Zadruge, samoupravljanje in ekonomska demokracija

DSC_3633

 

stromajerPiše Jernej Štromajer

prostočasni družbeni kritik, politolog, magister svetovnih študij in doktorand na FDV

 

Kaj imata skupnega duhovnik Janez Evangelist Krek in komunist Edvard Kardelj in kakšno zvezo ima to s socialnim podjetništvom in ekonomsko demokracijo?

Tako Krek kot Kardelj, oba, sicer vsak na svoji strani političnega spektra, sta se ukvarjala z določeno obliko ekonomske demokracije. Krek je temu rekel zadružništvo, Kardelj pa je to poimenoval samoupravljanje. V tujini pa takšno obliko gospodarskega in družbenega povezovanja za doseganje skupnih družbenih in ekonomskih ciljev najdemo pod imenom kooperativa in kooperativni model upravljanja. Prav kooperative, kot organizacije, pa so tipičen primer ekonomske demokracije, saj praviloma delujejo po načelu: en član, en glas.

Kooperative oz. zadruge, kot jih mi pravimo doma v Sloveniji, veljajo za ene najbolj obstojnih gospodarskih oblik, ki so se tudi v času krize mnogo bolje izkazale kot pa tipična, k maksimizaciji dobička naravnana podjetja. Mednarodna zadružna zveza v svojih študijah tako ugotavlja, da so lahko prav zadruge tisti način ustvarjanja novih delovnih mest za mlade in za razliko od kapitalističnih podjetij lahko ustvarjajo bolj trajnostno naravnana in dostojna delovna mesta za mlade.

Žal v Sloveniji od osamosvojitve naprej poskušamo zavreči vse, kar morda v preteklosti niti ni bilo tako slabo, pa tudi če izhaja iz več kot stoletne tradicije Slovencev, kot to velja za področje zadružništva oz. samoupravljanja (izberi izraz glede na lastno ideološko preferenco). Namesto npr. preoblikovanja nekdanje skupne družbene lastnine po kooperativnem modelu so se naši vrli politiki odločili za privatizacijo, ki so jo dodatno začinili z menedžerskimi odkupi, seveda vse s pomočjo nezavarovanih kreditov državnih bank, ki jih je sedaj politika z dodatno zadolžitvijo države (beri: na plečih davkoplačevalcev) prenesla na t.i. slabo banko.

Ampak dobro, zdaj smo tam, kjer smo – in kaj nam ostane? Ostane nam to, da ekonomski demokraciji ponovno vrnemo mesto na družbenem in političnem zemljevidu. Počasi nam to tudi uspeva, saj se vse od sprejetja Zakona o socialnem podjetništvu družbena odgovornost gospodarstva in želja ljudi po ekonomski demokraciji tudi vse več pojavlja v javnosti. Toda to še zdaleč ni dovolj. Socialno podjetništvo in ekonomska demokracija imata potencial, da postaneta eden izmed stebrov gospodarskega in tudi družbenega razvoja Slovenije v prihodnje. Zato upam, da bodo mladi tukaj videli svojo priložnost in jo izkoristili, ter tako sebi in posledično družbi pomagali iz številnih tegob, v katerih se nahajamo.

Sam zelo rad ponavljam citat, ki ga je v svoji prvi predsedniški kampanji uporabljal Bill Clinton: It’s the economy, stupid. In v duhu padca vlade in prihajajočih predčasnih volitev je gospodarstvo in ustvarjanje novih kakovostnih, trajnostnih in dostojnih delovnih mest najbolj pomembna stvar, o kateri bi se morali pogovarjati. Prepričan sem, da morata biti zato eni glavnih tem na teh volitvah prav socialno podjetništvo in ekonomska demokracija.

Me prav zanima, če bi se s tem strinjala tudi Krek in Kardelj.

 

1556 Total Views 4 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.