Miran Ipavec: Avtoštoparske zgodbe

Najcenejši način potovanja

DSC00011

S knjigo naj bi oživil podjetje

‘Moja prva svetlobna sekunda’ je podnaslovil knjigo Miran Ipavec, slovenski štoparski rekorder. V skoraj treh desetletjih je z avtoštopom prepotoval več kot 300.000 kilometrov, torej svetlobno sekundo, v kateri se več kot sedemkrat obkroži naš planet.

Ipavec, ki mu je štopanje hobi in mu je bil zvest, tudi ko je bil župan občine Kanal ob Soči (2002 – 2006), je tako dodobra prekrižaril 38 evropskih držav, spoznal na tisoče in tisoče šoferjev, ki so ga prepeljali z vsemi mogočnimi prevoznimi sredstvi – samo s samokolnico ne. Za knjigo je odbral 47 zgodb – o obiskih odbojkarskih, nogometnih, smučarskih in drugih športnih tekmovanj, o nenavadnih naključjih, čudnih voznikih in smešnih dogodkih, ki so se avtoštoparski legendi dogajali na poti.

Ipavec, ki pravi, da je avtoštop najcenejši in najbolj ekološki način potovanja, se je za knjigo (v samozaložbi) odločil pozno: »Prej sem se temu izogibal, češ, svojih avantur in prijateljev pa res ne bom prodajal, a se je na koncu zgodilo prav to.« Zaradi gospodarske krize in selitve dela v cenejša okolja je po 19 letih svoje podjetje, ki je včasih štelo celo 64 zaposlenih (mimogrede, prvega lastnika tega podjetja je spoznal na avtoštopu), skoraj zaprl. »Tako sem se odločil, da bom napisal dobro knjigo in če bom uspel, bom proizvodnjo spet zagnal in vrnil nekaj življenja v Lig – na demografsko ogroženo območje na skrajni zahodni meji z Italijo.« In čeprav ni več ‘rosno’ mlad in avtoštop celo med mladimi in študenti ni več tako popularen kot nekoč, je pred njim še nekaj avtoštoparskih izzivov in zna biti, da ga boste z obveznim klobukom na glavi in seveda dvignjenim palcem srečali kje po Evropi.

Ne le gradiva za knjigo – za cel muzej se mu ga je nabralo. In načrtuje, da ga bo v Kanalu tudi zares odprl.

O Ipavčevi knjigi je pevec Vlado Kreslin zapisal: »Miranov epski zapis me je bliskovito, kot da ni štirih desetletij vmes, vrnil na evropske avtoceste. Postavil me je z rukzakom na tisto pumpo na avstrijsko – nemški meji, v kamion, s katerim sva s šoferjem prav tako rano zjutraj razvažala mleko po nemških vaseh, priklical mi je v spomin tremo, s katero sem stal pred angleškim carinikom …

In kot Miran sem se po mnogih letih vračal v iste kraje in spal v hotelu namesto v mestnem parku, in verjetno sem si takrat izmislil stih: ”Zamenjal bi zvezdic zdaj pet, za eno zvezdnato nebo …”

Miran je seveda štoparski šampion in njegovo avtoštoparsko življenje je bilo mnogo bogatejše od mojega. Ko ga prebiram, mi je žal za vse ceste, ki jih nisem preštopal, vendar je njegovo pisanje tako doživeto, da sem bil morda celo z njim.«

RR

DSC00010

4110 Total Views 4 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.