Plata – z nogometom proti diskriminaciji

Razlicnost_bogati_avtor_Maja_ČečekFoto Maja Čeček

Športno v jesen z mladimi zmaji iz Zaloga

Četrtni mladinski center Zalog, ki deluje v okviru Javnega zavoda Mladi zmaji, je na Plati, športnem igrišču Osnovne šole Zalog, pripravil 14. izvedbo družabno rekreativne prireditve. Ob tej priložnosti smo z mladimi utrjevali prijateljske vezi, krepili občutek za fair – play in razbijali predsodke do drugačnosti.

Dogodek je bil del Tedna gibanja – Move week, vseevropskega projekta in del kampanje Sedaj se gibamo – NowWeMove, ki je letos potekal med 29. septembrom in 5. oktobrom.

Naredi_si_svojega_letecega_zmaja_avtorica_Maja_ČečekFoto Maja Čeček

Mladi so se pomerili na turnirju v malem nogometu in na turnirju v metanju trojk. Dogodek so popestrile športne igre za zdrav življenjski slog. Otroci so lahko svojo kreativnost sprostili na ustvarjalnih delavnicah (izdelava priponk, izdelava letečih zmajev, delavnica izdelave igre ‘Spomin’). Na delavnici ‘Sadnica’ so najmlajše prostovoljke nogometaše in obiskovalce z izdelavo osvežilnih sadnih koktejlov opozarjale na pomen zdrave prehrane. V okviru dogodka je potekal tudi projekt ‘Živa knjižnica’ s pestro izbiro ‘knjig’, ob izposoji katerih so se lahko obiskovalci soočali s svojimi predsodki in stereotipi o drugačnosti.

Gostovanje_Zive_knjiznice_avtor_Marko_TaljanFoto Marko Taljan

Na nogometnem turnirju je tokrat sodelovalo 12 moštev iz Zaloga in ostalih delov Ljubljane, skupno več kot 80 rekreativnih nogometašev. Ti so ob začetku turnirja, skupaj s sodnikom in organizatorjem prebrali Fair Play prisego. Pokala za končno zmago se je v kategoriji do 15 let veselilo moštvo Street Legends, medtem ko je bila v kategoriji starejših najboljša ekipa Športnega društva Dijaški dom Ivana Cankarja iz Poljan. Za najboljšega igralca turnirja do 15 let je bil izbran Luka Vešner, med starejšimi pa Uroš Šiljeg. Na tekmovanju v metanju trojk je bil najnatančnejši Davor Slemenik. S posebnim povabilom so bili z nami znova nogometaši iz Azilnega doma v Ljubljani.

V dogajanju na Plati so uživale vse generacije Založanov, med katerimi so močno prevladovali mladostniki in otroci, ki jim je prireditev namenjena.

Prireditev smo izpeljali v sodelovanju z Društvom DIH – Enakopravni pod mavrico, Društvom kulturno, informacijsko in svetovalno središče Legebitra, Središčem Vitalis podjetja SŽ-ŽIP, storitve, d.o.o., Športno unijo Slovenije ter številnimi prostovoljci in podporniki

Marko Taljan in Tjaša Bračič

1608 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.