Alternativa je zdrava kmečka pamet

Televizija sogovornik, računalnik sodelavec in telefon naš prijatelj?

IMG_0210 copy copy

Foto David Bole

Pobrati vrednote tam, kjer smo jih na poti k boljšemu življenju izgubili

DSC_2559Piše Helena Harej

Ljudje, kje so vrednote, ki so včasih veljale za samoumevne, zakaj moramo danes o njih toliko razpredati, a niso temelj družbe, a niso temelj človeštva in osnova za Človeka vredno življenje. Poštenost, delavnost, potrpežljivost, skrb za sočloveka in pomoč drug drugemu. Kje na poti razvoja civilizacije in rasti družbe so se izgubile, kje nas je premagal pohlep in nagon po denarju, ki ne prinaša sreče. Kje na poti k moderni, boljši družbi in razvitejši civilizaciji nas je zapustila zdrava kmečka pamet, kje so se izgubili vsi nasveti in modre besede naših babic in dedkov?

IMG_0263 copy

Starši, vzgajali ste nas v duhu, moj otrok bo imel boljše življenje, kot sem ga imel sam, mojemu otroku bom nudil več, kot sem imel sam, ker nam želite dobro in ker nas imate radi, hvala vam. Ampak, živimo resnično boljše, kot ste živeli sami? Kaj vam je pa manjkalo, ste bili kdaj lačni? Namesto mesa ste jedli krompir, zelenjavo, kar ste pridelali na njivi, ker je bilo meso drago in si ga niste mogli privoščiti vsak dan. A je bilo tako življenje res slabše od današnjega? Delati ste morali, garati in poleg tega hoditi še v šolo in se učiti, je to res tako slabo, je to res slabše življenje? Danes se nam za nobeno stvar ni potrebno pol toliko truditi in garati, kot ste morali vi, danes nimamo nobenih delovnih navad. Je to res boljše življenje, kot ste ga imeli sami? Niste imeli igrač, ulica in travnik sta bili vaše igrišče, igrali ste se s prijatelji, se z njimi kdaj tudi stepli, a se vedno znova dogovorili in pobotali ter ostali prijatelj. Je to res slabše življenje, kot ga imamo danes, ko je televizija naš edini sogovornik, računalnik naš sodelavec in pametni telefon naš prijatelj? Kje na poti v boljše življenje se je izgubil Človek, ki je Človeku brat in prijatelj?

Politiki, kako bi bilo vam, če bi vam nekdo ukradel državo, Človeka vredno življenje. Kje se je izgubil vaš čut za narod in omogočanje boljšega življenja ljudem, bratom Slovencem? V pohlepu za denarjem, želji po oblasti in moči? Nekateri molčijo, drugi se jezijo, veliko jih je razočaranih, mnogi se zatapljajo v delo, nobeden ni srečen, mnogim je ukradeno dostojanstvo, mnogi nimajo Človeka vrednega življenja.

Prijatelji, zakaj se ne znamo več pogovarjati dolgo v noč, gledati v oči, seči v roko, se iskreno objeti, je to res boljše življenje, ki ga danes imamo? Srečnejše zagotovo ni!

Babice in dedki, kje se je izgubila vaša modrost, kje se je izgubila vaša zdrava kmečka pamet?

Ljudje, še je čas, da se sprehodimo nazaj in poberemo naše vrednote tam, kjer smo jih na poti k boljšemu življenju izgubili.

Alternativa je zdrava kmečka pamet, je zdrav razum in sama logika, so vrednote, poštenost, solidarnost, delavnost, potrpežljivost, čut za sočloveka in medsebojna pomoč ter sodelovanje, je to, da sočloveku ne storiš tega, kar ne bi želel, da drugi storijo tebi, da se za slaba dejanja in trenutke šibkosti iskreno opravičiš.

Kar zdravi kmečki pameti ni logično, že ne more biti najboljše. Logično je, da brez dela ni jela, logično je, da se dobro vrača z dobrim in logično je, da sreča ni v denarju, ki nas vodi v pohlep, da želja po oblasti in moči ni tista, ki vodi do sreče.

 

2449 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.