Mladim kuharskim mojstrom dve srebrni plaketi

Svetovno kulinarično prvenstvo

kuharjiMladinci

V Luksemburgu se je končalo Svetovno kulinarično prvenstvo, slovenska mladinska reprezentanca je prejela dve srebrni medalji, članska pa srebrno in bronasto.

V okviru sejma Expogast je v Luksemburgu od 22. do 26. novembra 2014 potekalo drugo največje svetovno kuharsko tekmovanje – Villeroy & Boch. Na njem je sodelovalo več kot 1.500 kulinaričnih mojstrov iz 56 držav. Poleg posamičnih tekmovanj je bilo na delu še 30 nacionalnih ekip in 15 mladinskih.

Izbran slovenski kuharski podmladek je najprej nastopil v pripravi toplega trihodnega menija. Kuhali so za 70 oseb, njihovi dobri občutki po nastopu pa so se potrdili, saj so jim sodniške točke namenile srebrno medaljo. Posebej so blesteli v pripravi sladice, saj so med osmimi tekmovalnimi ekipami zanjo prejeli drugo najvišjo dnevno oceno. Tudi v hladni razstavi so prejeli srebrno plaketo. Slovenijo je v mladinski kategoriji zastopala naslednja posadka: Borut Jakič (Hotel Aleksander Rogaška Slatina), vodja reprezentance, Robert Merzel (JGZ Brdo), strokovni pomočnik, ter tekmovalci Mojmir Šiftar (Hotel Aleksander Rogaška Slatina), Matic Bergant (Restavracija Strelec Ljubljana), Marko Magajne (Gostilna Špengl Celje), Sebastjan Plevčak (VSŠGT Maribor) in Filip Matjaž (Restavracija hotel Tomi Portorož).

Mladinska reprezentanca - izdaja jedi

Svetovno kulinarično prvenstvo je izjemno odmeven dogodek, ki si ga je dnevno ogledalo tudi do14 tisoč obiskovalcev, med nji mi sta bila tudi luksemburški premier in župan mesta. Dnevno se je v topli kuhinji pripravljalo 750 obrokov, ki so jih organizatorji prodajali v sejemski restavraciji po 35€, večina pa je bila razprodanih že pred pričetkom tekmovanja, med njimi tudi oba slovenska.

Staš Zorzo, sekretar Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije

2216 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.