Alternativa – perspektiva o boljšem ali distopija o strašnem

Ko zgolj ugasneš računalnik in greš spat

Slika iz www.crusaderking.com

Igra – svet, ki je omejen samo z domišljijo

SamoSmajglPiše Samo Šmajgl

Beseda alternativa je, v družbenem pomenu, največkrat sinonim za perspektivo o boljšem ali distopija o strašnem. Danes se bomo lotili sveta, kjer ni moralnih skrbi in vladata le ambicija in estetika megalomanskega. Ne, ne bom govoril o kapitalizmu, temveč o nečem boljšem in malo manj škodljivem. O svetu iger. Bolj natančno – o eni igri.

Igre so možnost svetov, vseh alternativ, ki so, so bile ali pa bi lahko bile. Svet iger je omejen le z domišljijo. Uporabljajo se seveda tudi v znanosti, le da so tam poimenovane simulacije in so manj interaktivne. Nobena tematika jim ni tuja. Masovne vojne, grajenje hiš, raziskovanja prostranstev, ustanavljanja civilizacij, podoživljanja zgodovinskih trenutkov in tako naprej. Vendar pa nas ne zanimajo igre kot koncept, zanima nas samo en, točno določen alternativni svet. Dokler govorimo o mnoštvu, smo vedno na hipotetični ravni, teoriji, ko govorimo o enem, točno določenem, je to realnost, čeprav samo navidezna. Tu si pridružujem pravico, da vzamem sebi ljubo igro. Igra se imenuje Crusader kings 2. Stvar je v osnovi zelo preprosta. Postaviš se na čelo družine nekje v Evropi v srednjem veku in poskušaš razširiti svoj teritorij na vse konce mape. Igra, kot tudi zgodovina, nima specifičnega cilja – vse je odvisno od ambicije in želj posameznika v njej. Torej začnimo našo igro.

Si grof z eno graščino, pravzaprav gomilo s palisado, sredi neskončne ukrajinske ravnine nekje v 12. stoletju. Da bi kaj dosegel, se je potrebno širiti. Še sreča, da sosed še nima tiste ograde okoli podrtije, ki ji pravi dom in da ti je v zadnjih 10 -ih letih uspelo prihraniti toliko denarja, da lahko za kakšen teden najameš 1.500 do zob oboroženih vojakov, ki jim je mar le za denar. Preden se sprehodiš do soseda, moraš preveriti dve stvari. Prvič – ali ni morda v sorodu s kom, ki bi mu lahko priskočil na pomoč. In drugo – če sploh imaš kakšen legitimen razlog za zasedbo sosedove zemlje. Oboje je rešljivo z malo podkupovanja, falsificiranja in netenja sporov v sosedovem taboru. Najprej v stilu Konstantinove darovnice dokažeš, da je sosedova zemlja v resnici že od tvojega pradedka pripadala tvoji družini, saj mu jo je podaril njegov prapradedek, ki je bil v tretjem kolenu pravzaprav sorodnik tvojega pradedka, dokumente pa so ravno včeraj našli na kraljevem dvoru. Nato z najetimi buzdovani in helebardami podpreš svoje argumente.

Na enkrat si ponosen lastnik dveh grofij z dvema utrjenima gomilama. Ker je sosedu, ki si ga ravnokar ponižal, pripadal naziv vojvode, mu ga za nameček še uzurpiraš. Kaj mu bo vojvodski naziv, če pa še bednega gradu nima več. V vsakem od nas pa se skriva nekaj estetskega, zato želiš, da bi bila tvoja vojvodina zaokrožena. Najprej vljudno prosiš drugega grofa, ki de jura spada v tvojo vojvodino, naj se ti podredi. Ker nikakor ne sodeluje s tabo, ponovno uporabiš argument trdih palic po še trših glavah. Na koncu ga le sreča pamet. Sedaj imaš lepo zaokroženo vojvodino s tremi grofijami. Zaradi preventive sina poročiš s hčerko bližnjega vojvode in si tako zagotoviš mir na svojih mejah. Do konca življenja se ukvarjaš s sokoli in lovom na divje prašiče.

Kot sin nisi zadovoljen z očetovo izbiro žene. Ni najbolj žlahtna med ženami, pa tudi podstrešja nima urejenega. Še sreča, da ti je kot poganu dovoljeno, pravzaprav vzpodbujeno, da si vzameš priležnico ali dve. Tvoj oče je zadovoljen, kjer je, tebe pa meje utesnjujejo. Vendar ne moreš storiti ničesar, dokler je tvoj oče, tvoj vladar, še živ. Po njegovem zdravju sodeč pa bo živel večno. Odločiš se, da je včasih zgodovino treba dregniti v pravo smer in s pomočjo svoje prve priležnice, ki je naravno talentirana v umetnosti spletkarjenja, poskrbiš, da se vojvoda nekega jutra ne zbudi. V isti maniri poskrbiš za tasta in njegovega edinca. Ker od družine ostane samo še tvoja žena, se tvoje ozemlje kar naenkrat podvoji.  Nekaj let uživaš in snuješ načrte za prihodnost, nakar ti nenadoma kralj napove vojno. Veš, da je njegova vojska veliko močnejša in da na bojnem polju ne boš dosegel ničesar. Zato napneš vse moči in v svoji maniri narediš atentat na Kralja. Podoben trik so poskušali izvesti Srbi na Kosovem polju, ko so dan pred bitko zlezli v tabor Turkov in ubili sultana. Smola za njih je bila, da ni bil njegov sin Bajazit nič manj ambiciozen. Najprej je ubil svojega brata, nato pa Srbom ustvaril mit. Ker je sosednje kraljestvo v kaosu, hitro izkoristiš položaj in se dokoplješ do krone. Postal si rex. Ker se je tvoj sin vrgel po mami in ni nič kaj sposoben, vse naslove pustiš bratovemu vnuku.

Tvoja prva leta vladanja so težka. Podjarmljeni fevdalci te nikakor nočejo priznati za legitimnega naslednika. Več kot desetletje se boriš z njimi v neprestanih vojnah. Kmalu jih večina dobi sobico v kleteh tvojega gradu. Ravno ko utrdiš svoje interne zadeve, pa ti na vrata potrka pravoslavni sosed, ki trdi, da mu kot človeku s pravo vero, pripada celotno tvoje ozemlje. Pragmatično se na hitro daš krstiti in priznaš Ekumenskega patriarha kot svojega verskega vodjo. Sedaj, ko si našel pravo vero, se odločiš, da boš tudi drugim poganskim bratom pokazal luč odrešenja in si pri tem prilastil še ar ali dva njihovega ozemlja.

Si v letu 1228 in tvoje ozemlje se sedaj razteza od Urala pa tja do Kijeva. Prostranost tvojega dominiona je neskončna, kot sta tvoja moč in slava.  Vsi tebi nevarni sorodniki in nasprotniki ždijo po temnicah v tvojem, s dvojnim obzidjem, utrjenem gradu. Dvorni patriarh ti na glavo posadi krono in v roke položi žezlo. Postal si car. Zadovoljen si. Ravno v trenutku, ko postaneš cesar in se zadovoljno čohaš po svojih reproduktivnih organih, v tvojo novo cesarsko sobano prisopiha sel, ki ti sporoči, da se je na tvoji vzhodni meji znašlo 120.000 do zob oboroženih y kromosomov na konjih. Ker nočeš osebno doživeti usode kmetice iz Žižkove šale o Mongolu, kmetu in njegovi ženi, zakolneš v pristni srbohrvaščini, ugasneš računalnik in greš spat.

1109 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.