Slovenski debaterji do osmine finala.

Slovenski srednješolski debaterji in debaterke so se že sedmič v zadnjih desetih letih uvrstili med 16 najboljših na svetu!

Slo na otvoritveni slovesnosti

V Bangkoku se je zaključilo 26. svetovno srednješolsko debatno prvenstvu, na katerem je Slovenija ponovno dosegla lep uspeh – med 45 sodelujočimi državami z vsega sveta se je uvrstila v osmino finala. Ekipe so nastopile v osmih debatah, za štiri debatne trditve so izvedele dva meseca prej, za štiri pa le uro pred debato in so se nanjo morali pripraviti same brez pomoči mentorjev. Debate so potekale v angleškem jeziku in v srednješolskem debatnem formatu (3 debaterji v ekipi, 8 minutni govori, vprašanja med govori).

Slovensko delegacijo so sestavljali člani/ce srednješolskih debatnih klubov, ki delujejo pod okriljem nacionalne debatne organizacije Za in proti, zavoda za kulturo dialoga in ki so se na prvenstvo pod vodstvom Bojane Skrt, direktorice Za in proti, pripravljali skoraj deset mesecev. Sodelovali so Urh Lukman iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, Egon Peršak iz Druge gimnazije Maribor, Lučka Guna iz Gimnazije Litija in Kristina Rožanc ter Peter Adamič iz Gimnazije in srednje ekonomske šole Trbovlje, kot mentorica Bojana Skrt, kot sodnika Liana Miholič, mentorice debatnega kluba Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer in Jernej Podgornik iz Gimnazije Litija.

Slovenski debaterji in debaterke so se pomerili proti Južni Afriki, Tajvanu, Kuvajtu, Arabskim emiratom, Bangladešu, Indiji, Tajski in Litvi. Zmagali so pet debat in se kot 16. ekipa uvrstili v osmino finala, kjer so ponovno naleteli na kasnejšega finalista Južno Afriko. V finalu je sicer zmagala ekipa iz Anglije.

Debatne trditve in rezultati slovenske ekipe:

  1. krog: „Postrevolucionarne države bi morale sodne proces proti bivšim voditeljem in funkcionarjem predati Mednarodnemu kazenskemu sodišču.“ Izgubili proti Južni Afriki 3 proti 0.
  2. krog: „Samo državam z liberalnim demokratičnim redom bi morali dovoliti, da gostijo največje športne dogodke.“ Zmagali proti Tajvanu 3 proti 0.
  3. krog: „Zapornikom bi morali dovoliti, da sodelujejo v poizkusih za zdravila v zameno za nižjo zaporno kazen.“ Zmaga 3 proti 0 proti Kuvajtu.
  4. krog: „Podjetja bi morala plačevati prakso.“ Poraz proti Arabskim Emiratom 2 proti 1.
  5. krog: „Slum turizem dela več škode kot koristi.“ Zmaga proti Bangladešu 3 proti 0.
  6. krog: „Otrokom, ki niso cepljeni proti otroškim boleznim, bi morali prepovedati hoditi v šole.“Zmaga proti Indiji, 2 proti 1.
  7. krog: „ Verskim institucijam, ki ne priznavajo enakopravnosti porok, bi morali odvzeti status organizacij, ki ne plačujejo davkov.“ Izgubili proti Tajski 2 proti 1.
  8. krog: „Ukinimo patente za zeleno tehnologijo“ Zmagali proti Litvi 3 proti 0.

Osmina finala: „Obrekovanje bi morali nehati sodno preganjati.“ Izgubili proti Južni Afriki.

www. zainproti.com, www.zainproti.eu, www.facebook.com/zainproti

1276 Total Views 4 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.