Banka idej, projekt mladih za mlade

Lokalni sklad za mlade z idejami

teambuilding Skrbniškega odbora

Piše Nina Pohleven

Nina Pohleven

Člani Skrbniškega odbora Banke idej radi rečemo, da je naša banka projekt mladih za mlade. Kaj to pomeni? Banka idej ali z drugimi besedami ‘lokalni sklad za mlade z idejami’, je projekt, ki mladim med 18. in 29. letom starosti zagotavlja manjša finančna sredstva za projekte, katerih cilj je doprinos k razvoju lokalne skupnosti, natančneje k rešitvi konkretne problematike določene mariborske mestne četrti ali krajevne skupnosti.

Banka idej je bila vzpostavljena in je koordinirana znotraj javnega zavoda Mladinski kulturni center Maribor, je pa tudi projekt, ki je zaživel v okviru Evropske prestolnice mladih 2013. Kljub temu, da Maribor letos nima več tega naziva, se Banka idej nadaljuje, saj se je izkazalo, da mladi sicer imajo ideje, pa za izvedbo praviloma nimajo denarja. Posebnost Banke idej je ravno v tem, da pomaga mladim posameznikom – prijavitelji namreč ne smejo biti člani društva ali kakršna koli druga pravna oseba.

Lani smo tako sofinancirali 12 projektov. Špela Premzel je denimo prijavila kar tri projekte: »Banka idej je super priložnost za mlade, da svoje ideje in zamisli udejanjijo v praksi. Menim, da bi ta inovativen lokalni sklad mladi morali izkoriščat v večji meri – nudi namreč možnost pridobitve ali krepitve novih kompetenc in znanj za uresničitev lastnih idej. Koncept banke se mi zdi koristen tudi za lokalne skupnosti in vključevanje mladih vanje.«

V imenu članov Skrbniškega odbora lahko povem, da je Banka idej izjemna učna izkušnja, za katero bi bil hvaležen vsak, ki želi razviti svoje sposobnosti. Zato si tudi želimo, da bi se projekt razširil po Sloveniji, tako kot je to v tujini: v Romuniji na primer imajo že 14 takšnih bank. Sicer pa zamisel o takšnem skladu izvira iz Irske, kjer se trenutno ustanavlja koordinacijsko telo za vse banke idej po svetu, imenovano ‘Youth Bank International’.

V kolikor se mladinski centri, društva in ostale nevladne organizacije zanimajo za ustanovitev banke idej, smo za svetovanje in pomoč vedno na voljo. Trenutno pa pripravljamo nov razpis in kujemo načrte za širitev naših dejavnosti v letu 2014!

Delavnica o stereotipih o narodih-projekt Špele Premzel

847 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.