Skrivnost strasti je v namenu

Val, ki ga jezdimo

DSC_0186

Skrivna sestavina uspeha

matjazsircelj-zgodbar

Piše Matjaž Šircelj

trener Osebne strasti, poslovni komunikator in ‘zgodbar’. Že od začetka razvoja družbenih omrežij se ukvarja s svetovanjem in projekti na področju digitalne komunikacije, izkušnje pa si je nabiral predvsem v informatiki in marketingu. Uživa v javnih nastopanjih in sodelovanju na konferencah ter dogodkih z vsebino, ki ga potisne ven iz točke udobja. Verjame, da je ena izmed najpomembnejših skrivnosti uspeha – strast.

 

V intimnem življenju smo z njo boljši ljubimci, v družinskem bolj predani, v poslovnem smo z njo bolj uspešni, med prijatelji bolj zaželeni, kot športniki gremo z njo olimpijsko višje, hitreje in močneje.

Na fotografijah z njo čutimo zgodbo, v glasbi čustva, v jedeh mamino roko. Zaradi nje premagujemo ovire, potujemo okrog sveta in se vsak dan na novo zaljubljamo.

Strast. Skrivna sestavina uspeha. Neotipljiva sila, ki nas žene k ciljem in prinaša rezultate. Najboljši prijatelj, ko nimamo idej za naprej. Objem, ko ga najbolj potrebujemo. Zalet, ko smo na tleh in val, ki ga jezdimo. Krila, ki jih razpremo in se posvetimo kakovostnemu življenju.

Pa vendar se ji premalo posvečamo v življenju. Ali vsaj ne zavedno. Zjutraj vstanemo zaradi službe, ki nam prinaša denar, da ga bomo lahko porabili za pot do službe in avto, ki ga ne potrebujemo, a se z njim vozimo v službo. Hodimo na kosilo, da se napolnimo s hitro hrano, ki nam popoldan naredi nekoristen in len. Zvečer se usedemo na kavč, ker nimamo idej, kako lahko izkoristimo preostanek lepega dneva. Kje pa je strast? Smo jo izgubili? Založili med dolgočasne vsakodnevne opravke? Ali pa je le zaspala globoko v nas in jo moramo ponovno obuditi?

Kaj pa je pravzaprav strast?

Prva asociacija je družbeno in marketinško pogojena – seks. A strast je seveda veliko več kot to. Oprah Winfrey jo definira takole: »Strast je energija. Začuti moč, ki pride iz osredotočenosti na to, kar te navdušuje.«

Energija. Moč. Osredotočenost. Navdih. Le iz vsega tega lahko sledi uspeh in lastna samouresničitev, zadovoljnost v življenju in naša koristnost v družbi.

Evolucija strasti.

Je strast tisto, kar nas loči od živali? Tu bi znanstveniki seveda vedeli veliko več od mene. Da se ne prepuščamo nagonu? Da razmišljamo? Da je naša strast v glavi in ne le v instinktu preživetja? Morda. Vsekakor pa govorimo o strasti, ki jo vključimo v naše življenje zavestno in z namenom.

Bodi koristen!

Eden izmed stavkov, ki ga rad uporabim, je: »Bodi koristen!« Svet se spreminja, mi se spreminjamo, trg se spreminja. Čedalje več delovnih mest je avtomatiziranih, čedalje manj je klasičnih služb od osmih do štirih. Službe nam ne bo dal nihče. Sami si jo moramo najti. Ali še bolje, sami jo moramo ustvariti. Ne moremo pa je ustvariti samo iz ideje ‘iz zraka’, ampak iz ideje, nad katero smo navdušeni, osredotočeni in ki jo z močjo, voljo prenesemo v energijo, ki nam daje življenjsko koristnost, poslanstvo, smisel.

Smisel življenja?

»Skrivnost strasti je v namenu,« je zanimiv citat mojega priljubljenega avtorja Robina Sharme, ki je napisal delo Menih, ki je prodal svojega ferrarija. Redki ljudje se zavedajo ali zavedamo svojega namena v življenju, v družbi, na svetu. Vsak ima verjetno svoj smisel življenja. A nekaj je na tem, da je skrivnost v namenu. Kolikokrat ste se znašli v situaciji, ko ste morali nekaj opraviti, pa se vam ‘ni dalo’, otepali ste se tega kot ‘hudič križa’, prelagali na jutri in na koncu komaj opravili, pa še tisto komaj dovolj dobro? Bi lahko rekli, da niste verjeli v tisti opravek, niste videli smisla? In kolikokrat ste neko zadevo opravili zlahka, z veseljem in zelo uspešno? Z ‘višjim’ namenom?

1532 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.