Moj zadnji naj ne bo zadnji vseh

Tadej Beočanin 2

 

Piše Tadej Beočnin

Mladinski aktivist, tabornik in trener v mladinskem delu. Prostočasni politik s polno mero zaupanje v mlade in eden najbolj iskanih strokovnjakov za mladinsko politiko, ki svojo energijo usmerja predvsem v izobraževanje položaja mladih v Sloveniji, predvsem na nivoju lokalnih skupnosti.

Prejšnja Replika je izšla med predvolilnimi kampanjami za lokalne volitve. Iz teh kampanj pa sta izšla tudi mlada župana Nejc Smole (28) v Medvodah in Jasna Gabrič (29) v Trbovljah. Blizu mladosti sva še s sovrstnico Darjo Vudler (32), ki sva županovanje prevzela v Svetem Andražu v Slovenskih goricah in Ajdovščini. Jesenski čas pa ni prinesel le lokalnih volitev. Svoje vodstvo je zamenjala tudi krovna slovenska mladinska organizacija, ki jo bo naslednji dve leti vodil Tin Kampl.

Županoval bom v občini, ki je pred mnogimi izzivi. Stopnja brezposelnosti v Ajdovščini presega povprečje v regiji; število mladih, ki gredo po diplomi s trebuhom za kruhom ali pred njo s programom Erasmus po svetu pa narašča iz leta v leto. Pa drugi sploh niso problem, ampak dodana vrednost, če se seveda vrnejo. Erazmusovcem in študentom pri nas posvečamo osrednjo temo. Študentsko delo bo stalo več, kot bi pred leti stalo malo delo. A študentov še ni na cesti, kot da se ne bi nič dogajalo. Zdi se, da je boj za danes tako velik, da boj za jutri preprosto ni možen. V sredinah, organiziranih okrog mladinskih struktur, pa vseeno nekaj tli. Vedno sem zagovarjal tezo, da so mladinske organizacije prostor politične socializacije, kar nenazadnje dokazujejo uspehi mladih iz prvega odstavka.

Bomo ti mladi uspeli izkoreninjati korupcijo, o kateri pišemo v nadaljevanju? Moj način dela je od znotraj navzven, saj je od zunaj navznoter težje, čeprav se s tem marsikdo ne strinja. Meni v prid kaže tudi podatek, da je na volitvah od 28-ih kandidatov, ki so v preteklosti nezakonito delili občinske posle, ponovno izvoljenih kar 19. Kljub vsemu pa moramo biti tudi pozitivni in pohvaliti, kar je dobrega: od konca septembra imamo osem novih mladim prijaznih občin. Skupaj jih je sedaj 21, kar je slabih 10 % vseh slovenskih občin. Dela je še mnogo, občine pa bi morale upoštevati nasvet Gala Gjurina, s katerim se pogovarjamo v tej številki: »Ne popuščam temu, da so slabi časi. To me ne zanima.«

Ta uvodnik je moj zadnji za vsaj naslednja štiri leta. Replika je zrasla iz ideje po boljšem jutri za mlade in kot taka mora ohranjati svojo kritičnost do potez vladajočih na državni in lokalnih ravneh ter ponujati alternativo obstoječemu. Trije pisci, od teh en urednik, se poslavljamo. Moj razlog že poznate, Aljaž je postal podžupan v Ravnah na Koroškem, Tin pa predsednik MSS. Potrebujete še kakšen dokaz, da se pisanje za Repliko obrestuje? Seveda ni kriva Replika, ampak so krive replike, ki smo jih dnevno podajali kot odgovor za boljši jutri. Na različne načine, tudi skozi Repliko. Želim si, da Replika preživi in mladim še naprej nudi tisto, kar zelo potrebujejo: prostor za uveljavljanje sebe in svojega glasu. Moj zadnji uvodnik ne sme biti Replikin zadnji. Na trgu je res težko, a mora ji uspeti.

uvodnik-01

1812 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.