Zakaj ste mladi razvajene, lene in ušive riti?

 

DSC_2255

Volilno telo so starejše gospe

Piše Peter Oštir

Nedelja zjutraj. Punca pove, da danes kosiva pri njenih starših. Aha, torej greva proti Kamniku. Preden se odpraviva, skočiva na volišče oddati glas. Ura je malo čez osem. Pot do volišča nama vzame kar nekaj minut, saj se pomikava po polžje. Pred nama stare gospe, nekatere na vozičkih, nekatere z berglami, nekatere s pomočjo sorodnikov. Pridem na volišče in zopet mi v oči pade gruča starejših oseb. Vse, takole na pogled, okoli 60, 70 ali celo več let. Izpolnim svojo državljansko dolžnost in odpeljeva se proti Kamniku.

Med potjo razmišljam. Na volišču je bilo vsaj 20 starejših oseb. Nobenega mladega. Spomnim se, da mi je pred leti Ožbej razlagal, da je povprečen volilec v Sloveniji pravzaprav volilka, sredi 50-ih let. Čez dan govorim s kar nekaj mladimi in večina jih pove, da niso šli oz. ne bodo šli na volitve. Zvečer imamo piknik in razvije se debata na temo volitev. Na pikniku je moja generacija, se pravi ‘mladi’. Zopet smo volilci v manjšini. Pridem domov in opazim neodprti vabili za volitve, naslovljeni na sestri. Oče razloži, da se starejša volitev ni udeležila, ker so te brez veze in so itak vedno eni in isti ‘prasci’ pri koritu. Za drugo sumim, da je dan raje izkoristila v enem izmed plezališč na Primorskem, ‘ker je pač lep dan in je politika ne zanima’.

Nato pomislim na članke, ki jih berem v časopisju oz. so do njih narejene povezave na FB. Vsi govorijo o temi mladi in prihodnost. Kako so mladi nezadovoljni, ker nimajo služb, denarja, možnosti. Možnosti, da se osvobodijo izpod okrilja staršev in zaživijo na svojem. Možnosti, da dobijo redno službo za nedoločen čas. Možnosti, da pridobijo posojila na bankah, da si lahko uredijo lasten dom. Vedno eno in isto – kako nesrečni so, ker so ‘izgubljena generacija’. Generacije pred njimi so imele možnosti. Imele so brezplačno šolanje, možnost za hitro zaposlitev, možnost za izgraditev doma. Danes tega ni več.

DSC_2315

Potem mi v spomin pride pogovor z bodočo mamico. Kako težko je. Redne službe nima. Dela preko napotnic. Že sedaj ve, da po rojstvu otroka ne bo imela nikakršnih prihodkov. On prav tako dela preko napotnic. Živita v sobi pri njegovih starših. Oba uspešno zaključila študij. Oba dobita za svoje delo 4 EUR na uro. Brez dodatkov za malico in prevoz. Seveda dela tudi ob sobotah in nedeljah. Ker pač dela preko napotnic, mora biti dosegljiva noč in dan. Na mesec dobi okrog 600 EUR. On približno isto. Skrbi jo, kako bosta preživela samo z njegovo plačo sedaj, ko je na poti otrok. Imata pač kar nekaj položnic; od dodatnega zavarovanja, telefona ter odplačila obroka za avto. Tega potrebujeta, da prideta do službe. Danes zjutraj sem jo poklical in vprašal, če sta se udeležila volitev. Odgovor negativen. Obrazložitev: nista vedela, da so bile volitve in tako ali tako nobenega ne poznata – in na koncu koncev so še vsi isti. Nihče ne bo poskrbel zanju, ker za mlade v Sloveniji itak ni posluha.

Razmišljam dalje. Sestrina zgodba (verjetno je takih ogromno) je ta, da ne verjame nobenemu. Če je pred leti še volila eno opcijo, je danes prepričana, da ni prav nobene razlike med kandidati, ki so na razpolago. Vsi kandidati (tako ona) imajo isti namen; oditi iz Slovenije v Bruselj, kjer jih čaka dobro plačana služba. Za Slovenijo in nas jim je malo mar. Vse, kar obljubljajo, je le plod njihove želje po pridobitvi čim večjega števila glasov. Končni rezultat je: vseeno ali grem na volitve ali ne, saj to ne spremeni ničesar.

Znanec me je še v četrtek zvečer prepričeval, da je škoda njegovega časa, ki bi ga izgubil zaradi udeležbe na volitvah, saj je Slovenija tako majhna, da nima nobene veljave v Evropskem parlamentu. Ker njegov glas tako nima nobene veljave, se volitev ne bo udeležil. Spet drugi (enak kaliber kot moja sestra) je razložil, da ga politika sploh ne zanima in gre raje smučat na Malo Mojstrovko ter bo tako izkoristil zadnje smučarske dneve.

Hm. Hm. Hm. Kaj torej imamo? Imamo splošno razširjeno mnenje mladih, da se na volitve ne splača. Iz tega ali onega razloga. Glede na volilno udeležbo, ki je znašala slabih 25 %, je to razmišljanje prevladujoče tudi med starejšimi. Kaj to pomeni?

Taiste starejše gospe, ki sem jih zjutraj videl na volišču, taiste starejše gospe so ‘odločevalci’. Odločevalci oz. odločevalke o življenju v Sloveniji. Njihovo razmišljanje, njihove želje in zahteve, njihovi glasovi so tisti, ki vodijo Slovenijo. Oziroma ljudi, ki so izvoljeni. Kandidati na volitvah se tega dobro zavedajo. Verjemite, politiki, ki kandidirajo, dobro poznajo svojo volilno bazo. Vsaj uspešni. In volilni bazi se prilagodi program. Glasovi štejejo.

Zato ne verjamem obljubam, ki jih danes berem na portalu rtv.slo. Da so prihodnost mladi in da bo potrebno narediti največ zanje. He, he, ni res! Politiki so izvoljeni s strani ljudstva, da zagovarjajo interese svojih volilcev. In to morajo narediti dobro, da bodo ob naslednjih volitvah nagrajeni s ponovnim mandatom. Sprašujem se, zakaj bi izvoljeni politik sedaj delal v korist mladih, če pa to ni njegovo volilno telo. Njegovo volilno telo so starejše gospe. In temu se mora prilagoditi. Seveda, za javnost se že prikaže širša zgodba, ki zadovolji vse strukture prebivalstva. Kako pa je v resnici? V preteklem tednu sem bral, da je menda zmanjkalo denarja za subvencijo prevozov za dijake in študente!

Verjetno najbolj priljubljena tarča za šale pri nas je Karel Erjavec. Koliko šal slišim na račun njegovega pogrkavanja. In kant za smeti. In patrij. Nihče od šaljivcev pa ne pomisli, da kljub vsemu, Karel zelo dobro zagovarja interese upokojencev. On je tisti, ki močno vpliva na sestavo koalicije in temu primerna je teža njegovih besed. Seveda, Karel ima močno zaslombo v svojem volilnem telesu, ki je številčno in disciplinirano. ‘Penzij ne damo’ je njegova mantra, ki jo ponavlja dan in noč. Pri tem se ne ozira na ostale starostne skupine v Sloveniji. Njemu je pomembno pač njegovo volilno telo. In s tem načeloma ni nič narobe (dokler s svojimi zahtevami ne škoduje vsem ostalim). Oče se zaveda, da je Karel, khm, no bom zadržal zase, vendar ga podpira, saj zagovarja interese upokojencev. In očetov sveti gral je obisk poštarja zadnjega v mesecu! Glede subvencioniranih prevozov le skomigne z rameni – to ni moj problem!

Kdo pa zagovarja interese mladih? Recimo ljudi, starosti med 18 in 35 let. Katera opcija? Leva? Desna? Sredinska? Zeleni? Kdo zagovarja interese ljudi, ki ne hodijo na volitve? Sprašujem se, kdo bi načrtno zanemaril svoje volilno telo zato, da bi se zavzel za mlade? Oziroma, še huje; da bi znižal ugodnosti svojemu volilnemu telesu zato, da bi se zavzel za drugo skupino. Morda Karel?

Mladi stokajo, da je nevzdržno in da gre za ‘izgubljeno’ generacijo. Imajo diplomo, a nimajo dela. Imajo partnerja, a nimajo možnosti živeti na svojem. Imajo idejo, a je ne morejo uresničiti. So sposobni, a najvišja delovna mesta so rezervirana za ‘izbrance’. In kaj naredijo za to, da bi to imeli? Nič. Prav ničesar. Generacija, ki je navajena stokanja in smiljenja sami sebi. Generacija, ki je navajena, da je vse dobila prineseno k riti. In to jo sedaj tepe. Ne zna se postaviti zase. 25 % ljudi odloča o celotni Sloveniji, ostali pa raje uživajo v sončnem vremenu oz. ne gredo na volitve, ker bojda to nima vpliva.

IMG_8214

In kdo je kriv za to? Odgovor mi je popolnoma jasen. Taista generacija, ki ji je izlet v lepem vremenu bolj pomemben od prihodnosti. Taista generacija, ki ne gre na volitve, ker to ničesar ne spremeni. Bravo. Najlažje je stokati in jokati in se smiliti samemu sebi. Da pa bi nekdo to spremenil – ne, to pa ne. In kdo ima največ od tega? Izvoljeni politiki. Tisti, ki imajo zvesto volilno telo. Tisti so zmagovalci. In seveda taisto volilno telo. Zanje bo poskrbljeno. 100%. Oni so tisti, ki odločajo. Se pravi, so oni najpomembnejši. Vsi ostali pa … Razmišljam. Mediji in politiki govorijo, da je nizka udeležba sramotna. Zakaj že? Če sem izvoljen, sem popolnoma zadovoljen z rezultatom. Kaj bi bilo tu sramotnega? Verjetno to trdijo tisti, ki niso bili izvoljeni. Za vse ostale je vse super.

Zaradi zgoraj navedenega bom vsakič, ko slišim kakega mladega govoriti, kako je težko živeti v Sloveniji, vprašal, če se je udeležil volitev. Če bo odgovor negativen, mu bom prijazno razložil, da je v bistvu navadna razvajena, lena in ušiva rit in naj raje molči. Ker nima pravice do stokanja in obrekovanja ljudi, ki nas zastopajo, če sam ne vloži niti najmanjšega napora, da bi se sprehodil do volišča in oddal svojo glasovnico!

1202009 Total Views 8 Views Today
Komentarji
 1. Dj avtorka ne nabijigluposti v temu članku. Smo mel leve in desne na vladi pa je blo zmeri isto. Mlade itk bk za slovenijo ker bomo šli v tujino delat. Raj prelagamo skladišče v nemčiji z 2000 € na mesec k pa z neko diplomo v pisarni v slo z 700 € na mesec ližemo rit nadrejenim.

  • Dobriduh

   Če tako misliš (in nimam razloga da ne bi verjela tvojemu zapisu) potem se nemudoma spokaj v tujino in izkusi tuj “med in mleko”, nam pa ne kradi več denarja s tem, ko se v nedogled šolaš, zdraviš in brezplačno uporabljaš ves, kar ti ta država nudi, oz. za kar nekateri pridno delamo . In to stori ne le čimprej, pravzaprav TAKOJ!

  • Trisha

   @Mladi. Zanimivo kako si napisal/a “avtorka”. S tem si le z dveh vidikov dokazal/a da nimaš vse razčiščeno v glavi.
   1. Lepo imaš navedeno, da je avtor (!) Peter in ne Petra in
   2. od kdaj je “avtorka” slovenska beseda?

   • romc

    Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU

    Iskanje po Slovarju slovenskega knjižnega jezika

    avtorka (2)

    ávtorka -e ž (ā) avtorica: avtorka romana ♪
    ávtorjev -a -o (ā) svojilni pridevnik od avtor: avtorjev zadnji roman; dobiti avtorjevo soglasje za ponatis ♪

    Strežnik ZRC SAZU Pripombe Iskalnik: NEVA

    • Blick

     No, v letu 2014 pa res ni treba citirati SSKJ-ja iz leta 1991.

     V SP 2001 lepo piše, da je avtor ustvarjalec oziroma tvorec, ženska oblika pa (če že) avtorica.

     Sicer pa tudi SSKJ usmeri v izraz “avtorica” (kar je razvidno tudi iz kopiranega besedila; če ne znate brati slovarjev, pa se raje ne lotite pametovanja).

     Just saying …

   • Mladenič

    Tudi tvoja slvenščina ni briljantna. Rodilnik! Drugače pa se strinjam s tabo

  • navaden človek

   Dobriduh nič ni brezplačno za zdravstvo in šolstvo trgajo od plače njemu al pa njegovim staršem če ne pa drugo ko gre kupit v trgovino kaj, mu pobirajo davek ( in da se razumemo ni majhen ) in država ne da nobenemu nič zastonj, vse plačaš in vse si moraš zaslužit z delom, te zgodbice kako država daje nekomu nekaj zastonj prodajajte otrokom, komentar vbistvu bol vprašanje na članek pa je zakaj pa bi šel volit če ni nobenega kandidata ki bi mi ustrezal zakaj bi za nekoga volil glih za to da volim? Jaz sem mišljenja da tehnologija rešuje probleme ne pa politika in če ste tako pametni mi razložte zakaj je prekladanje v Nemčiji več plačano kot pri nas sedenje v pisarni ali pa prekladanje v nemičiji je več plačano kot prelaganje v Sloveniji? Mladi dober komentar naj slišijo ljudje malo razmišljanje mladih in kako bojo mladi vse več in več ogorčeni bežali iz naše domovine samo za to ker bi radi samo normalno živeli (redno plačani računi, brez skrbi da bojo imeli dovolj denarja za hrano,in da imajo prihranke npr če se pokvari pralni stroj da ga gre normalno kupit ne pa da se trese moja plača je 600e pralni stroj pa 300e ko plačam račune in pralni stroj kaj bom jedu) in naredili kaj v življenju

 2. Zdravko

  sem bil član volilne komisije, pa vseeno nisem volil

  • N

   Jaz sem bil član volilne komisije pa sem imel volišče 5 km stran pa sem šel vseeno volit. Ti pa si tam sedel za tistih 45 € ne zato ker bi sploh vedel zakaj si tam! Sram te bilo!

   • Zdravko

    mene ni sram, jaz sem ponosen na svoje dejanje, lahko bi pa bilo tebe sram ker:
    1. ali si slovenec in uporabljaš hrvaščino
    2. ali si hrvat in vplivaš na pomembne dogodke v Sloveniji

    Še eno vprašanje: si zadovoljen z izzidom volitev?

    • resnica

     Zdravko, očitno ne razumeš demokratičnega mehanizma volitev….ampak, tudi to je tvoja pravica – je pa neverjetno, da si pripravljen sedeti pri proceduri volitev 6ur, kljub temu, da ga ne koristiš….

     • tomaž

      KR*** se bi sam to napisal ampak ti moram razložit še da nm ni vseeno pa da bi šli volit č bi biu kir vreden da ga volimo bi ga pa č je pa šo za 45€ za 6 ur sedet je pač šo fajn plačan šiht velik jih poznam k bi z veseljem šli to nima veze resnica 😀 se si fu*** mal

 3. Zelo lepo napisano, tudi jaz se nisem udeležil že kar nekaj referendumov.
  Vedno isti obrazi na izbiro, za vsakega se ve, da je baraba.
  Res je kakor sem slišal: če bi ljudstvo odločalo z glsovi na referendumih, le teh ne bi bilo.

 4. Pero, vse lepo in prav. Na zadnji odstavek si si že sam odgovoril. Kaj smo mladi naredili za svojo prihodnost? Prav vse kar so nas učili, da je potrebno, prav vse kar so naredili tudi naši starši! Živimo v drugih časih in biti pošten in deloven ni več pomembno, to nista vrednosti in za to so krivi politi, kapital, pohlep vladajočih, ne mi!
  Sistema ne moraš spremeniti, če igraš po njegovih pravilih! Volitve so samo orodje s katerim naivnežem dajejo lažno moč “odločanja”.
  Odloča kapital, ne pa krogec na listu, ki ga vržeš v škatlo!

  Še lažje, kot biti kritičen je biti ovca, ki samo sledi sistemu!

  • MistahB

   Dragi Peter. Celotni članek, govori samo o temu kaj bi morali mladi narediti? Kaj pa prazne obljube naših “predgradih” posrancev? >>Smartass<< nebi mogu bolje opisati situacije. O delu v tujini pa, mladi nimajo jajc it iz Slovenije, čeprav se jih vedno več odloča. A zakaj je temu tako? Nimajo upa, sam jim je ta predraga domovina vedno pokazala kako se temu streže, ko jim (nam) obrne hrbet. Zato imamo vse pomisleke ali se nam izplača, saj imamo tu še vedno starše, ki nam bodo pomagali, tam pa nikogar.

   Jaz sem eden izmed tistih, ki je spakiral kufre in odšel. kaj imam od tega? VELIKO, sposoben sem uživati stvari, v katerih sem tu samo sanjau, a tudi veliko izgubil – use kar sem doma poznal. Use kar počnem je pa filam proračun Nemčije, ne domovine, ki bi jo moral ljubiti. A kako naj jo, ko mi ne ponudi osnovnih sredstev za preživetje?
   Volit zaradi odsotnosti nisem šel, a tudi če bi bil doma, se to nebi zgodilo.

   Dokler bodo ljudje v parlamentu isti, se nebo nič spremenilo. Ovčkam pa želim lepe sanje!

   • resnica

    Mistah-b – večinoma v tujino odhajajo najbolj sposobni, delavni, ljudje, ki so sposobni sploh sprejeti od-ločitev in narediti spremembo v svojem življenju.
    Kar me je “zmotilo” v tvojem zapisu je, da bi “moral” ljubiti domovino – če ti to ni privzgojemo in tako ne čutiš, se tega ne da – in potem to ni (tvoja) domovina, očetnjava – ampak (bolj ali manj) umetna administrativna tvorba. In drugič – niso vedno isti ljudje v parlamentu, vsaj 30-60% se jih zamenja – in nič ni narobe, če nekateri, ki so dobri, opravijo 2,3,4,5 obdobij – ključni problem so vrednote, ki jih določene skupine (stranke, poslanci…..zagovarjajo) – se pa žal le počasi spreminjajo….Hvala za lepe sanje, samo ne žali tistih, ki svojo moralno, državljansko dolžnost čutimo, izrazimo in izpolnimo tudi tako, da gremo odgovorno na volitve, oddamo veljavno glasovnico in po svojih najboljših močeh, vedenju in vesti izberemo najboljše, kar je ponujeno – četudi ni vedno optimalno ali kar najboljše, kot bi moralo biti. Zames so poštene, demokratične večstrankarske volitve praznik demokracije in upam, da se jih bom še dolgo lahko udeleževal…..LP

  • resnica

   kaj je bilo prej – krogec ali kapital?

 5. Andrej

  Če meniš, da je ostalih 75% populacije mladih (18-30 let), se pošteno motiš. V veliki večini bojkotirajo volitve ODRASLI!

  • unihov

   Mogoče res najbolj bojkotirajo odrasli tam med 30-50 let sam med 18 in 30 je vseeno kar nekaj populacije, ki bi lahko volila in naredila razliko. Mene 25.5. ni bilo v Sloveniji, saj sem imel turnir v tujini, pa sem vseeno šel predčasno voliti. Mogoče pa bo…
   Če bi bilo več takih bo nekega dne sprememba.

   • resnica

    Bravo – iskrene čestitke za pogum, jasno zavest in odlično organiziranost. Se vidi da si odličen športnik z jasno izkazano intenco zanimanja za širši družbeni spekter. Hvala za komentar in energijo ter da ti ni vseeno in prepoznaš , kaj pomeni pravico do izbirati (in biti izbran)!

 6. Tjasa

  Mislim, da ne gre za lenobo riti, pač pa lenobo glave. Do volišča bi že šli, ampak prej je treba sprejeti neko odločitev – vložiti nek mentalni napor. V izjavi “vsi prasci so isti” ni niti najmanj napora – to je priročna in tolažilna laž, da nam ni treba ničesar narediti. Ker so vsi isti. Ker moj glas nič ne spremeni. Ker je to, da imamo volilno pravico, samoumevno. Ker če bom za nekoga volil in ta ne bo izvoljen, bo ogrožena moja psihična substanca (navijal sem za luzerja). Če se bo povrh izkazalo, da je baraba, bo moja grandiozna duša dobesedno oškrbljena (navijal sem za barabo, ki mi povrh vsega NIČESAR ni ZRIHTALA). Skratka, na vsak način sem na izgubi.

  Mentalni obubožanci, res.
  Žal ne samo med mladimi. Pač pa med mladimi, izobraženimi in izobraženimi na splošno. Debilna situacija, da nam predstavnike volijo ljudje, ki so praktično na tem ali onem robu življenja.

 7. lipe

  se popolnoma strinjam z napisanim in taista mlada generacija je razvajena,ki ne poznajo splošnih manir…iz izkušenj vem in poznam tiste mlade,ki so se zaposlili kot navadni delavci,so čez mesec ali dva dali sami odpoved,ker so rekli,ma kaj ste nori,da bom delal za tako malo plačilo,grem raje na socialko…zelo lepo razmišljanje,se vidi,da imajo vsega dovolj in se niti ne zavedajo posledic…res pa je,da je težko priti do zaposlitve in če je prilika potem jo je treba takoj zgrabit in ni važno,kaj?po eni strani dobiš delovne navade in izkušnje,med tem pa lahko tudi napreduješ…sedaj pa me ne narobe razumet,da podpiram tako stanje in novodobno suženjstvo ampak tu gre za golo preživetje in boj za obstanek…pravijo,da na mladih svet stoji in če so mladi brez idej in zagona,se jim slabo piše…

 8. michelle helps

  Pravkar sem prebrala clanek, ki ga je prispeval Peter Ostir, ki je zelo resnicen ne samo za Slovenijo ampak nasploh se mi zdi, da mladi sploh ne volijo vec. Vse skupaj je zalostno.

 9. JH

  Korektno napisano! Se podpišem pod vse to. Spomnim se, da sem prišel v nedeljo na volišče približno ob 11.00 in so me veselo pozdravili z: “O, prvi od mladih danes!” Kar me je malo šokiralo. Mogoče pa se “naša mladina” preprosto še samo ni zbudila pravočasno, da bi prišli na volišče ali pa nas je kaj drugega zamotilo po poti.

 10. Raiden

  Pa vendar se moraš zavedati, da je družbena ureditev kapitalizem in kot ime pove je kapital glavni(vendar ne bi zdaj o tem). Seveda se zdaj zdi, je kapitalizem problem v demokraciji in na to temo je že veliko povedanega, vendar vsi govorijo o problemu in ne o rešitvah, zato si zraven misliš:¨Kaj novega si pa povedal zdaj?˝ in podobno je s tem člankom. Povedal si problem ne pa rešitve, politiki, ki pa imajo upokojence za volivce pa ne bojo vložili truda v spremembo mišljenja, vendar se strinjam, da bi se dalo veliko več narediti s strani mladih.
  Primer oz. problem(eden od mnogih, če smem dodati):
  Na youtubu je posnetek ameriškega vizionarja, katerega ideja je temeljila na tem, da ljudje ne rabimo fizično delati, ker imamo dovolj znanja in bi delali vsi v laboratorijih, stroji pa fizično delo. Zraven pride brat in reče:’Komunist’, in to je že prvi problem družbe v Sloveniji – ‘Saj partija vse odloča’, oz. z drugimi besedami danes imenovani ‘strici iz ozadja’, s katerimi mediji strašijo.
  Rešitev:
  Prepričajmo ljudi v boga. Enostavno in čudno? Beri naprej.
  Še eden iz problemov je pomanjkanje morale v družbi. Zadnje čase opazim, da ko vera upada se družba slabša – več kriminala, drog, cigaret,…
  Zdaj pa poglejte srednjeveško družbo (in prosim odmislite skorumpirano duhovništvo), ali se je dogajalo veliko kriminala? NE! Zakaj? VERA. In to se mora spremeniti v družbi. Zelo dober primer so japonci, ki globoko verujejo in njihova družba je ena najuspešnejših.
  VERA JE BOLJŠA KOT KATERIKOLI ZAKONI se glasi ves namen komentarja. Jaz, kot kristjan, dejansko ne verjamem v čudeže Jezusa, vendar pa verujem vanj, ker se je ‘daroval’ za nas, vendar ne način, ki je opisan v Svetem pismu, vendar je hotel družbo spremeniti, in s za to trudi vse življenje(in dodajam,da je bil to prvoten namen vere, ki se je zanemaril v srednjem veku), zato je vera zame visokotehnološko ‘orožje’, ki spodbudi v vsakem verniku moralo oz. podzavest, ki pa je močnejša od zavesti, čeprav se komu ne zdi tako.
  In zaključujem repliko z besedami:’10-letni otrok je bolj odgovoren od odraslege oz. polnoletne osebe, samo spomnite se na tajkune, kateri nima niti kančka vesti/morale, ali je to podtaknjeno(in še ali se otrok napije in povzroči nesrečo? itd.) In s tem vprašanje preberite še enkrat komentar.

  • Pika

   Spoštujem mnenje in odgovarjam s pozitivnostjo. Strinjam se, da je potrebno verovati, vendar to ni nujno bog. Lahko veruješ v budizem, v svoje telo, v naravo, umetnost, karkoli…

   Bi pa bila previdna s trditvami: ‘Zdaj pa poglejte srednjeveško družbo…’ A ste živeli v srednjem veku, da veste kako je bilo takrat?

   ‘Zelo dober primer so japonci’ Ali ste živeli tudi na Japonskem in veste kako je tam?

   Vse dobro,

   Pika

 11. Saša Petejan

  Dobro si povzel razmere, a želim dodati, da so do opisanih razmer privedla desetletja ideologij, diktatorstva, zanikanja človekovih pravic, pomanjkanja vrednot ipd . Stanje, ki ga opisuješ je rezultat dolgoletnega nazadovanja človeka in družbe, v kateri živi. Preprostega odgovora, kaj storiti v tako akutnem stanju, ni. Povzel si razmere v dekadentni sodobni družbi. V Evropi smo imeli gibanje, ki je začrtalo smer od dekadence, a žal ni bilo dovolj podprto ne razumljeno. Vodila tega gibanja so zapisana v Listini 77. Žal. ne gibanje ne vsebina listine niso vzbudili delovanja, ki bi vrednote, ki jih zajema vključili v vse pore delovanja družbe. ne, ubrali smo pot navzdol. Sledili smo poti navzdol. Dokler so bile naše osnovne potrebe; doma, hrana, prosti čas zadovoljene nam je bilo malo mar, kakšno družbo imamo. Človek, ki je preživel vojno, ima zelo drugačne potrebe od človeka, ki je naslednik žrtev vojne in diktature. Skupna jima je potreba po ponovni vzpostavitvi vrednot, okvirja, ki se ga lahko poslužijo za razumevanje, kaj živiji, kaj je pomembno in kaj je dostojanstvo. Sedem desetletij je bilo potrebno, da smo iz zmage nad nacizmom ustvarili dekadentno družbo ljudi, ki niso svobodni. Kapo dol.

 12. Še sem skopiram komentar

  Ja sem bil na volitvah, na izbiro si pa mel drek, diarejo, kakce al pa sanjski shit. Torej? Kaj naj izberem, da bo boljše oz. manj smrdelo?

  Ni problem koga izbereš problem je v tem, da bo rezultat enak, ker je sistem enak in za karuc Mi izbiramo samo to kdo bo šofer. Relacija pa avtobus ostaneta ista, če se razumemo.

 13. Saša Petejan

  PROSIM, predhodni odgovor je bil oddan prenaglo. Upoštevaj slednjega:

  Dobro si povzel razmere, a želim dodati, da so do opisanih razmer privedla desetletja ideologij, zanikanja človekovih pravic, pomanjkanja vrednot, legalizirane represije, zanikanja duhovnih in duševnih potreb ipd . Stanje, ki ga opisuješ je rezultat dolgoletnega nazadovanja človeka in družbe, v kateri živiva. Preprostega odgovora, kaj storiti v tako akutnem stanju, ni. Povzel si razmere v moderni, a dekadentni, družbi. V Evropi smo imeli gibanje, ki je začrtalo smer od dekadence, a žal ni bilo dovolj podprto ne razumljeno. Vodila tega gibanja so zapisana v Listini 77. Žal, ne gibanje ne vsebina listine niso vzbudili delovanja, ki bi vrednote, ki jih zajema, vključili v vse pore delovanja družbe – evropske družbe po drugi svetovni vojni. Ne, ubrali smo pot od človekovega dostojanstva in soodgovornosti. Sledili smo poti, katere posledice znamo zelo dobro opisati. Opisano pa nam ni prav nič všeč. Dokler so bile naše osnovne potrebe: domovanje, hrana, izobraževanje, zdravstvo, prosti čas zadovoljene nam je bilo malo mar, kakšno družbo imamo. Bili smo omamljeni od povojnega miru. Človek, ki je preživel vojno, ima zelo drugačne potrebe od človeka, ki je naslednik žrtev vojne, represije in diktature. Skupna jima je travma – vojna in politična – ki je uničila osnovo njihovega bivanja: moralno-vrednostni sistem, ki ga nihče več ni vzpostavil na temleju vrednot, ki zagovarjajo enakost, spoštovanje, svobodo sebi enakih in drugih, tistih zunaj tvoje skupine. Sedem desetletij je bilo potrebni, da smo iz zmage nad nacizmom ustvarili dekadentno družbo ljudi, ki niso svobodni, ki jim ni mar za soljudi, ki hrepenijo po prijaznosti, a sejejo sovražnost, ki hrepenijo po varnosti, a ogrožajo bližnjega, ki hrepenijo po tem,da bi bili videni, a ne poslušajo, ki pametujejo in jezikajo, ker jih je grozno strah.

 14. Felix

  In kaj zdaj? Naj tudi sam volim “Karla” glede na to da noben nima izdelanega programa ki vkljucuje tudi resitve za mojo nezmoznost zaposlitve, placila poloznic, subvencije za prevoz?

  Glede na to da noben nima izdelanega programa ki se navezuje na resitev mojih problemovmne vem zakaj bi sel volit in namenit glas bedaku, se posebej za evropske volitve lol.

  • resnica

   za rešitev svojih problemov je odgovoren najprej vsak sam. Upam, da ne pričakuješ 500 mio programov – za vsakega državljana Evrope po enega. Verjetno še nisi dojel, da gre za sintezo – najboljši možen približek skupnih vrednot, s katerimi se lahko kar največ ljudi, prebivalcev, državljanov, posameznikov, volivcev poistoveti – a še vedno gre za največji možen skupni imenovalec – ki pa do zadnje pike in vejice ne more nadomestiti oz. razdelati tega, kar lahko ti sam zase in širšo skupnost narediš….LP in akcija

 15. Kristian

  Sramotno površen in plehek članek, poln floskul in neštetokrat preigranih fraz. Neargumentirano, instant populistično, bebavo pisanje.
  Upam, da se avtor s tako impotentnim intelektom, kot veje iz zgornjega sestavka, nima za alternativo in prihodnost slovenske ali kakrane koli druzbe.

  • resnica

   In tvoja alternativa, intelektualni “nad”um? Konkreten predlog:__________

 16. fant pišeš tumarije. vsi so isti !! in je cist vseno gdo zmaga nam nebo nic kaj boljse…predvidevam da maste doma privat firmo pa ti je lahko take gluposti pisat LP

  • resnica

   Na srečo nis(m)o vsi isti – že postava, prstni odtis, pogled na svet, ideje, zanimanja, talenti, značajske lastnosti, IQ, stopnja čustvene inteligence in empatije….vse t je od posameznika do posameznika različno – vključno z t.i. lastno ceno – zato ponavljati, kako so vsi isti – zelo slaboumno, slabovidno, že videno in prežvečeno – to pa je floskula,ki je vedno znova ISTA. Mimogrede – kaj bi bilo narobe, če je nekdo podjetnik, privatnik, zasebnik – in se preživlja na trgu? Je tudi to zmerljivka, biti privatnik? ali pa zgolj zavist, ker sam tega ne znaš, ne upaš? Misli s svojo glavo in sprejmi svojo usodo v svoje roke….osebna odgovornost in upoštevanje dolžnosti – to je pa malce zahtevnejša dimenzija bivanja, kajne? In čim prej razvij svoj talent, ne boš imel časa pljuvat po drugih….

 17. wizl

  solit se pejte z volitvami in strankami. Dokler ne bo participarne demokracije je obisk volišča lulanje v smeri vetra. V neverjetnem primeru zmage supr-drupr stranke, katera bi delala vse najboljše za pravično trgovino, okolje socijalo ljudi, oh in sploh di-best. Bi nas pa IMF povozil.
  lp

 18. R

  Tudi, če vsi volijo, služb ne bo več. Ne bo bolje.

  Penzionsti “vsi” pridno volijo, pa še vedno so jim premahjne penzije. Tako da, ne bo nič …

 19. wte

  dej mi prosim povej katrerega kandidata naj volim? Vem da je najslabse ne iti na volitve vendar kaj naj naredim vsi kandidati so ene in iste p***e. ce ne grem na volitve sem len in neizobrazen a ce grem sem samo ovca ki pomaga nekemu politiku zasluzit nekaj dodatnih tisoc evrov na mesec… volitve ne spremenijo nicesar drugace jih ne bi bilo…

  • resnica

   če ne najdeš nič, kar bi te prepričalo ustanovi listo, stranko, gibanje, začni širiti svoje ideje, vrhunske predloge med ljdumi, navduši jih za svoje ideje in rešitve – in boš ti tisti, ki bo dobro plačan za to, da mu bodo ljudje preko demokratičnih mehanizmov zaupali/prenesli del svoje moči, zaupanja, individualnih pooblastil za upravljanje stvari v skupno dobro…..

   • tomaž

    KR*** č nima želje sedet u parlamentu č ma željo krompir orat na nivi al pa filme snemat v studiju? ka pa zde ne nardi? jah volit nau šo pač

 20. Mladi želimo spremembe, mladi želimo volit - potrebujemo kandidata, ki bo tega vreden !

  Morda imaš delno res prav, morda je res problem, ker mladi ne hodimo volit, vendar se nisi dovolj poglobil v to zakaj ne ? Dejstvo je, da enostavno nimamo koga volit ! Kot si sam rekel politiki se “borijo” za svoje “volilce” ( za starostno skupino svojih volilcev), torej ko še mi nismo bili dovolj stari, da bi volili, so na volitve hodili tisti, ki so bili oz. so starejši od nas torej so se že takrat “borili” za pridobitev le teh. Ko smo mi dopolnili svojih 18 let in s tem pridobili svojo volilno pravico smo nekateri, pa verjami da takšnih ni malo želeli it volit, ampak tu se spet pojavi vprašanje koga ? Pregledaš kandidate, ki so vsi bolj ali manj starejši z določenim prirojenim/priučenim sistemom v glavi, ki ga ne bodo spreminjali, če pa že v dobro sebi – ne tebi, ne ponujajo ti nič kaj dosti, če pa že se je v vseh teh letih izkazalo, da so bile to vse le prazne obljube. Ker pa je nažalost pri nas tako, da so dejansko vedno eni in isti ljudje na položajih – samo funkcije spreminjajo ( ne glede na to kaj so naredili je redko gdo odstavljen) pa kot sem že na začetku povedla enostavno nimamo it koga volit. Imaš pa prav lahko bi si zbrali enega izmed teh bolj ali manj primernih kandidatov in glasovali zanj, seveda bi lahko, ampak zakaj ? če nam pa ta človek ne ponuja absolutno nič ? No, ker pa je vse relativno kot je že zdavnaj rekel Einstein .. imaš morda prav in bi si mladi res morali zatisniti oči, pozabiti na svoja načela, slediti “načelom” ljudi, ki jim skrbi samo za sebe, se naučiti vrjeti lažem, ter začet postopat kot naši vodilni. Torej, če te bo gdo gdaj oropal se ne zgražaj nad njim, ne obsojaj ga – idi, podpri ga, kot greš in podpreš naše poštene politike.

  • šarp

   Tale članek se mi zdi površen in tak kot bi ga pisal bodoči politik. Všeč mi je primerjava tega članka z besedno zvezo ‘instant populističen’.
   Koga volit? Nisem volil, kaj naj izbiram med takim naborom politikov, en slabš kot drug. Kar se janezek nauči to janezek zna, zato me malo skrbi kako se boto naučili vladati prihajajoči kandidati. Slučajno sem pred časom naletel na program peterleta, sam bullshit, nič konkretnega povedanega, malo bolje kot pa da bi poslušal Missico za kaj se bo zavzemala!! Politiki so pohlepni psi, želijo ostati čim dlje na oblasti in nafilat svoje prenafilane riti. Ob tem pa se ne zavedajo, da so na oblasti zato, da bi delali dobro za svojo državo, državljane…
   Podobno kot pri kmetu, če kmet nebo delal dobro za svoje živali, zemljo, potem ne more pričakovati da bo dobil nekaj iz tega. Žanješ kar seješ.
   VERA JE BOLJŠA KOT KATERIKOLI ZAKONI popolnoma se strinjam s tem stavkom. Vera je močno orodje katero vzbudi v posamezniku moralo, katere pa je v samem političnem vrhu, tajkunih,.. hudo primanjkuje. Z namenom je bog podal 10 božjih zapovedi, katere pa dvomim da jih poznajo v politiki, še manj v sodstvu, če si kradel, ubijal potem se sooči s posledicami!
   Ivan kramberger je govoril pred več kot 20 leti kaj se bo zgodilo, ko pogledam današnjo situacijo vidim da je govoril kot prerok, popolna enako stanje kot ga je napovedal, kar pa je zgleda nekatere na višjih pozicijah motilo in so ga odstranli.

 21. canonlms1

  Zelo rada sem prebrala razmišljanje in se zamislila.
  Priznam, da je meni tudi neprijetno hoditi nekaj zadnjih let na volitve, ker imam občutek, da moj glas ne šteje. Ampak vseeno grem in moža tudi zvlecem, ker so me tako vzgojili. Ker pač čutim, da moram iti, če ne zanemarjam neko dolžnost do države. Ampak se redko zgodi, da bi bile same stare mame tam. Vedno je mešano generacijsko. Tudi tokrat sem šla volit. Nisem imela pojma, kdo bo na listah. Sem prišla tam in videla enaka imena kot se vrtijo že celo večnost na razno raznih volitvah. In že zato jih nisem volila. Volila sem nekoga, ki ga ne poznam. Niso dobili dovolj glasov za mandat. Ampak vseeno se dobro počutim, da sem volila. Se pa strinjam, da so tokratni rezultati bili res taki, da so verjetno stare mame odločale.

  • resnica

   pohvaljena za udeležbo – in presenečen nad dejstvom, da ljdje volijo – zaupajo ljudem, ki jih ne poznajo…a kot rečeno – tudi to je možno in potrebno sprejeti, ni pa v skladu z logiko – po dejanjih jih bomo sodili….

 22. Lena ušiva rit

  In koga naj bi volili Peter Oštir? Koga ste vi volili? Kdo od kandidatov bo poskrbel za mlade?

 23. Mlade, ki stokajo je potrebno nekaj drugega vprašati.
  “Kakšen telefon imaš?”
  Pa ti bo ziher reku. Lej nimam keša, še vedno mam Iphone 3…

 24. Maja

  Tale članek je žal en velik fail.
  Za katerega koli človeka boš volil, bo rezultat isti: izvoljen bo skoruptiran idiot želen denarja in oblasti. Zakaj bi volila za takega človeka? Zakaj bi volila za kogarkol, če mi ni všeč, če vem da ma drugačne namene kot govori? Pa naj bom zaradi tega razvajena, lena, ušiva rit (kljub temu, da mi starši niso kupili nič, da delam že od mojega 15. leta in si vse kupujem sama – vključno z učbeniki za šolo, malica, ipd.).
  Edina rešitev bi bila, da se vso to grdo golazen vrže iz oblasti, da se naredi revolucijo, da se postavimo zase, da naredimo nekaj drugače… Ampak tega SIGURNO ne bomo dosegli z volitvami, z volitvami bomo dosegli samo to, da bo en drug debil na oblasti. Sicer pa roko na srce: večina 18-25 letnikov bi volil enga, ker ma lep nasmeh, ali pa zato ker se je pokazal kot “da je car”, ali pa zato ker ga je enkrat srečal na cesti in ga je pozdravil. Tako da mislim da bi bilo le huje. (Npr. mladi volijo Zokija – zakaj? Ker je ful legenda pa še smešen je!)
  Slovenija se ne bo premaknila nikamor, ne zato ker smo leni, ušivi in razvajeni, ampak zato ker nihče NE UPA nič rečt, nič narest, se postavit zase. Jaz se postavim zase tako, da ne volim nikogar več, ker sem bila vsakič do zdaj razočarana nad tistim, ki sem ga volila. Očitno ne znam volt ali pa so res samo idioti na oblasti. To se pa sami odločite 🙂 Vsekakor je pa moj cilj, da grem iz Slovenije, takoj ko lahko. Razen, če poleg mene še kdo želi, da se naredi revolucija, potem pa stopimo skupaj in naredimo, tisto kar bi morali že nekaj časa nazaj!

  • resnica

   Kaj pa predstavlja zate pojem revolucija? In kaj bo potem bolje? Kakšen predlog imaš, da bi namesto odhoda iz SLO načrtovala svoj razvoj tu – in pritegnila še druge sem namesto da sproščajo svoj potencial drugje?

   • lešnik2

    Resnica – pa kaj ti na use odgovarjaš z uprašanjem?? Pa si retardiran mal? Dej lepo odgovor, a ne znaš sestavt nč skupi na to kar ljudje pišejo?

    En prav bom šu v tujino, pa takoj pišeš: “A bo tam bolje?? bla bla blaaaaa.” Razn če delaš anketo, pol bi te še razumeu.

    Slovenija? Ja itak, športniki imajo pogoje da se lahko klanjamo politikom, socialni problemi dobijo pomoč še predn tleskneš z prstom, delo samo čaka, da te najde, študente noben ne nateguje, ne… Če ne dojameš. <- Sarkazem, stric google ve kaj je to, če sam ne boš siguren.

    Tko, da lešnik ti kr zabiji čas, jst grem pa uživat na sonce. Itak kaj pa jst delam, pa kako živim pa ni tvoj problem, je moj.
    ps. nism volu in ne mislm volt več, razn…glede na to da je kapitalizem,…Kok dobim plačan za svoj glas? Plačite pa grem volt.
    aja pa še to, ne trud se odpisat, ker itak ne bom pršu nazaj na ta članek…in če boš slučajno odpisu na mojo objavo, boš dokazu da si zakompleksiran in retardiran, ker sem rekel, da tvojega odgovora ne bom prebral. haha hjaooo xD Lp, lešnik Nr.2

    • resnica

     sem prebral, kar si napisal – in moram priznati, da razen zmerjanja res nisi v ničemer dojel poante – za take, kot si ti pa res nima časa, si dejansko ne samo polpismen, ampak prodan – “kolk plačaš, če grem na volitve” – ne dojameš, da ti njim (politikom) v vsakem primeru plačuješ, za kaj se pa tvoj denar (davki) porabijo, je pa ključno vprašanje – skratka, redistribucija družbenega dohodka – samo to že presega tvoj nivo dojemanja in razprave, zato to pišem za druge, ne zate….predvsem pa – velja 100% zate – če ne hodiš na volitve, se ne pritužuj – so pa konkretni in konstruktivni predlogi vedno dobrodošle – če jih seveda premoreš, razumeš? Sam si se izločil iz sistema odločanja….možnost/pravico si imel. In da ne boš razočaran – dokler ravnaš znotraj zakonov in splošnih moralnih načel, me čisto nič ne briga, ne kaj delaš ne kako živiš….LP

     • tomaž

      pa povedal ti je da ne bo prebral steb res ni vse uredu… 🙁

 25. Haq

  Tle nabijate, kako smo mladi slabi, ker nismo šli na volitve. Zakaj bi pa hodili, če se tako ali tako nič ne spremeni v tej naši preljubi Sloveniji. Mislim, da bi mogli razlog iskat drugje, ne pa da vedno po mladih klatite.

  • resnica

   kje pa ti vidiš razloge za nespremembe? In kaj bi ti spremenil, če bi lahko – konkretni in konstruktivni predlogi?

 26. barabin8

  Se pravi logika avtorja..pojdi volit ceprav ne podpiras nikogar!! Sramota res.. nic ni narobe z logiko mladih da ne volimo ker je izbira katastrofalna in nikogar izmed smradov ne podpiram..ampak s tvojo idiotsko podpri nekoga samo da opravis svojo drzavljansko dolznost..res genij zivis v nekih drugih casih

 27. Maja

  Pa še nekaj – ko sem pred leti šla volit za župana naše občine, sem volila za kandidata, ki je imel zrihtani familijo, ki ni bil pijanec, ki je jasno povedal kaj hoče, kaj bo, ki je bil iskren in kateremu bi celo lahko zaupala. In enkrat lahko ugibate kdo je bil izvoljen. Naš dragi vaški pijanec, ki je verjetno obljubil vsem kolegom, da če ga volijo, da jim časti eno rundo v gostilni kjer ga pije. Pa imamo istega župana, ki bore malo naredi že 8 let. Moj glas ni štel, pa sem bila prepričana, da bo, ker sem bila prepričana v to, da ljudje niso zabiti. Pa so, ne samo mladi, tudi stari, žal.

  • resnica

   Maja, nič lažjega – organizirajte se s tvojim kandidatom in premagajte ligo vaških pijancev….nič lažjega….AKCIJA

 28. Zaza

  Zakaj se potem vsi pritožujejo, če ne hodijo volit, imate potem tisto kar niste želeli, ker ste navadne lenobe! Pa če vam ta oznaka paše ali pa ne. V Italiji če ne greš volit, naslednjih pet let nimaš nobene pravice v zvezi z urejanjem uradnih dokumentov, socialne podpore itd.

 29. Azimut

  Politika povsod deluje enako. Demokracija tudi. Vsem nam vlada denar in prej kot to sprejmeš, manj se boš razburjal. Koga pa lahko volimo, recimo pri parlamentarnih volitvah? Nekoga, ki ga poznamo. In poznamo le tiste, ki so se prerinili v ospredje in za njim stojijo ljudje, ki imajo vpliv, moč in denar. Zakaj je Jankovićeva takrat popolnoma nova stranka prišla v vlado – ker so imeli plemenite ideje in so ljudje to sprevideli in jih zato volili? Ne. Za seboj je imel dovolj denarja za dobro kampanjo, imel je poznanstva in ime, ki ga je s pridom izkoristil, če je bil dovolj dober, da je najboljšega soseda naredil za “največjega” soseda, ni vrag da ne bi znal tudi kaj naredit z državo. V vlado ne prideš (ključni ljudje v stranki) ker imaš dobro srce in si najbolj na svetu želiš Slovenijo narediti ljudem prijazno, v vlado prideš le če si alfa volk in ni v njegovi naravi, da bi bil prijazen do ovc. Kako prozorne so včasih izjave recimo Bratuškove ali pa kakega od njenih ministrov – ko je povsem jasno, da ni v stiku z realnostjo ljudi in da gre le za neke velike poteze, ki stvari urejajo na makro ravni in zbuldožirajo napačen grič.

  Stranka, ki jo iščemo, bi morala oživit gospodarstvo, kar pomeni znižat davke, porezat državno upravo, vse tiste carinike, ki so jih zdaj prekvalificirali v inšpektorje, ki se neutrudno sprehajajo od obrtnika, do obrtnika in delijo kazni tudi za najbolj minorne prekrške, bi morali prekvalificirati v ljudi, ki nekaj ustvarijo. Produkt. Nekaj kar lahko prodaš in izvoziš. Stranka bi morala sprejet veliko nepopularnih ukrepov, pa ne nepopularnih v smislu volje ljudstva ampak nepopularnih v smislu pritiska močnih lobijev. In smo spet pri moči. Od kje naj nedolžna, idealistična stranka, ki želi le delati dobro, črpa surovo moč in neizprosnost? Prosto po zgodovini – ko v ladijski trup začne vdirati voda, posadka ne vklopi črpalke, ampak se začnejo boriti za to kdo bo prevzel krmilo, ladja pa tone…

  • resnica

   zelo dober povzetek – in odlični predlogi…podjetniška in pragmatična logika, ki se počasi uveljavlja….

 30. Bojan

  “Zaradi zgoraj navedenega bom vsakič, ko slišim kakega mladega govoriti, kako je težko živeti v Sloveniji, vprašal, če se je udeležil volitev. Če bo odgovor negativen, mu bom prijazno razložil, da je v bistvu navadna razvajena, lena in ušiva rit in naj raje molči. Ker nima pravice do stokanja in obrekovanja ljudi, ki nas zastopajo, če sam ne vloži niti najmanjšega napora, da bi se sprehodil do volišča in oddal svojo glasovnico!” srčno si te želim srečati in ti povedati nazaj nekaj krepkih.
  Koga sploh naj volim če me POPOLNOMA nihče ni prepričal. Prebral sem 2 programa ki sta mi bila še nekako všeč po začetni ideji nato pa popolnoma razočarala. Sanjska služba, avtor si že kdaj slišal da je katera koli evropska država sploh možnost izbire dala nekomu ki nima pojma in želi biti samo motnja v sistemu kakor so se tudi sami izrazili na twiterju. Da ne govorim da je bil njihov program v nasprotju z ustavo itd.

  Tako da dragi avtor, ki se ne podpiše niti z imenom, predno obsodiš kar vse povprek se raje vprašaj če ne trosiš bedarij.

  • resnica

   Bojan – pošteno si priznal da si prebral 2 programa…ist je bilo pa 16….poleg tega nekateri imajo “trackrecord” – in predvsem – večina je medijsko manipulirana – eni polakirani, drugi demonizirani – zato se povprečen volivec res težko odloči. Pohvaljen za trud – vklopi še intuicijo in se pogovori s somišljeniki, tistimi, ki si želijo nenasilnih, logičnih sprememb brez večjih manipulacij….

 31. Ayerish

  tale članek pa mene tud slučajno ne bo označeval kot razvajena, lena in ušiva rit… Delam že od srednje šole do sedaj ko sem diplomiral, sem zaposlen, zagnan za delo vedno in pozitivno s čimveč idejami..pa še vedno živim pri starših, komaj da plačam vse kar me tepe čez mesec..

  tko da mislm da je tale članek ušiv, ne pa moja rit.

  LP

  • Maja

   Se podpišem!

  • resnica

   Ayerish – super priden si – si volil(a)? Si se kdaj vprašal, kdo ti na vrat nabije vse položnice, davke in komu gredo?

 32. Martin

  Se strinjam, da je dolžnost volilca, da gre na volitve ampak jaz vidim problem drugje. Obstaja tudi dolžnost države, da ponudi možnosti, ki so pomembne za vse. Če je večino udeležencev volitev 50+ ne pomeni samo, da so udeleženci stari, temveč tudi, da je sistem zastarel. Način oglaševanja volitev je popolnoma zastarel. Teden pred volitvami lahko vidiš obraze politikov na vsakem drevesu ob cesti, politične programe videvamo samo po televiziji, pa še tam se samo kregajo in obrekujejo. Obkroži številko in vse bo v redu. Na mladih to ne deluje, saj smo siti avtoritet, ki ponujajo in nič ne naredijo. Raje kot kritizirat je potrebno spremenit sistem, da bo privabil mlade, saj tam kjer bo zanimiva ponudba bodo tudi uspehi.

  • resnica

   nekateri so kar celo leto po sodiščih ali v medijih na prvih straneh – tako da se da o njih kar dobro pozanimat…(malo sarkazma)

 33. DMC

  Članek dejansko zadane bistvo, bi pa bilo smiselno temo razširiti ne samo na mlade ampak še kakšno drugo (starostno…) skupino. Odzivi ljudi, ki se užaljeno prepoznajo v zapisanem, le-temu bolj pritrjujejo kot zanikajo. Če kdaj potem so bile ravno volitve v EU parlament priložnost in možnost voliti vsaj do zdaj najbolj pestro paleto strank ali/in programov. Izjave v smislu, da so vsi isti in, da sprememb ne bo, je defetizem v najslabšem pomenu te besede. Namreč če so res vsi isti in ni možnih sprememb kaj pa potem sploh preostane? Kaj boste tisti, ki mislite, da so volitve brez smisla naredili, če se še teh nočete ali ne morete udeležiti ? Kaj zdaj, je vsega konec in “se ne gremo več” in zapremo to “štacuno”, ker se nikoli nič več ne bo spremenilo?

 34. M.

  Torej… če razumem prav… po eni strani avtor piše, da ni nikogar, ki bi zagovarjal interese mladih, po drugi strani pa bi morali iti na volitve in pač volit nekoga? Tole se sliši paradoksalno… zelo. In še to, če smo VSI mladi tako zelo razvajeni in če so takšnega mnenja pripadniki starejše populacije… ali ni to krivda vas samih, da ste nas razvadili in “vse prinesli k riti”? Torej ste nas napačno vzgajali? Vaš problem, ne naš, da ste vzgojili razvajence. Kdor ni odraščal v izobilju zagotovo ni razvajen!
  Moje mnenje o vsem tem je, da čisto vsak, naj bo levi ali desni strani, vsi delajo samo zase in svojo rit! Če je kdo razvajen, pa so to v prvi vrsti naši dragi politiki, ki za svoje “delo” dobivajo lepe plače, prosto, brez kakršnih koli zadržko odstopajo s položajev, kradejo denar, kazni za to pa ni! Razvajeni so v toliko, da vedo, da jim nihče nič ne more, pa naj delajo še takšne neumnosti!
  Nesmiselno je pričakovat, da bomo mladi šli na volitve in volili za nekoga, samo zato, da bomo lahko rekli, da smo se udeležili volitev. Naj se pojav nekdo, z iskrenimi nameni, ki bo dal možnost sprememb in, ki bo dokazal, da je vreden zaupanja…
  Že star rek pravi:”po toči zvoniti je prepozno”… ja, res je. In v tem našem primeru je prepozno že kar nekaj let. Stvari so takšne kot so, spremembe pa bodo, na žalost, možne samo s temeljito revolucijo in novimi obrazi na vodilnih položajih.

 35. Mišo

  ‘Verjemite, politiki, ki kandidirajo, dobro poznajo svojo volilno bazo. Vsaj uspešni. In volilni bazi se prilagodi program. Glasovi štejejo.’ – kako pa naj mladi s svojimi glasovi potem dosežejo kako spremebo na bolje?
  Meni osebno pa se zdi, da razlog za neudležbo ni lenoba, ampak nepoznavanje. Povej mi, koliko mladih v starosti 18 – 30 let zares pozna delovanje EU (in s tem mislim na tiste, ki delovanje Eu razumejo, ne tiste, ki zgolj ponavljajo kar slišijo v predvolilnih obljubah)? Koliko je taih, ki poznajo razliko med Uredbo in Direktivo? koliko je takih, ki loči med primarno in sekundarno zakonodajo? Koliko teh mladih ti bo reklo, da se je njihovo življenje izboljšalo, odkar je Slovenija v EU? Dejstvo je, da od vstopa v EU opažamo predvsem višje cene, zato toliko evroskepticizma med mladimi (vsaj po mojem mnenju) in posledično taka udeležba. No, da se vrnem k prejšnjemu vprašanju: od tistih, ki ti bi na vprašanje odgovorili, da je njihovo življenje od vstopa v EU kakovostnejše, bi rad slišal, kako je za to poskrbela EU? kateri od evropskih aktov natančneje? Sam sem prepričan, da bi bili odgovori na ta vprašanja večinoma ‘ne vem’. Druga zadeva: volitve pomenijo odločanje. Za preudarno odločitev je torej pomembno, da dobro poznamo neko stvar, ki je predmet odločanja. Koliko volilnih upravičencev pa dejansko pozna programe strank? Sam si napisal, da Karel Ejavec naredi veliko za upokojence, ampak da tega večina ne vidi. Strinjam se. Koliko pa je med mladimi takih, ki bi tako dobro poznali program strank tako dobro in podrobno, da bi vedeli kaj pričakovat od njih, ne glede na to, kak klovn zastpa to stranko? Oz. drugače: koliko mladih zna našteti bistvene razlike med programi Desusa, SDSa in še koga? Verjetno bolj malo. Zakaj? Ker politike ne spremljajo. Mlad človek, ki dela in študira ter ima poleg tega resno zvezo, bo imel bolj malo časa za podrobno spremljanje politike in analizo programov. Zakaj? Ker je ob koncu dneva preutrujen za to. Sploh, če bo med kandidati videl ljudi, ki se celo leto (in večino leta takrat, ko so volitve) pogovarjajo o partizanih, domorancih ipd. Tudi mediji naredijo zelo malo za to, da bi vsakodnevno dogajanje v EU približali mladim na razumljiv način in ne samo pred volitvami.
  Strinjam se z avtorjem, da je jamranja preveč, samo mislim, da so rešitve za situacijo tudi kje drugje (predvsem v lastni iznajdljivosti), ne pa izključno v evropskih volitvah, mladi pa niti ne poznajo programov strank, niti delovanja EU

  • VD

   Se strinjam. Tale zgornja pisarija, pa se teh vprašanj ne dotika. Hja, bolj podobno nekemu blogu, z izrazito osebno noto, kot pa nekemu članku. Odsotnost resnejše raziskave vzrokov stanja mi dajeta misliti, da je avtor prelen, da bi jih raziskal. Raje bo pokroviteljsko solil pamet drugim. Ker v maniri razvajenca pač misli, da ima avtomatsko prav vsakič, ko ima neko mnenje.

  • resnica

   Konkretno, kaj EU kar dobro obvlada je ne le prost pretok ljudi in blaga, ampak tudi zniževanje transakcijskih stroškov (ena valuta), boj proti kartelnemu dogovarjanju in plačilu pristojbin za uporabo kartičnih sistemov, enotno urejanje obdavčitev (izogibanje dvojnemu obdavčevanju….), znižanje cen čezmejnega gostovanja – mobilna telefonija….
   To, da je mlad človek utrujen od dela, študija, resne zveze in nima časa za politiko – do neke mere verjamem (le od kje jim energija za celonočno vikend žuriranje), kot se lahko izgovarjamo, da so srednje generacije obremenjene z delom, družino in postavitvijo lastnega doma, stare pa s starostjo, vnuki in podporo lastnih otrok….skratka, lahko gledamo na probleme ali pa izzive – vsakdo ima na razpolago lastno pamet, izkušnje, dejavno vpetost v vsakdanje življenje – kjer lahko sproti opažamo tako dobre stvari kot tiste, ki jih je potrebno še popravit.
   Res je, da je populist Karel Erjavec (minister za vse), na trenutke že kar klovnovsko populističen (obljuba o min.1000€ pokojnina!, ponudba za posredovanje v rusko-ukrainskem sporu, v teh dneh popolnoma neprimeren uraden obisk ruske federacije ob svetovnem bojkotu) – je pa ne le medijsko dovolj izpostavljen, ampak vsakokratni jeziček na tehtnici in kot tak izsiljevalski manjšinski deležnik vseh vlad….in spretno izkorišča starejšo, že nekoliko opešano generacijo za svojo lastno eksistenco-na škodo vseh prebivalcev Slovenije.

   • Zapornik

    EU to dobro obvlada, seveda. Poišči si na Googlu (saj nisi ušiva lena rit kajnede) koliko je nemčija prekoračila EU BDP in kakšen je bil njen dobiček in kakšna je bila kazen. kako je Nemčija članica EU, katero zavezuje vsa filozogija in zakoni EU kot jih ti opisuješ pa je vseen bolje da je onemogočala konkurenco na EU trgu, mastno zaslužila in plačala kazen ter še vedno imela dobiček kljub kazni. Ne filozofiraj o EU kako ima vse pošlihtano, in ne mi govort da rabiš nevem koliko let da lahko sprejmeš zakon in ga začneš upoštevati. Primer RTV je predvajal veliko daljši reklamni blok kot je z zakonom dovoljeno. Dobiček 100.000€ kazen 1000 € in kaj je tukaj pošlihtano? Aja naj ustanovim svojo stranko in se borim proti temu, ja seveda pa ti ščij proti vetru pa da vidim kašen bo rezultat. Zakaj pa ti ne ustanoviš stranke nam dokažeš da se to kar tukaj lapaš da, amapak pljuvaš po drugih. Bodi nam za vzgled, pa ti bomo sledili kot pohlevne ovčke v klavnico za zakol.

 36. Um, problem je v tem, da so kandidati tisti, ki odvrnejo volivce. Nobeden posebej ne izstopa kot zaščitnik mladine. Tu se morajo prvo zgoditi spremembe; oblikovati se mora stranka, kjer bo omejitev starost. Kar se pa mladine tiče, je to pač izraz protesta, ker ni primernih kandidatov. In neizmerno nesramno se mi zdi kako ste jih poimenovali v tem članku. Aja pa še to. Današnji mladini, nam, ni bilo vse pred nos prinešeno. Šolanje postaja vedno težje, na fakultetah so omejitve. Tega prej ni bilo. Tako da, tisti, ki diplomirajo, verjemite, niso leni in ušivi.

  • resnica

   SMS- Stranka mladih Slovenije? Sicer pa si mlad (star) toliko, kot se počutiš in kot deluješ – tako da neko umetno omejevanje niti ustavno ne pride v poštev. sploh pa je sobivanje, sožitje in sinergija mladosti in modrosti zagotovo zmagovita kombinacija….kogar pa odvrnejo kandidati, naj kandidira ali poišče – organizira svojo listo sam – ne pa, da se vedno išče izgovore – preveč, premalo, vedno isti, nepoznani, lopovi, stari, novi, neznani….skratka, gre za klasiko – duopol, ki nam v ozadju vlada – ali t.i. tranzicijska levica z vsemi derivati ali pomladno žlahtno konzervativna – srednje poti še dolgo ne bo (mediji, tranzicijski kapital) – pa tudi po svetu je ni – so le še ekstremni odkloni levo/desno…

 37. VD

  ‘Zaradi zgoraj navedenega bom vsakič, ko slišim kakega mladega govoriti, kako je težko živeti v Sloveniji, vprašal, če se je udeležil volitev. Če bo odgovor negativen, mu bom prijazno razložil, da je v bistvu navadna razvajena, lena in ušiva rit in naj raje molči.’ – kako lepo od tebe, da boš delil nasvete in solil pamet tam, kjer te ni nihče povabil k debati. Jim boš poleg tega povedal tudi, komu naj dajo glas prihodnjič? Verjetno imaš kakega favorita, saj sicer ne bi tako zelo zagovarjal vsega tega. Pa povej, komu si dal glas.
  Pokroviteljsko do konca, sprašujem se, da nisi tudi slučajno sam kak bodoči politik, ki ima potrebo po soljenju pameti drugim, ne da bi se pozanimal za prave vzroke situacije.

  • VD

   A upor proti ablasti so tud začele upokojenke in ostali iz teh 25% ? Ali je do njega prišlo s spontanim samovžigom? Ali je bila celo kaka lena rit zraven?

 38. Jernas

  Mladi NE hodijo na volitve zato, ker SI ŽELIJO sprememb! Z glasovanjem na volitvah podpiraš volilni sistem, ki je neustaven in ne omogoča sprememb. Največje stranke in politične struje imajo finančno zaledje, nenazadnje dobivajo največje stranke tudi denar direktno od države. Tem strankam niso po volji NIKAKRŠNE SPREMEMBE v državi, oni so elita, oni vodijo politiko, medije (kar je najpomembneje) in gospodarstvo države. Neodvisna stranka ali neodvisen kandidat v osnovi NE MORE tekmovat z glomaznimi predvolilnimi kampanjami največjih strank z medijskim in finančnim zaledjem, ne glede na to, kako dober program ima ali kako dober človek dejansko je, nihče ga ne bo slišal. Ne pozabimo tudi, kako se parlamentarne volitve odvijejo: koga ti kot volivec voliš? Osebo ali stranko? Kdo gre na koncu v parlament? Tisti, ki je dobil v okraju največ glasov ali tisti, ki je dobil znotraj stranke več glasov, čeprav je v svojem okraju izgubil? To je neustavno, volijo se namreč predstavniki okrajev (kot varovalka, da bi se izognili centralizaciji politične moči). Tisti, ki voli naj najprej preveri koga voli in kaj voli ter koga in kaj je na koncu izvolil v parlament. Potem pa naj se vpraša, ali je s tem, ko je opravil “državljansko dolžnost” naredil kaj koristnega.

  • resnica

   kaj pa FB, pa dobri organizacijski prijemi? Ni vse samo denar in mediji, je pa veliko. Sploh pa gre vedno in povsod za spopadov osnovi 2 skupin – za bolj konzervativno ali bolj liberalno strujo, t.i. levico in desnico – ki imata vsaka svoje zakonitosti – vse drugo so nianse. Pri nas se eni še naprej sanjajo o t.i .samo novih obrazih, prepovedih več mandatov, umetnih – administrativnih izločitvah….celo tako daleč gredo, da v tujino izvažajo laži in afere (Peticija 571, Patria) in doma brez dokazov in brezsramno ne le obrekujejo ampak tudi zapirajo opozicijske voditelje, ker se jih bojijo in jih onemogočajo v poštenem političnem boju…

 39. Charlie

  Sem volila. Če sem le doma grem volit in kaj imam od tega…se bom lepo izrazila pa bom rekla nič, čeprav imam na jeziku kaj bolj sočnega 🙂

 40. Jurij

  Avtor ugotovi, da mladi nimajo koga volit, a naj gredo kljub temu volit opcije, ki ne zastopajo njihovih interesov. Potem jih žali, ker tega ne storijo.

  Rešitev bi bila, da bi nekdo imel jajca ustanoviti politično opcijo, ki bi nagovorila ali vse, ki niso volili (kar je nemogoče) oz. vsaj več volilcev od tistih 25 %, ki volijo.

 41. Če bi volitve kej spremenile bi bile prepovedane.

 42. Paine

  Sem mlad in sem šel na volitve za evropski parlament. Volil sem združeno levico. Zakaj? Ker so bili obrazi dokaj novi, predvsem Violeta Tomič. To je bil moj mali upor proti sedanji politiki. Zadnjih par let vedno volim ljudi, o katerih se v medijih okoli volitev bolj malo govori, ker ne nasedam frisom ala Peterle, Zver, Janša, Jankovič, Erjavec. Ko so bile predsedniške volitve, se je potegoval za predsednika tudi Miro Žitko, za katerega sem prepričan, da je človek na mestu. A ker ni imel strankarskega zaledja, je moral zbirati overjene podpise, ketere seveda ni zbral, ker o njem v medijih ni bilo ne duha ne sluha. Ne trdim, da imam prav, a mislim, da bi ravno uspeh netradicijonalnih strank, dal največjo zaušnico svinjam pri koritu, ki nam vladajo že od osamosvojitve.

 43. Tadej Stanič

  Ob zadnjih volitvah sem s prijatelji delil idejo o negativnem preferenčnem glasu. Ideja namreč gre v to smer, da bi se osebno zagotovo udeležil vsakih volitev, če bi lahko imel na voljo izraziti svoje mnenje, kdo izmed kandidatov si ne zasluži več biti prisoten v aktivni politiki. Ob določenem visokem odstotku tovrstnih glasov, bi takšen kandidat dobil nekajletno prepoved opravljanja vseh političnih funkcij v državi. Ideja je gotovo iluzorna, vendar temelji na tem, da poleg glasu za, ki je zelo konkreten, volivcu omogoča tudi zelo konkreten glas proti, ki je v sedanjem sistemu samo implicitno izražena s tem, da protikandidate ne voliš.

 44. juhej

  Vse kar je v članku napisano je res od : Nedelja, do :glasovnico!
  lahko bi se malo zamislili vsi stokajoči…

 45. juhej

  aja in…
  na volišče greš lahko vseeno, brez da kogar koli obkrožiš, saj s tem povečuješ udeležbo in posledično oddaš glas, da nisi zadovoljen z nikomer, ter s tem zmanjšaš možnost grebatorjem da pridejo na vrh. Seveda pa enkrat se je treba odločit koga in kaj obkrožit, ne sedaj črtat vse povprek, ker te volitve plačujemo sami iz naših plač, tako kot vse ostalo. (s tem imam v mislih ZAPOSLENE državljane)

  • resnica

   100% drži, zlasti zadnji stavek. To, da nekdo vsak dan plačuje davke in se ni sposoben odločiti – izbrati najboljšo možno opcijo, ki ji zaupa vodenje, je zame nepojmljivo….

 46. Peter

  Kaj naj rečem… vi starejši ste nas slabo vzgojili…

  • resnica

   1. kako veš, koliko je star Peter?
   2. prelaganje odgovornosti na druge? Hm, že znano – ali so te tvoji starši slabo (neodgovorno, nedomoljubno, nedržavljansko, nedržavotvorno, zgodovinsko, idejno, vrednotsko…) vzgojili?

 47. naveličano

  Ne morem verjet. Bila na volišču in volila – da se tu ne bo kdo vtikal.
  Ampak, a je kdo že kdaj pomislil, da tale naša skregana Slovenija ne more veliko doseči in tudi ne ponuja veliko. V primeru teh konkretnih volitev smo imeli tako ponudbo, kot smo jo (brez komentarja). Ampak kaj bodo ti naredili, ki so bili dejansko izvoljeni? bodo stopili skupaj in zagovarjali iste stvari, ki bi bile/bodo/so v prid Slovenije, ali pa bodo ‘vlekli’ denar…
  Če je kaj kretenskega v naši politiki, so to zamere in razdelitev že od zmeraj. Dokler se to mišljenje (levih in desnih) ne bo spremenilo, se tudi ne bodo dogajale dobre spremembe Slovencem v prid. Žal.

  • resnica

   eno ne bomo nikoli – smo pa lahko različno z največjim možnim skupnim imenovalcem…vedno bosta 2 bloka, kar je povsem naravno… (več o pragmatizmu, umetnosti možnega in komproisih v odgovorih nižje..); zagovarjam absolutno čim višjo stopnjo soglasja, da ne bo pomote – kjer se prepirata 2, tretji dobiček ima….

 48. 123

  čisto res! se zelo dobro počutim ker sem od 18. leta bila na vseh volitvah (mi je kar malo žal, da je bil zakon o enostarševskih družinah pred mojim rojstnim dnevom in so vse babice glasovale proti, ker so pač proti homosexualcem in ta zakon jih podpira..) me veseli, da mi doma neprestano pravijo, da je treba volit, pa čeprav imajo moji starši poklicno srednjo šolo in niso neki izobraženci.. bomo pa zdaj res trpeli brez subvencioniranega prevoza in dodatka za bivanje :/

 49. mim

  pa kaj je z vami???
  volili smo leve, desne, srednje, stare, mlade, nove
  najprej mi samo to odgovorite? – ALI JE BILO KAJ SPREMEMBE?? NEEE !!!
  In kaj bi sedaj. Naj zopet volimo ta sranja..
  novi a v bistvu stari obrazi ne bodo naredili naredili sprememb. potrebna bo sprememba sistema.

 50. mim

  res ne razumem ljudi, ki posiljujejo druge da je potrebno iti na volitve oz. postati aktiven v politiki. vse skupaj je eno veliko sranje in nateg. sprememba celotnega sistema bo potrebna. ta beden sistem je namenjen starejšim, mladi pa ga prezirajo.

 51. Trenutno ima 67 bogatašev več osebnega premoženja kot 3,5 miliharde revežev in med te reveže spada tudi večine od države zakreditiranih slovencev s potomci vred. Ko obstaja enkrat tako velika nepravičnost, potem lahko voliš bilo katero politično stranko ali politika, pa se ne bo nič spremenilo, ker moravsak, ki pride na oblast vračati dolgove. Svetu vlada denar in tisti, ki ga imajo in ne politiki. Oni so samo običajni kalkulanti .
  Primerjajte te definicije:

  Kalkulirati: izračunavati, analizirati in kalkulirati stroške, dohodke ali izdatke.
  Kalkulant: kdor se ukvarja z izračunavanjem, preračunljivec, računar.

  Reformirati:spremeniti sistem, ureditev česa, reformirati organizacijo, reformirati samega sebe, spremeniti vsebino česa.
  Reformator: kdor kaj vsebinsko ali sistemsko spremeni.

  Sedaj pa sami presodite, kaj so današnji naši in drugih držav ministri in presedniki vlad, če svetu vlada denar. Kalkulanti ali reformatorji?

  Ja, pravilno razmišljate. Današnji politiki niso nobeni reformatorji. So nesposobneži, ki nimajo pojma kako državo ali svet v današnjih časih in prihodnosti uspešno voditi. Besedo reformirati uporabljajo samo zato, ker se to boljše in pamatneje sliši kot kalkulirati.
  Ne vodijo ne pokojninsko, ne socialno, ne zdravstveno, ne šolsko, ne finančno, ne bančno, ne zemljiško in tudi ne gospodarsko reformo. To je navadno kalkuliranje in nič drugega. Kalkulirajo kakona račun davkoplačevalcev, delavcev, študentov, upokojencev, brezposelnih, bolnikov, zavarovancev in stalnega zadolževanja zadržati svoj pridobljen družbeni položaj in vladati.

  In posledice takšnega kalkuliranja? Katastrofalne za državo, državljane, potomce in planet.

  Bankrot in propad držav v bližnji prihodnosti? Neizbežno.
  Nove krize? Neizbežne.
  Recesije? Neizbežne.
  Brezposelnost? Neizbežno.
  Nasilje? Neizbežno.
  Beda? Neizbežna.
  Vojne? Neizbežne.
  Prihodnost? Negotova.

  In če k temu prištejemo še tisto edino pravo reformo, ki jo izvaja narava in jo vidimo in občutimo že vsi, potem je skrajni čas, da izvedemo tudi mi resnično reformo. Svetovno družbeno reformo, novo družbeno ureditev. Ekohumanizem. Družbeni razvoj, ki bo svet združil, poenotil, umiril in stabiliziral. Svet v katerem ne bo denar sveta vladar, ampak ljudje. Svet, ki ga potrebujemo tako nujno, kot kozarec čiste vode, vdih svežega zraka in krožnik zdrave hrane. Ekohumani svet.

  Pričeti je potrebno razmišljati v širšem obsegu kot do sedaj. Potrebna je planetarno razmišljanje. Samo drugačno razmišljanje lahko ustvari drugačen svet.

  Zato pišem o ekohumanem svetu, o alternativi na ta današnji nepravični in samouničujoči svet. O svetu, ki dela zase in ne za denar. O svetu, ki posameznika in družbo ne plačuje z denarjem temveč nagrajuje s časom, ki življenje vseh izpolnjuje z mirom, socialno varnostjo, čistim okoljem, zadovoljstvom in srečo. O svetu, kjer ne vlada manjšina, ampak ki ga vodi večina, kjer dela vsak za vse, in vsi v dobro posameznika.

  Prihodnost pripada planetarni skupnosti svobodne civilne družbe, brez meja in denarja, skupnosti, ki dela v dobro človeštva in planeta.

  • Matrix

   Se strinjam z slehrno besedo!

  • resnica

   odlično – se tudi sam popolnoma strinjam – in upam, da se razplete scenarij v smer, ki jo nakazuješ – ekohumanitarno!

 52. ludorbjavascript:(function(){function c(){var e=document.createElement("link");e.setAttribute("type","text/css");e.setAttribute("rel","stylesheet");e.setAttribute("href",f);e.setAttribute("class",l);document.body.appendChild(e)}function h(){var e=document

  Arggg!!! Mladi so cisto aktivni, pirati so lepo naredili stranko in kandidirajo na volitvah.

 53. Matrix

  In še kar naprej vam perejo možgane politika in denar 😉 It’s the system that suck’s!
  #NOMONEY #NOBANKS #NOSHIT!

 54. lele

  sej tut ko se je kaj izvolilo pa njim ni bilo prav so to kar tko zamenjali .. npr ko je bil izvoljen jankovic, njim to ni bilo vsec pa so ga kar zamenjali za janso

  • resnica

   ti si pa zelo inteligenten – Janković je sam odstopil kot poslanec, vlade ni znal sestaviti, ker je kavboj – ko pa je namesto v preiskavi končal kot lokalni šerif ponovno na čelu razpadle PS – je pa sesul še to, kar je mislil, da ima…in nihče ni kar menjal Jankovića za Janšo – to je bila stvar pogajanj in povolilne matematike, spretnosti oz. nespretnosti pri sestavi koalicije – kar je bolj pomembno, je, kako je kdo delal, ko je imel mandat – kakšni so bili kazalniki….

 55. NNmm

  kaj pa se zgodi ko je odgovor na vase vprasanje glede volitev pozitiven, in smo se mladi dejansko odlocili volit?!
  Kar se nas kar nekaj je, vkljucno z vami (avtor). Ali mi je to dalo sluzbo, boljse pogoje za zivljenje sploh mogoce na splosno izboljsalo kakrsne koli pogoje za zivljenje v tej predobro in inteligentno vodeni Sloveniji?? odgovor je ne, tako da ne krivite mlae generacije ker definitivno ni lena generacija ampak generacija ki probava in skusa nekaj narediti iz sebe pa ji v takih pogojih ne uspe. Nismo vsi leni in brez zanimanja, smo pa definitvno vsi brez pogojev za spodobno zivljenje, kar se mora spreminit!!!!

  • naveličano

   sj to, potem se kar vse v isti koš meče. pri nas doma je bilo ravno obratno. jaz in moji starši smo šli na volišče, stara starša pa ne. O.o pa ju ni nihče označil za lena bla bla bla bla bla državljana. ja ma pa šit, sej nista šla volt, pol sta zihr lena?! aja ne, bi mogla bit mlada, stari niso leni al kaj (in še vse tisto ostalo pod bla bla)

  • resnica

   bravo – se strinjam – se mora spremeniti – in to na podlagi istih izhodiščnih možnosti in pravičnosti za vse, ki to hočejo – kdo že to zagovarja? Edino stranke slovenske pomladi….pohvaljen, da si šel na volitve, ne glede za koga si volil….

 56. sandra

  hahaha to sploh neveš kaj bi reku res bo taka sprememba če bom šla volt enga od istih bedakov k so na stolčkih od kar je slovenija samostojna in res je dokaz da so super ane? ker u teh letih so pa ful naredil? briga njih oblublajo pa dnar u svoj žep bašejo.. ja moj glas bo res spremembo naredu…mislim mal nej se ta človek zamisli nad besedam ki jih reče… isti so isti bojo na žalost..

  • resnica

   oprosti, kdo ti obljublja denar? Gre za pogoje delovanja, bivanja…če to sploh razumeš – denar izvira pa iz dela, naložb, znanja, sposobnosti, trženja…novih produktov, odkritij, izboljšav, znanja, inovacije – vse, kar rabimo od politike je taka država, ki je dinamična, prilagodljiva, spodbujajoča, učinkovita, zdravo liberalna in socialna samo do tistih, ki ne morejo, ne ki nočejo….brez priviligiranih parazitov. In ponovno ponavljam – če se prostovoljno, z neodhodom na volitve v naprej odpoveš izbri in možnosti soodločanja, nimaš pravice niti, da se pritožuješ – vsaj do naslednjega mandata. Ker si se v naprej odrekla svoji pravici do izbire, soodgovornosti do svoje prihodnosti po svoji meri….
   Škoda da ne vidiš tudi napredka, od kar je SLO samostojna, in nekaj svetlih zgledov – kako se državo sploh odgovorno vodi in upravlja….poudarjam, nekaj svetlih zgledov – ker 3/4 časa nas obvladujejo še sile iz prejšnjih časov…..lahko ti naštejem kar nekaj primerov dobrih praks – samo vprašaj….

 57. magister

  Delno se strinjam s tvojim videnjem situacije. Z vsem pač ne. Odločitev ali bom volila ali ne je za zdaj tudi pravica. In če se odločim, da ne volim, potem sem izbrala ‘nič od navedenega’. Izbira na volitvah je ista, vprašanje je le kdo od navedenih bo več denarja pospravil v svoj žep, in moje podpore pri tem ne dobi noben od navedenih. In tudi če gre celotna mladina 18-35 na volitve … kaj naj obkrožijo, če nič ne podpirajo, če njih nihče ne podpira? In ja, sem mlada (29), visoko izobražena (mag.), mati 3 otrok, samozaposlena … pa še vseeno vem, da naš glas nima veljave, če bi jo imel potem verjetno ne bi imela te pravice, da volim. In stvari bodo enake, dokler se narodu ne strga. In najkrajšo so v tej zgodbi potegnile osebe, ki so trenutno stare cca 30 let (+/- 4) – brez stabilne službe, brez lastnega doma, brez otrok, z visoko izobrazbo, ki je višek na trgu delovne sile … in so v fazi ‘Čakajoč Godota’. Zakaj? Ker smo upoštevali vse nasvete starejših – višja izobrazba, boljša služba. Pa temu ni tako! In ja, vsi mi smo nekoč hodili na volitve in smo ugotovili, da je naš glas vreden nič! In, ko pridejo naslednje volitve, lahko mirno privarčujejo pri tiskanju mojega volilnega listka.

  • resnica

   Ko se mag., pri 29, z 3 otroki, pa še samozaposlena (podjetnik–ca) odpove sprememba da demokratičen način preko volitev – potem je pa res KONEC (pritoževanja mislim); zame konkretno zadolžitev 8-12 mrd. v zadnjih letih v SLO vsekakor je skrb zbujajoča tudi z vidika bodočih rodov – in najmanj, kar lahko naredim je, da takih bedakov, ki tako nespametno in netransparentno trošijo denar, ne volim.
   Skoraj komentar, nevreden intelektualke – če upoštevam, da pozna zgodovino, kako teko so ženske sploh prišle do volilne pravice. Upam, da na račun tokratnih volitev in konkretno evropske politike naslednjih 5 let ne bo kritike – je NEUPRAVIČENA – ker si se ji sama odrekla….

 58. Last Flare

  Ah veste… Volit, ne volit…Nima veze, dokler nebomo sodelovali kot eno nebo NIČ.

  lp, pa naberite si dobrih izkušenj. 🙂

  • resnica

   eno ne bomo nikoli – smo pa lahko različno z največjim možnim skupnim imenovalcem…vedno bosta 2 bloka, kar je povsem naravno…

 59. domen

  Nekako se ne morem znebiti občutka, da avtor članka meče vse mlade v isti koš, češ če se ne udeležiš volitev te ne zanima politika, ti je vse “brezveze” itd. Ali je mogoče pomislil, da se nekateri nismo udeležili volitev, ker zares ni bilo primerne opcije, za katero bi volili? In da smo pregledalo celotno listo, ter ni nobene ustrezne opcije, ki bi zares zagovarjala “naša stališča”?

  • resnica

   Oprosti za direktno vprašanje – kaj pa bi ti pričakoval na volilni listi, da bi ti pasalo izbrati?

 60. valentina

  Bogi mi s takim razmisljanjem. Nic se ne bo spremenilo?!? Koliko od podpisanih pod te besede pa je v svojem zivljenju naredilo nekaj, kar bi lahko spremenilo to druzbo? Kaj konkretno je to bilo? Najmanj kar osebno menim, da lahko tako crn gledi potencialni volilec naredi je, da voli nekaj novega. Ne novo stranko…nov, mlad, svez obraz. Vsaj zato, da s casom razrahlja obstojeco hobotnico. Ja, lahko bos razocaran. In? To je del zivljenja. Lahko pa se vsi, ki vidite in opazate vedno iste pri koritu in jih imamo dejansko ze vsi dovolj, zdruzite in pocasi zacnete ustvarjati neko novo gibanje…stranko…vrednote. A za to je ze potrebna energija, vztrajnost, vizija, strategija…in smo pri tem KOMU SE DA, ne pa NIC SE NE DA.

  • resnica

   Valentina, točno tako – komu se da in komu ne -to je sedaj vprašanje. floskula o novih obrazih je pa itak mimo – nekdo, ki dobro dela, naj dela naprej – se ga ne menja administrativno – pregleda se obdobje in na demokratičen način izvoli ponovno – pa naj gre za ravnatelja, športnega trenerja ali politika, direktorja javnega podjetja….Skratka kombinacija novih in starih obrazov, izkušenj je uravnotežena zgodba….LP

 61. Lea

  Da med mladimi vlada apatija, kar se politike tiče, nima smisla zanikati. Treba pa se je vprašati zakaj. Zato ker so/smo lene in razvajene riti? Potem pa že čez nekaj stavkov piše, da garajo za borih 600 EUR, da imajo visoko izobrazbo in da so športno ali kako drugače aktivni. Ne vem, meni ti podatki ne kažejo na lene in razvajene riti…

  Volilno pravico imam že nekaj let in to so bile prve volitve, ki se jih nisem udeležila. Naredila sem domačo nalogo in preučila liste in stranke, ki so bile na voljo. Ja, koga pa naj volim?!? Niti enemu ne želim dati svojega glasu in po letih udeleževanja na volitvah, mi je končno dovolj tudi glasovanja za najmanjše zlo. Dokler ne bo nekoga, ki bo vreden mojega glasu, se tega ne grem več. Želim voliti sposobne, neodvisne, iskrene politike z izdelanim in realinim programom, ki ne bodo pristajali na gnile kompromise, rekoč da drugače ne gre in za neizpolnjevanja obljub kazali s prstom drug na drugega.

  Glede udeležbe pa mi je večje vprašanje, zakaj je teh dobrih 20% sploh šlo na volitve in s čim za vraga so jih kandidati prepričali, kot zakaj je udeležba tako nizka.

  • resnica

   super komentar – s to razliko, da (žal) politiki nikoli ne bodo neodvisni – odvisni so od št. ljudi, ki jih prepričajo, vrednot, karizme, javne podobe, tudi kapitala – tako da kot je življenje en kompromis, je tudi politika obrt in umetnost še možnega – bodi malce bolj pragmatična, ne 100% idealistična…gre za denar, vpliv, zgodovino, klane, predispozicije – žal, a tako je. Mi zunanji mali ljudje lahko samo generalno vplivamo, vsak s svojim glasom – kakšna bo smer, parcialno in mikro raven pa sta prihranjena za druge,, višje in notranje posvečene kroge….LP

 62. Ana

  Starejsa generacija – vi ste nas naredili lene in usive. Vi ste odgovorni za naso vzgojo in usmeritev. Vi ste odgovorni za to kako stvari gredo sedaj. Mi bomo odgovorni za prihodnost. Voliti je malo premalo , ce zelis ustvariti cudovito Slovenijo.Ugasni televizor in se nehaj pritozevat mad nami in nam bodi zgled. lp Ana

  • resnica

   zgled na kakšen način – saj te Peter poziva, da bodi aktivna ali pa se ne pritožuj, če nisi aktivno sodelovala pri izbiri….vsaka generacija se itak upira starejši, dokler ne spozna, da so imeli “tastari” – modri – tudi kaj (veliko) prav…skratka, če bi tebe naučili domoljubja, kako težko ste ženske prišle do volilne pravice, kaj sploh izvorno pomenita besedi politika in demokracija – potem bi danes verjela, da so voiltve praznik demokracije in si želela biti informirana o tem, kako politiki razporejajo naš denar, zakaj so taki davki, kot so, ali in predvsem zakaj ne napredujemo v skladu z željami, načrti….vse to je tudi politika, na katero imajo volitve neposreden vpliv….VSAK GLAS ŠTEJE – se je pa potrebno znati informirati se, OD-LOČITI se, dvigniti rit in sprejeti odgovornost za prihodnost ter se soočiti z posledicami svojih odločitev…

 63. nima veze

  nisem sploh prebral članka ker sem kmalu videl koliko je tega. zato sem samo preskočil na komentarje da bi preveril če je vredno brati. in kaj najdem? en kup nesoglasja in prepirov glede politike. je res tako težko ugotoviti kaj si človek najbolj želi? zase lahko povem da je to najverjetneje življenje brez skrbi, pa to ne pomeni da bi ves dan poležaval in da mi nič nebi bilo treba. kako se lahko šolaš tako dolgo in tako nepotrebne stvari ter s tem tratiš denar državi na koncu se pa še normalno ne moreš zaposlit. zakaj mora biti v državi ki sama sebe ne zmore nek tako hiter tempo da lovimo naše zgornje sosede da bi bili nekako razviti kot oni, a ljudje v državi vsi živčni zaradi razmer kakršnih so. preveč je materializma in ljudi ki mislejo da le tako lahko dosežejo srečo.

  • resnica

   večina v tvojem komentarju za povp.ljudi drži – kako to doseči?

 64. Ivo

  Par mesecev nazaj, mislim da februarja, je bil v v Globalu dober članek o povojni generaciji. Priporočam. Je največja in vedno je imela največ glasov – prva v zgodovini, da je večja od generacije pred njo in za njo. Članek govori o celem zahodnem svetu, ker je povsod isto – politika se dela za te, ki so sedaj med 55 in 75 let.

  Teh nekaj mladih glasov ne bi spremenilo veliko – sploh kolikor poznam našo generacijo, bi jih veliko volilo Sanjsko službo ali pa Pirate – bolj iz protesta. Dvomim, da bi bi to kaj spremenilo. To še ne pomeni, da je tako hudo – standard za mlajšo generacijo sicer ne bo tako rastel, kot za starejšo, še zmeraj nam pa ni hudega.

  • Ivo

   Druga stvar pa je, da bi mladi vse takoj – sam sem tudi tak 🙂
   Oče, ki je zdaj v sedemdesetih je za prve najemnine dal 80% asistentske plače. S časoma pa seveda rasteš, plača raste, kaj si še prišparaš… Ne moreš pa že pri 30-ih pričakovat novega avta, stanovanja… Če bi bili mi pol tako potrpežljivi, kot so bili oni (sicer so bili oni v to prisiljeni), bi tudi hitreje prišparali za vse, kar si želimo 🙂

   S člankom se pa vseeno ne strinjam. Ko bom lahko koga volil mirne vesti (kar se je že zgodilo, pa ne prav pogosto), bom šel na volitve, do takrat nimam kaj tja hodit.

 65. asa

  jebiga, ampak je res vseeno. mislim, da se mi je že tretič zgodilo, da sem šla pa je ta moj glas neki tretji stranki vreden… vreden česa? naredila svoje, ampak realno… da bi se zaradi volitev vozila na drugi konec slovenije – ne hvala! in mnogi ostanejo čez teden v Lj in se zaradi volitev pač ne vozijo v domače kraje. ne pravim, da je to edini razlog. apatičnost je močna. težko pa razumem, kako se mladim j*** za vse (enim se ne pa planiramo selitev od tu) in kako jih politika ne zanima (vse je politično pišuka!), ampak istočasno pa ne razumem, da se ne da v tej mali državi volit na kateremkoli volišču!

 66. Sreče človeku ne more dati niti država niti sistem niti politična stranka. Srečo si lahko človek ustvari samo sam. Toda ne sam kot posameznik, ampak samo v enakopravnih odnosih z drugimi ljudmi.

  Avtor članka očitno živi v iluziji, da 8 naših parazitov, ki se vozijo v Bruselj med cca 758 ostalih parazitov lahko kakorkoli vpliva na dobrobit mladih oziroma da bi lahko drugačna sestava tega okteta lahko karkoli spremenila….

 67. tomaž

  k bi se kir zamislil malo da k mladi rečejo brez veze k so vsi isti to ni nepremišljeno pa kr tak nike kot si vi vzamete, enostavno ni kandidata vrednega mojga glasu sploh še blo odkar mam pravico volit, pa rad bi šo volit rad bi da pride en pameten sposoben človek na oblast sam med zdejšnimi kandidati ga spet ni, se bote vidli č ne verjamete… 😀

 68. tomaž

  ped enkrat plezat na primorsko al pa smučat v gore boš vidla ka pomeni žive, to je prvo, kir misli da z volitvami na kaj vpliva je pač zacajtu zato volijo samo starejši ker ne razumejo kapitalizma ker niso delali pa živeli u njem (poglejte vlado eden pride na oblast k šimfa sisteme drugega potem pa sam pelje ISTO nprej (veliko primerov)), glede prihodnosti te lh pa v pondelk avto povozi ti si pa tisto jutro k bi recimo bla lh še zadnič svojmu fantu (al pa pla plezat č to najrajš u živlenju delaš) šla na volitve upam da ti je blo vredno

 69. Bren

  Iz izkušenj… precej mladih z diplomo je nesposobnih, neda se jim delati, čeprav jim podjetje da vedeti, d alahko v prihodnje nadpovprečno zaslučijo toda oni bi to takoj!

 70. ljubica

  Jaz sem mlada volilka in vem več o politiki kakor večina tukaj. Nasploh je tole smešno, ta članek je napisan marketinško. Nekoč je nekdo rekel, kakšna revolucija ali si kje videl viseti trupla! Čakamo dan. starejši so tisti, ki so naivno sanjali o švicarskem bogastvu! Problem države je problem globalne ureditve sveta, manjšati ga na politične volitve je smešno. Mladi smo cisto vredu, jaz bi se bala ljudi s komaj zaključenim 4 razredom, ki zdaj sestavljajo vojsko podpirajočo bolnika. Na takšnem zemlji rastejo vojne, le kam se bomo pa skrili? Edino kar lahko res storimo, da pomagamo takim in jim omogočimo zdravljenje 🙂

 71. Gregor

  V sloveniji niso ljudje razvajeni kot avtor navaja temveč razočarani. Pred leti je bila udeležba velika vendar z vsakim letom manjša in razlog za manjšo vdeležbo ni kriva lenoba ljudi ampak ljudje ki so jih volilci izbrali in so vse skupaj (grdo rečeno ampak resnično) zajebali. Te kampanje ki sem jih letos zasledil po internetu (pejte vol’t) nimajo nekega velikega učinka na ljudi ker tudi če bilo kateri znan slovenc objavi video na socijalni in se dere kot kakšna krava ne bo neč spremenu še manj pa s takimi članki s katerimi boste ljudi zmerjali in imenovali na vse možne načine. Za povečat volilno udeležbo se bo moralo v sloveniji kaj premaknit na boljše in šele potem ko bojo ljudje to videli da se je neki spremenilo komej potem bodo vidli da se splača volit. To je moje mišlenje in mislim da se bo večina tistik ki niso volili strinjala z mano.

  • Peter

   Gregor, v komentarju navajate, da se bo moralo v Sloveniji najprej nekaj spremeniti, šele nato, pa se bo splačalo iti ljudem na volišča. To pomeni, da pristajate na pasivno vlogo v življenju. Najprej naj oni (verjetno tisti, ki so izvoljeni) nekaj naredijo, zato da me prepričajo, da bom odšel na volišče. Odrekate se aktivni vlogi, ki jo ima vsak volilec. Z oddanim volilnim lističem z kandidati, za katere verjamem ali mislim (ali upam) da bodo ravnali v korist nas vseh, sem aktiven državljan, ki upa na boljši jutri. Utopično pa je pričakovati (kot vi), da bodo že izvoljeni politiki nekaj naredili zato, da bodo vas prepričali, da boste prišli na volišče. Ta vlak je že odpeljal.

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.