Tresla se je gora, rodila se ni niti miš

tresla se je

Ilustracija Teja Kete

Tadej Beočanin 2Piše Tadej Beočanin

Pobuda za ministrstvo za mlade je bila državni politiki prvič predstavljena pred petimi leti. Globalna finančna kriza je bila razlog, da so pogovori v vladi Boruta Pahorja obstali na točki podane pobude in se o njej ni več razmišljalo in razpravljalo. Po predčasnih volitvah smo zaradi nespretnosti političnih novincev dobili vlado Janeza Janše, ki ni niti sklicala svojega posvetovalnega telesa, kjer bi bili načini sistemskega reševanja področja mladine lahko vsaj predstavljeni, kaj šele, da bi mlade zares uvrstila na svojo politično agendo. Do konca ni pripeljala niti nacionalnega programa za mladino, ki je v predalu čakal vlado Alenke Bratušek in ministra Pikala, da sta obudila posvetovalne organe in precej hitro v začetku mandata ‘spravila čez’ nacionalni program za mladino. Ne le to, že druga koalicijska pogodba te vlade v enem letu je dala mladim poseben poudarek.

Predsednica, ki danes opravlja tekoče posle, je želela imenovati državnega sekretarja, ki bi bil zadolžen za področje mladine. Nekoga, ki bi dnevno poklical na pristojna ministrstva, jih povprašal po zdravju in po delu na področju mladine, jim predlagal naslednji korak in strateški cilj. Mladim je ponudila priložnost, da sami predlagajo nekoga, ki mu zaupajo, oni pa so predlagali tri. Ne, ker bi zaupali trem, ampak ker jih nekaj ni zaupalo preostalima dvema. Kakorkoli že, predsednica je namignila, da bo imenovala četrtega, četrto bolj natančno. Po hitrem postopku so pripravili potrebne zakonske spremembe in jih vložili v odločanje Državnemu zboru kongresu Pozitivne Slovenije. Ta jih je s 55,53 odstotki glasov zavrnil. In spet so mladi po merjenju moči starejših ostali praznih rok.

Vsaj štirikrat bomo letos povabljeni na volišča. Upam si trditi, da volilna udeležba med mladimi vsaj dvakrat ne bo presegla 25 %. Res jim je vseeno za v arhivih zapisano preteklost. Njihov pogled je obrnjen v prihodnost, a še z daljnogledom ne vidijo slike, ki bi jim dala vsaj kanček upanja v domovini, teleskop pa jo kaj hitro pokaže – onkraj njenih meja. Do jutri še zmorejo, za pojutrišnjem pa še ne vedo. A na srečo imamo tudi take mlade, ki pogumno stopajo naprej, ki za sabo vlečejo še ostale. Takšni so mladi uspešni podjetniki, ki kljub težkim začetkom uspejo. Njim in tistim, ki bi jim želeli slediti, posvečamo temo meseca.

Mladi vse bolj ugotavljajo, da ni lahko, je pa možno. Spoznali so, da morajo sami poskrbeti za svojo prihodnost. Na letošnjih lokalnih volitvah bodo podirali rekorde kratke novejše zgodovine Slovenije v številu izvoljenih svetnikov, ki jih bodo izvolili iz nabora aktivnih mladih, naštetih na listah za mlade.

Odpirali bodo svoja podjetja, ki bodo na trgu dovolj fleksibilna, da bodo preživela. Mladi v politiki volijo mlade, mladi v podjetništvu pa zaposlujejo mlade. Zato bi jih bilo dobro že v preteklosti vključiti v vse sfere, a jih niso. Ostali so sami in sami bodo našli pot naprej.

956 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.