Danijela Gomboc, hokejistka na travi

»Včasih na tekmi odigram vse tri pozicije, od obrambe, sredine, do napada.«

 hokej3

Piše Nuša Vučkič

nusaVuckic

Danijela Gomboc je doma iz Predanovcev, majhne vasi blizu Murske Sobote. 29 – letna Prekmurka se s hokejem na travi ukvarja že 20 let in si brez njega življenje težko predstavlja, tudi ob materinstvu. Ekipi članic Hokejskega kluba Triglav Predanovci se je pridružila leta 1994, ko so v domačem kraju zgradili igrišče z umetno travo. Večkrat je bila najboljša strelka in/ali igralka prvenstva – tudi na zadnjem dvoranskem prvenstvu konec januarja so Danijelo razglasili za najboljšo igralko, čeprav je njena ekipa izgubila.

Zakaj ravno hokej na travi? Kaj te je prepričalo?

Čeprav imam rada vse športe, nisem nikoli razmišljala, da bi trenirala kaj drugega kot hokej na travi. V primerjavi z nogometom, odbojko ali košarko je veščine hokeja na travi veliko težje osvojiti, vendar mi je kljub temu zlezel pod kožo. Lahko bi rekla, da sem se v ta šport zaljubila na prvi pogled.  Že od malih nog sem spremljale vse tekme, ki so se odvijale v domači vasi.

Palica je dolga približno 95 centimetrov, žogica pa ima čez 160 gramov. Kakšni so občutki, ko prvič manevriraš z njima? Kaj je potrebno najprej osvojiti?

Rekla bi, da ni tako lahko, kot mogoče zgleda na igrišču.  Ko prvič vzameš v roke palico in poskušaš udariti žogico, vidiš, da ne gre tako zlahka. Na treningih se dela tako na kondicijski kot na tehnični pripravljenosti. Najprej je potrebno osvojiti tehniko vodenja žogice s palico in pa udarec žogice. Zato sta na začetku pomembna predvsem vztrajnost in trdo delo.

Na kateri poziciji igraš?

Ko sem začela igrati, sem bila najmlajša igralka v ekipi, trenutno pa sem med najstarejšimi.  Skozi 20-letno obdobje sem se preizkusila na vseh pozicijah. Na začetku sem igrala v napadu, kasneje kot sredinska igralka, trenutno pa igram predvsem v obrambi.  Glede na to, da imam že veliko izkušenj, se zgodi, da včasih na tekmi odigram vse tri pozicije – od obrambe, sredine, do napada.

Hokej na travi se pozimi preseli v dvorano. Kakšna je razlika med hokejem na travi in dvoranskim hokejem?

Pri dvoranskem hokeju ekipo sestavljajo štiri igralke in vratarka, na travi pa 10 igralk in vratarka. V dvorani lahko žogica potuje samo po tleh, medtem ko so na travi dovoljene visoke žoge. Za dvorano se uporablja tudi drugačna oprema – palica, žogica, copati.

V Sloveniji so edina igrišča z umetno travo, namenjena hokeju na travi, v Prekmurju, kjer ste aktivni trije klubi, dva imata ženski ekipi. Zakaj ta panoga pri nas ni tako priljubljena?

Po moje je največji problem že v osnovnih šolah, kjer otrokom ne predstavijo dovolj drugih športov in se preveč poudarka daje na nogomet, košarko, odbojko.  Ljudje tudi premalo poznajo pravila igranja hokeja na travi in jim verjetno zaradi tega sam šport ni tako zanimiv, da bi si ogledali kakšno tekmo.

Kako pa je v tujini?

V tujini je zgodba čisto drugačna. Tam imajo veliko število klubov in s tem dosti večjo konkurenco med ekipami.  Ponekod je hokej na travi ravno tako pomemben šport, kot je pri nas nogomet.

Od sezone 1999/2000 poteka prvenstvo tudi v ženski kategoriji. Že od samega začetka tekmujeta edini slovenski ženski ekipi, HK Triglav Predanovci in HK Moravske Toplice. Kako je igrati v ligi, kjer imate samo enega nasprotnika?

Čeprav imaš vedno istega  nasprotnika, je vsaka tekma drugačna. Vsekakor pa ni lepo vedno igrati proti ekipi, ki jo poznaš že do potankosti. Vseeno pa je med ekipama čutiti neko rivalstvo.

Po drugi strani pa na mednarodnih prvenstvih postanete del ene ekipe …

Ker na žalost v obeh ekipah primanjkuje igralk, na mednarodnih prvenstvih zadnjih nekaj let  nastopamo  združeno – kot ena ekipa. Takrat pozabimo na rivalstvo iz državnega prvenstva in s skupnimi močmi zelo uspešno zastopamo slovenski hokej na travi.

Nekajkrat ste bile tudi državne prvakinje …

Ja, imamo že devet naslov državnih prvakinj. To nam veliko pomeni  in nam odpira vrata za nastop na evropskih prvenstvih.

Na kateri osvojeni naslov ste še posebej ponosne?

Poleg državnega prvenstva, kot združena ekipa hokejistk Triglava in Moravskih Toplic sodelujemo tudi na evropskih prvenstvih in v Interligi. V Interligi  igramo z ekipami iz Hrvaške, Avstrije, Madžarske in Slovaške. Od jeseni 2013 pa igramo tudi v hrvaško -slovenski ligi, ki poteka na travi in v dvorani. Ponosne smo na vsak osvojeni naslov državnih prvakinj. Najbolj bi pa bile ponosne na kakšno medaljo z evropskega prvenstva.

Športniki si vsekakor želijo veliko navijačev ob igrišču. So vaše tekme dobro obiskane?

Na žalost je večina naših tekem še vedno slabo obiskanih.  Le na finalnem turnirju državnega prvenstva v dvorani se zbere večje število gledalcev. In zaigrati pred večjo množico ljudi, ki te spodbuja in navija, je povsem drug občutek.

In v prihodnje?

Cilj je predvsem v ekipo pridobiti čim več mladih hokejistk, ob tem pa seveda osvojiti še kakšen naslov državnih prvakinj na travi ali v dvorani. In pa čim bolj uspešno nastopati na mednarodnih in evropskih tekmovanjih.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

1750 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.