UVODNIK

Replika -e ž 1. knjiž. odgovor, zlasti kratek, jedrnat, navadno zavrnilen

Pred vami je prva Replika. Že ta je nekako zgodovinska: slovenski medijski prostor je bil do te izdaje prikrajšan za tiskan medij širokega dosega, ki v družbo vnaša poglede mladih, njihove ideje, razmisleke, klice in sporočila. Replika ni samo mladinska revija, niti ni samo revija za mlade; je revija mladih, ki želi biti brana in slišana med vsemi generacijami. Kreirajo jo mladi dopisniki, novinarji, blogerji, kolumnisti, oblikovalci, ilustratorji in drugi, ki v ustvarjanju svoje prihodnosti še najdejo energijo, s katero spreminjajo družbo na bolje. Sploh je njihova energija usmerjena v izboljšanje položaja današnje in prihodnje generacije mladih, od prihodnosti katerih je odvisna prihodnost celotne družbe.

Revija Replika februar naslovnica

Mesečno bo brez dlake na jeziku, skozi kritične oči mladih, poročala o aktualnem družbenem dogajanju. Izbrane teme bodo na nek način vedno povezane z mladimi. Tokratna tema meseca se dotakne ‘mama’ problema vseh težav mladih: zaposlovanja. Toliko prekernih oblik dela, kot jih obstaja danes, še ni obstajalo od začetka samostojne države, pa tudi prej je bilo stanje za mlade na trgu dela bistveno bolj varno.

Nič dela, delo za določen delovni čas, dopolnilno delo, skrajšan delovni čas, espe, avtorske, vikendi in nočne izmene, podjemne, javna dela, napotnice in tudi delo na črno so očitno največ, kar lahko danes družba ponudi mladim. Za nekaj evrov na uro, daleč od pogodbe za nedoločen čas, ki omogoči predrag hipotekarni kredit na predragi domači, danes že skoraj dobri banki, a o tem prihodnji mesec. Ni čudno, da so mladi vedno starejši, tudi do 35 let že imajo. In ti mladi imajo repliko. Njihov glas za boljši jutri se po novem imenuje Replika.

Poleg pregleda meseca in aktualnega družbenega dogajanja se bo Replika dotikala gospodarstva, financ, prava, zgodovine, politike, mladinskega dela, mladinskega sektorja, tabu tem, ponujala pa bo tudi nasvete mladim in tistim, ki lahko vplivajo na njihova življenja. V vsaki številki pa bo prostor namenila tudi mladim športnikom, kulturnim ustvarjalcem in drugim lahkotnejšim vsebinam, ki bodo sprostile njen pritisk. Nič ni bolj nevarnega, kot so nevarni opolnomočeni in motivirani mladi. Motivacijo za njihov boljši jutri in boljši jutri vseh že imajo. Danes so dobili še Repliko, dodatno oborožitev njihovih sil.

Replika torej ni samo revija. Je gibanje mladih aktivistov, odprto vsem mladinkam in mladincem, ki znajo pogledati v prihodnost. Je odgovor na danes: zlasti kratek, jedrnat in navadno zavrnilen.

Tadej Beočanin

 

1034 Total Views 1 Views Today
Komentarji
  1. zoox

    Odlično, komaj čakam!

    lp, zoki

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.