Tim Mastnak – za dobrega športnika je najpomembnejša podpora

NikaSemprimoznikPiše: NIKA SEMPRIMOŽNIK
komunikativna študentka novinarstva, ki rada dela z ljudmi. Uživa v dobri družbi in umetnosti. Na svet vedno gleda pozitivno.

 

 

Na Rogli je kot doma

Tim Mastnak_branko fluher photoFoto: Branko Fluher

Tim Mastnak je 23-letni deskar na snegu iz Celja. Svojo kariero je začel kot smučar, nato pa se odločil za deskanje na snegu. Je nekdanji svetovni mladinski prvak v veleslalomu, državni prvak v paralelnem veleslalomu in slalomu, lani pa je na tekmi svetovnega pokala na Rogli zasedel 4. mesto in s tem največji uspeh dosedanje kariere. Kljub temu ga niso uvrstili v ekipo za olimpijske igre v Sočiju. Se pa je uvrstil v reprezentanco za letošnje svetovno prvenstvo v Avstriji, kjer pa mu ni šlo načrtih – osvojil je 28. in 30. mesto. Tim sicer trenira kar pod vodstvom svojega očeta Robija.

Kdaj ste se podali na deskarsko pot?
Moji športni začetki segajo že dolgo nazaj. Najprej sem 12 let aktivno treniral smučanje. Bil sem tudi v mladinski reprezentanci, nato pa sem odnehal zaradi razmer v klubu. Pred osmimi leti pa sem se usmeril samo v profesionalno deskanje.

Kakšne so bile tiste razmere v klubu?
Bilo je premalo pomoči zveze, v preteklosti so mi sicer pomagali, ampak šele po tem, ko sem postal mladinski svetovni prvak, pred tem niso vedeli zame. In tako nisem dobil nič pomoči.

Država ne pomaga veliko, financiranje se določa glede na status, ki ga dosežeš. Za večino športnikov je ta vložek premajhen. Sam si težko predstavljam, da bi le s pomočjo države prišel na ta nivo, na katerem sem sedaj.

Torej, zasebna ekipa ali reprezentanca?
Odkar deskam, sem v zasebni ekipi, zato bi se odločil za zasebno ekipo. Še vedno se lahko priključiš kakšni reprezentanci, takrat, ko sam želiš.

Menite, da je v privatni ekipi tudi motivacija trenerja toliko večja?
Ja, sigurno. Trener je bolj osredotočen samo nate in na tvoj napredek.

Kaj so po vašem mnenju tisti ključni faktorji, ki pripomorejo k razvoju vrhunskega športnika?
V prvi fazi je to dobra podpora. Podpora družine, trenerja, vseh, ki te obdajajo. Nato so tu dobri pogoji za trening. Priznati moram, da sem jih imel, tu na Rogli. Pomembni pa so še motivacija, dobra predispozicija, talent in trdo delo.

V letošnji sezoni sem pridobil tudi mnogo novih sponzorjev, ki mi pomagajo. Vesel sem, da kljub težkim časom še vedno lahko vztrajam v tem luksuznem športu.

Celoten intervju si preberite v tiskani izdaji Replike, ki jo dobite pri prodajalcih časopisov.
2250 Total Views 1 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.