Mlada violinistka Mihela Brecelj na domačem odru

Mihela Brecelj

Simfonični orkester FVG Mitteleuropa, ki je bil ustanovljen s podporo Furlanije-Julijske krajine in z željo po vrednotenju poklicnih glasbenih talentov na tem območju, se bo na svojem gostovanju po kulturnih središčih Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Srbije in Albanije ustavil tudi v Novi Gorici. Koncert bo v veliki dvorani Kulturnega doma v soboto, 29. novembra, ob 20.15.

Pod taktirko dirigenta bolgarskega rodu, Vrama Tchiftchiana, bodo zazvenele skladbe Beethovna, Čajkovskega in Schuberta. Kot solistka bo nastopila mlada šempetrska violinistka Mihela Brecelj, ki se dodatno izpopolnjuje v Nemčiji in Italiji, od letošnjega septembra pa je članica Hamburških simfonikov.

Mihela Brecelj (1989) se je začela učiti violino pri šestih letih na Glasbeni šoli Nova Gorica ter nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Sedaj je podiplomska študentka na Univerzi za umetnost v Berlinu. Leta 2013 je bila po uspešno opravljeni avdiciji sprejeta na Akademijo Walter Stauffer v Cremoni, kjer vzporedno študira v razredu svetovno znanega violinista Salvatoreja Accarda. Svoje znanje dodatno izpolnjuje na mednarodnih mojstrskih tečajih. Med šolanjem se je udeležila več državnih in mednarodnih tekmovanj, kjer je na državnih tekmovanjih dosegla tri zlate plakete in dve drugi nagradi ter dosegla 1. nagrado na mednarodnem violinskem tekmovanju Petar Konjović v Beogradu, 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju Ithaka v Ljubljani ter 1. nagrado na violinskem tekmovanju Citta di Pieve di Soligo v Italiji. Predstavlja se na koncertih v Sloveniji, Nemčiji, Italiji in na Poljskem. Kot solistka je nastopila s simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, s komornim orkestrom Univerze za umetnost v Berlinu in s Komornim orkestrom Slovenske filharmonije. Med letoma 2004 do 2010 je bila članica European Union Youth Orchestra, kjer je koncertirala s svetovno znanimi dirigenti.

FVG-Mitteleuropa-Orchestra-SMALL

Simfonični orkester FVG Mitteleuropa je ustanovljen s podporo Furlanije – Julijske krajine in z željo po vrednotenju poklicnih glasbenih talentov na tem območju, tistih že uveljavljenih kot tudi študentov tržaškega Konservatorija Tartini in videmskega Konservatorija Tomadini. Cilj in vizija orkestra je postati visoko kakovostna glasbena institucija nove Evrope, ki na Furlanijo – Julijsko krajino ne gleda več kot le na mejno ozemlje, temveč družbeno, kulturno in gospodarsko središče. Njegov repertoar v svoji pestrosti sega od klasične do sodobne simfonično-komorne glasbe, od opere do operete in mjuzikla, ne izključuje pa tudi glasbeno-scenskih in drugih pop sodelovanj. Orkester. Je gostoval na številnih mednarodnih dogodkih, med drugim tudi na Beneškem bienalu, Mittelfestu, Dnevih nemega filma v Pordenonu in koncertu ob beatifikaciji Janeza Pavla II.

3857 Total Views 6 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.