerem je bilo tudi neko dekle, v katero je bil on zaljubljen že dve leti. Prijatelj si ni upal narediti prvega koraka, pol leta pred zabavo pa je prosil mene, naj stopim v stik z njo. Nato sem res stopil z njo v stik, ampak sva se precej povezala in se je začelo dogajati med nama. V času zabave sva bila s tem dekletom že skoraj v razmerju. In jaz sem mu moral to povedati, pred zabavo. Govoriti sem moral izmišljeni osebi, v mojih reakcijah pa so morali videti, kaj ta oseba pravi meni nazaj in kako bi jaz to situacijo izpeljal.

Je mogoče spet prišlo do solz?

Ne, ne, predstavljal sem si prijatelja, s katerim sva bila takrat malo na bojni nogi. Najprej sem mu poskušal razložiti, kako pač je, ko pa mi je zmanjkalo besed, sem se spomnil prijatelja in si predstavljal, da je začel hoditi stran, jaz pa sem kričal za njim. Izpadlo je pristno.

Koliko časa si imel za pripravo na to situacijo?

Dejali so mi, naj si vzamem, kolikor časa si želim. Ko sem bil tam, sem mislil, da sem si vzel deset sekund, ko pa sem videl posnetek, sem ugotovil, da sem pri miru stal skoraj pol minute in gledal v temo (smeh). Nato sem predlagal, da kar začnemo, saj več kot bi razmišljal, slabše bi bilo.

Kakšna je bila po tvojem mnenju ključna razlika med tabo in drugimi (bilo jih je več kot 150) kandidati? 

O tem sem se na snemanjih pogovarjal tudi z režiserjem in s producentom. Povedala sta mi, da jima je bilo všeč, da pri improvizaciji nisem preveč razmišljal, ampak samo odigral. Bil sem v situaciji, bil sem v trenutku, nisem se obremenjeval s tem, kaj govorim, temveč pa se samo vživel. Menim, da je ta sproščenost in ta energija tista, ki je pri takšnih stvareh pomembna. Možnost je pa tudi, da sem ustrezal vizualni podobi, ki sta si jo režiser in producent zaželela. Pri filmih je mnogokrat tako, da lahko nekdo na avdiciji super odigra, vendar liku ne ustreza vizualno in na žalost ne dobi vloge.

Kmalu po avdiciji so se začele vaje. Kako so potekale?

… preberite v tiskani izdaji Replike.

 

4948 Total Views 4 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.