Utrujeni od nogometa (prostovoljno) in politike (ne po lastni volji)

DSC_0320

Foto Teja Kete

Piše Borut Cink

dolgoletni aktivist, prostovoljec, komunikator, ki mu politika ni tuja

Približno 60 ur po izidu poletne izdaje Replike bomo že vedeli, katera ekipa je najboljša na svetu in katera je najbolj prepričala slovenske volivce. Prvi in drugi se bodo z rezultatom zapisali v zgodovino, nogometno in slovensko. S pomembno razliko. Nogometaši bodo svoje delo opravili, za zmagovalce slovenskih volitev pa se bo pravo delo šele začelo.

Tako od nogometa kot tudi od politike pa smo že pošteno utrujeni. Časovna razlika med Brazilijo in Evropo je naredila svoje. Podočnjaki številnih ljubiteljev najpomembnejše postranske zadeve na svetu kažejo, da je bilo prvenstvo dolgo in naporno. Pa vendar gre za utrujenost, za katero se odločamo po lastni volji. Politika pa nas utruja, pa če to želimo ali ne. Velikokrat mi kdo reče, pa zakaj se sploh ukvarjaš s tem, kaj politiki delajo oz. ne delajo. Ignoriraj, boš lepše živel. To verjetno drži, ampak, če ignoriram to, kar politika dela, ignoriram to, kar država dela v mojem imenu in zame ter za vse tiste, za katere mi je mar in jih imam rad. Na to pa ne morem pristati. Kako se torej s tem spopasti?

Ena od možnosti je, da izkoristimo poletni čas za oblikovanje obljub in zavez, ki ne bodo izzvenele v prazno, kot se zgodi večini tistih, ki si jih izrečemo ob pokanju ognjemeta in nazdravljanju s šampanjcem. ‘Izumljam’ poletno zavezo. Ta ima kar nekaj prednosti pred novoletno. Poletje je čas, ko si lahko privoščimo, da damo življenje na pavzo. V bistvu se to od nas tudi pričakuje. Kjerkoli že boste, pod borovci na Jadranu, v gorah ali pa doma, vzemite si vsak dan deset minut in zapišite tri stvari, ki bi jih spremenili pri sebi in v državi.

Do konca poletja se odločite za eno z vsakega področja.

Kar se tiče države sem sam že sprejel svojo zavezo. Z Repliko bomo utrujali politike. Utrujali jih bomo s predlogi, kritikami in komentarji mladih. Tako na teme, ki neposredno vplivajo na nas, kot tudi širše. Težili jim bomo tako dolgo, da bodo začeli delati in delovati tako, da s svojimi (ne)dejanji ne bodo več utrujali vseh nas.

Ekipa Replike se od vas poslavlja do jeseni, ko bomo znova opozarjali, izpostavljali, hvalili in kritizirali, poročali in replicirali. Do takrat pa vam želim obilo dobrih zavez, lepega vremena in dobrega počutja.

 Peta številka Replike bo pri prodajalcih časopisov v petek, 11. julija!

 

680 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.