PUM – Projektno učenje za mlajše odrasle

Učenje je lahkot tudi zabavno

pum1

Izkoristil sem priložnost! Kaj pa ti?

DSC_2423Piše Marjan Marošević

Program Projektno učenje za mlajše odrasle – PUM Ajdovščina sem prvič zasledil v časopisu Goriška, kjer je bil program predstavljen. Vzel sem kontakt in se dogovoril za srečanje na Ljudski univerzi Ajdovščina. Vodja mentorske skupine Anja Jamšek Furlan mi je podrobneje predstavila program. PUM se na Ljudski univerzi Ajdovščina izvaja že 14 let. Program je namenjen mladim od 15. do 25. leta starosti, ki so iz različnih razlogov opustili šolanje. Skozi projektno delo mladi pridobivajo znanja in izkušnje, ki jim pomagajo pri doseganju zastavljenih ciljev, kot sta dokončanje šolanja ali zaposlitev. V program se lahko vključi tako brezposelna oseba, ki je prijavljena na zavodu za zaposlovanje, kot tudi dijak, ki redno obiskuje šolo, vendar potrebuje pomoč pri učenju. Uvodna predstavitev programa ter fotografije in posnetki, ki so objavljeni na Facebook profilu programa, so me prepričali, da se v program vključim.

S programom smo začeli takoj po novem letu. Vključenih je 20 oseb, od tega 10 deklet in 10 fantov. Zelo hitro smo našli skupni jezik in začeli dobro sodelovati med seboj. Srečujemo se vsak dan od ponedeljka do petka, med 9.00 in 14.30. Delo je zasnovano tako, da se zjutraj najprej vsi skupaj usedemo in popijemo jutranjo kavo ter pregledamo, katere dejavnosti so na dnevnem redu. Dopoldanski čas je namenjen skupinskim dejavnostim, kot so ustvarjanje, risanje, kuhanje, predavanja na različne teme, itd. Vsak dan je nekaj novega in zanimivega. Popoldanski čas pa je namenjen tako skupinskim dejavnosti, individualnim, kot so npr. učna pomoč in priprava na izpite, nenazadnje pa tudi izbirnemu projektnemu delu.

Trenutno največ energije vlagamo v projekt, ki smo ga poimenovali ‘Združujem in ločujem’. Temeljni namen projekta je ozaveščanje mladih o pomenu ekologije, recikliranja, samooskrbe, ekološkega kmetovanja in permakulture. Vse te dejavnosti smo želeli združiti pod eno streho, kljub vsemu pa smo želeli dodati tudi nek umetniški pridih, mimo katerega na PUM-u nikakor ne moremo. Odločili smo se, da bomo reciklirali različne materiale in izdelali tako pohištvo kot nakit, ki ga bomo predstavili na Tednu mode v mesecu maju 2014. Sprva se nam je zdela to zelo zanimiva a zahtevna ideja, vendar pa smo ugotovili, da z malo domišljije in ustvarjalnosti lahko nastanejo zanimivi izdelki, pri tem pa skrbimo še za naše okolje. Tako iz starih euro palet nastaja kavč, iz lesenih zabojev police, iz plastike nakit, iz starih oblek blazine itd. Pri tem pa nismo pozabili niti na pomen zdrave prehrane in varovanja okolja skozi ekološko kmetovanje. Izdelali smo si gredico, v katero smo po načelu permakulture zasadili zelenjavo in zelišča. Celotno dogajanje bomo posneli in na koncu izdelali kratek promocijski film, s katerim bomo izpostavili pomen varovanja okolja.

Štiri mesece je minilo od začetka programa – v tem času sem pridobil veliko novih izkušenj in znanj, ki mi bodo pomagale pri nadaljevanju šolanja kot tudi iskanju zaposlitve. Program me prepriča tako zaradi celotne skupine, mentoric, interesnih dejavnostih in projektnega dela. Nikoli nam ni dolgčas, vedno je zabavno in polno smeha, včasih tudi preveč glasno.

Ko se skupaj z ostalimi udeleženci pogovarjam, zakaj je PUM ‘fajn’, pridemo vedno do iste ugotovitve – ker se ‘dogaja’, ker nam ni dolgčas, ker temelji na projektnem delu in interesnih dejavnosti, zaradi učne pomoči – in prav to PUM razlikuje od šole. Poleg tega PUM sestavlja zanimiva druščina iz vseh koncev Goriške, kot tudi drugih delov sveta. Mešanica različnih jezikov in kultur začini dogajanje v programu.

Mladim, ki doma posedajo, ki ne vedo, kaj bi počeli sami s sabo, ki iščejo nove izzive in priložnosti za učenje in druženje, predlagam, da se oglasijo na PUM-u in vidijo zakaj je ta program COOL.

1256 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.