Je dobro plačana služba v tujini, kjer je delavec cenjen, le mit ali resnica?

Mladi doma nimajo na čem ‘obstati’ 

image

Med delovnim časom lahko igrajo biljard ali celo klavir

matejaArnezPiše Mateja Arnež

Na mladih svet stoji, so včasih govorile naše babice in dedki in če se je situacija zdela še tako brezizhodna, so se starejši potolažili s tem, da za njimi prihajajo mlade generacije, ki so ‘brihtne’ in toliko v koraku s časom, da bodo znale rešiti probleme, s katerimi se spopada družba. To upanje se danes počasi sesuva v prah, saj mladi v državi Sloveniji nimajo ničesar več, na čemer bi lahko ‘obstali’ in od tam nato počasi in preudarno reševali sebe in svet.

Denis, inženir elektrotehnike, po končanem študiju eno leto ni mogel dobiti službe. Pa se je trudil, pošiljal prošnje, se prijavil na zavod in tako naprej. Zveni znano? Po enem letu, ko je njegove živce že rahlo načenjala depresija, je dobil službo v podjetju Omicron, ki se ukvarja z razvijanjem visokotehnoloških naprav za testiranje gradnikov električnih omrežij. Preselil se je na skrajni zahod Avstrije, v Dornbirn, ki je le nekaj minut oddaljen od Švice, Nemčije in Lichtensteina, in kamor iz Slovenije prispemo po približno šestih urah vožnje.

Kako je prišlo do tega, da si se odločil za delo v tujini? In zakaj ravno Avstrija?

Za delo v tujini se zavestno nisem odločil, ampak enostavno nisem imel druge izbire. Približno eno leto sem pošiljal prošnje na številna slovenska podjetja, od katerih največkrat nisem prejel odgovora ali pa je bil ta negativen. Avstrija se je zaradi relativne bližine, pa tudi zato ker moj oče dela na Dunaju, zdela najboljša izbira.

Kaj je največja prednost podjetja Omicron?

omicron 1

V Omicronu vse temelji na zaupanju in principu, da je srečen delavec dober delavec. V ta namen se zaposleni med delovnim časom lahko nekoliko razbremenimo ob igranju biljarda ali namiznega nogometa, lahko telovadimo v fitnesu ali igramo klavir. Ves čas imamo na voljo tople napitke, sveže sadje, razne prigrizke in sokove in vse to popolnoma brezplačno. Tudi malico si plačamo, tako da dvakrat mesečno odidemo za dve uri v kuhinjo in pomagamo pri pripravi hrane. Z mano se je preselila tudi moja punca in obema so omogočili brezplačen tečaj nemščine, ki traja eno leto. Na začetku sem se pod vplivom izkušenj iz Slovenije kar dolgo spraševal, kako lahko tako podjetje uspeva kljub vsem ugodnostim, ki jih nudi svojim zaposlenim, ampak so me hitro podučili, da uspevajo ne kljub, ampak ravno zaradi te filozofije. Lahko si predstavljate, kaj si mislijo sodelavci, ko jim razlagam o raznih direktorjih slovenskih podjetij, ki svojim zaposlenim zaračunavajo parkirnino.

Več o izkušnji Denisa z delom v Avstriji preberite v tiskani izdaji 3. številke Replike!

2998 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.