Vroča jesen

Več znaš, več veljaš … kaj res?

DSC_1688

 

saraKarba

 

Piše Sara Karba

mladinska aktivistka, filmoljub, liberalka, večna optimistka

Vremenoslovci so nam po turobnem in deževnem poletju napovedovali vročo jesen. Navadno se naši vremenoslovci radi motijo … no, tokrat so se le deloma. Jesen je ali pa še bo vroča, žal ne temperaturno, saj sonca še kar ni in ni, pač pa predvsem politično. Odpade nam septembrski dopust kje na morskih obalah, nekaterim ostajajo še študijske obveznosti, drugim se v službi kopičijo nedokončani projekti in delo – tistim redkim srečnežem, ki dejansko imajo delovno mesto in delo, pa četudi prekerno ali za določen čas. Mladi pograbimo vsako bilko, nismo leni niti nezainteresirani, kot nam radi kdaj očitajo starejši. Pozabljajo, da so v svojih mladih letih imeli možnost dobiti kredit, da so bili obdarjeni z Jazbinškom in imeli idealne pogoje za ustvarjanje družine in še česa, kar se nam danes zdi kot obljubljena dežela.

Še nikoli ni bila konkurenca na trgu dela tako neizprosna, še nikoli tako visoke številke o brezposelnih mladih. A žarek upanja obstaja … nikakor ne obupajmo! Nam mladim je lahko pri uspehu v iskanju šihta za vzor marsikateri slovenski politik. Še so dobre službe na trgu dela, še se da zaslužiti, preko zvez dobiti kredit, tudi če nismo najboljši v svoji generaciji.

Več jezikov znaš, več veljaš … je znal povedat moj dedek. Danes nam zunanji minister dokazuje nasprotno! Še večji dokaz je naša bivša premierka, ki poleg slabega znanja tujega jezika mlade tolaži tudi s tem, da ni treba imeti prav nobenih kompetenc ali dodatnih znanj, pa je vendarle mogoče delati v najvišjih evropskih inštancah. Tudi mi znamo sekati in kuriti drva, pa nismo strokovnjaki za energetiko … Pomembno je le, da sam sebe ceniš dovolj visoko in višje nad vsemi, pa seveda, da znaš prepričati ostale, kako si boljši od vseh. Tudi protokola se ni treba držati, živalski vzorci so še vedno in. Na razgovore torej nikakor v predpisanem poslovnem okviru. Uspeh zagotovljen na vseh področjih!

Tudi kriminal in nespoštovanje zakonov in sodišč se neverjetno splačata. Zasluži se tudi preko provizij v državnih nakupih … po dolgem izogibanju sodišču, dobiš minimalno kazen, zastonj stanovanje in hrano v nečem, čemur so nekdaj rekli zapor. Če si priden, dobiš mobitel in internet, da lahko naprej delaš, kaj najrajši delaš. Čivkaš! In noben tič ti nič ne more.

Lepi so primeri iz visoke politike, ki nas motivirajo k alternativnim iskanjem služb in doseganju ciljev v življenju tako zase, kot za svoje okolje. Pa vendarle; šalo, sarkazem in ironijo na stran. Mladi smo že dobri in pošteni državljani! Nemalokateri se v teh dneh izpostavlja tudi v politiki, javnosti ali kje drugje. Lokalne volitve so mladim najbolj naklonjene. Korak po koraku bomo začrtali nove poti, najprej v domačem kraju potem v državi. Dajmo si priložnost. Dajmo si jo sami, če nam je drugi ne.

Tudi delovna mesta bomo ustvarjali zase in za svojo generacijo sami, če nam jih ne bodo ‘odrasli’.

Pa pazite na vroč kostanj v žerjavici, v tej vroči jeseni. Uspešno in pogumno!

930 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.