Festival fantastičnega filma (in vina)

Ko se po Lotmerku sprehajajo Franco Nero, zombiji in vampirji

IMG_4297

 

Mačkaste nagrade: Hudi maček – nagrada za najboljši celovečerni film

saraKarba

Piše Sara Karba

V Sloveniji se nam vsako leto za nekaj dni ustavlja srce in ledeni kri. Zakaj? Ker je julij mesec, ko se v majhnem in mirnem mestecu, prestolnici Prlekije – Ljutomeru ali Lotmerku, kot mu pravimo domačini, zgodi fantastičen festival. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, da smo natančnejši, ki letos obeležuje že deseto obletnico in bo potekal med 15. in 19.julijem. Ravno ta festival s svojo žanrsko specifiko poskrbi za strah, trepet in grozovite krike, predvsem pa za bogat filmski in spremljevalen program.

47

Kako pa mestece, kot je Ljutomer, sploh pride do tako specifičnega festivala ? Festival je svoje rojstvo doživel v letu 2005 in sicer ob stoletnici slovenske kinematografije v Ljutomeru, ki je poleg prvega slovenskega tabora, prve samopostrežne trgovine prvi v zgodovini posnel tudi prve metre slovenskega filma in sicer izpod rok dr. Karola Grossmanna, po katerem festival nosi ime. Na pobudo Filmske prakse Plan 9, Prleške razvojne agencije in s pomočjo evropskih kulturnih skladov je ekipa mladih filmskih navdušencev priredila enega prvih mednarodnih filmskih festivalov pri nas, ki pa je specifično posvečen žanrski kinematografiji. Leta 2010 je festival doletela še posebna čast, saj je postal član Evropske federacije festivalov fantastičnega filma (EFFFF):

Že od samega začetka festivala je bil izbran in nekonvencionalen filmski program nekaj novega za razmere naše države, še posebej pa tudi to, da je bila večina avtorjev prikazanih filmov tudi prisotna na samem festivalu. To tradicijo so organizatorji vsako leto le še nadgrajevali in utrjevali, vse do te točke, da je Grossmannov festival eden najbolj prepoznavnih svojega žanra tako v Evropi kot tudi svetu. Nič nenavadnega torej ni, da v dnevih festivala mimo vas po ulici Ljutomera prikoraka mimo nepozabni grof Drakula Sir Christopher Lee, v bifeju na glavnem trgu kavo naroči oče originalnih Inglorious bastardsov Enzo G. Castellari, da se zvečer ob šanku ob vas obregne eden najprepoznavnejših evropskih igralcev Franco Nero, ali da vas za urnik festivala vpraša vsakoletni gost Slobodan Šijan – oče legendarnih Maratoncev in filma Ko to tamo peva – ali vas v parku pod stoletnimi hrasti na partijo šaha povabi šahovski veleum Anatolij Karpov!

IMG_4992

Skozi rast festivala se je poleg filmskega programa sproti širil tudi spremljevalni program. Fantastičnemu filmu se je tako pridružilo še fantastično vino, saj je festival konec koncev le v osrčju Jeruzalemskih goric, ki poskrbijo za žlahtno fantastično kapljico. Tem so se pridružile sčasoma še degustacije, umetniške razstave, delavnice, okrogle mize in tradicionalni zaključni skupinski dogodek. Tako vsako leto ulice Ljutomera preplavijo zombiji, pošasti in vampirji, nepozabne parade stotin ljudi, ki živijo in dihajo s festivalom. Fantastična pa je tudi glasbena spremljava festivala, kjer ste se skozi vsa leta lahko naužili vrhunskih skupin – od Libachov, Lollobrigide, Fit Fat, Demolition group, Aperion, letos pa, naj namignem, vas bodo med drugim zabavali tudi Niet.

Kot vsak festival je pa višek seveda podelitev nagrad in priznanj zasluženim avtorjem in udeležencem.

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina ima tako poleg fima in vina še več kategorij mačkastih nagrad; Hudi maček (nagrada za najboljši celovečerni film), Slakov hudi maček (nagrada za najboljši kratki film), Hrupni maček (nagrada za najboljši glasbeni dokumentarec), Častni hudi maček (nagrada za življensko delo), Melies D’Argent (Nagrada EFFFF, zmagovalec te kategorije je nominiran za Melies D’Or, nagrado za najboljši evropski fantastični kratki film). Ne pozabimo pa seveda na kultno nagrado – Kraljico krika, ki vsakič za eno leto za kraljico festivala okrona gospodično z najbolj prodornim in grozljivim krikom … In seveda, tu je še Vinski šampion hudi maček kot krona za najboljše vino festivala po izboru gostov.

Toda srž festivala ostaja specifičen in poseben filmski program, namenjen pravim filmskih gurmanom in navdušencem brez predsodkov, pogumnežem, ki vidijo izziv v eksperimentu med tanko mejo morale in dobrega okusa. V fokusu festivala je zato žanr še vedno fokusiran na fantastiko, grozljivke in kultne filme, ki so predstavniki presežkov etabliranih žanrov.

44

Kot pravijo organizatorji: »Naš namen je, da bi vsaj delno povrnili nevarnost in drznost sodobni kinematografiji, ki s svojo mlačnostjo, politično korektnostjo in željo po vsesplošnem ugajanju vse bolj izgublja svoj nekdanji ugled, vpliv, kreativnost in s tem tudi gledanost. Po drugi strani pa želimo opozoriti na dejstvo, da je žanrski film po svoji eksploatacijski naravi idealen za območje domače filmske produkcije, ki se zaradi geografske omejenosti ne bo nikoli mogla otresti nizkoproračunskega predznaka, ki poleg preseganja estetskih tabujev prinašajo tudi nelagodno a nujno družbeno samorefleksijo. In ravno zato so toliko pomembni.«

Zato vsi, ki vas zombiji in vampirji ne prestrašijo, ki še niste doživeli nepozabne fantastične filmske in vinske izkušnje, ali pa si želite geografskega razdevičenja, je Grossmannov festival fantastičnega filma in vina prava destinacija tega poletja za vas.

www: http://grossmann.si/

FB: https://www.facebook.com/grossmann.festival?fref=ts

TW: https://twitter.com/GrossmannFest

1296 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.