Oksimoron: delovne počitnice

Nekaj zaslužiti in še veliko doživeti

DSC_3332

 

Sami si oblikujmo prihodnost, četudi neznano

danielFazlic

Piše Daniel Fazlić

 

Bodimo iskreni – večina  mladih nima službe, a potujemo pa zelo radi. Vsi imamo različne želje in potrebe, denarja za ležanje na plaži na Azurni obali pa seveda nimamo. A obstajajo načini, kako z relativno majhnim vložkom podaljšate dopust, pa še kaj koristnega odnesete. Veliko ljudi je za to slišalo, manj se jih je pozanimalo. Govorim o delovnih počitnicah. V veliko držav Evrope, Severne Amerike ali Oceanije lahko prebivate in delate za nekaj mesecev in pridete veliko cenejše skozi. Te delovne počitnice so znane drugod po svetu, Slovenci smo pa še relativno šibki, kar se tiče potovanja in dela. Za nas so počitnice pivo, ležalnik in zgroženo opazovanje mlečno belih Evropejcev, kako hodijo lovit melanom in posledično lupljenje kot pri pitonu, ko doseže cikel levitve. Glede nato, da nas večina nima dovolj denarja za antropološko raziskovanje in nam hkrati ni do brezumnega ležanja, so delovne počitnice super rešitev.

Kaj potem pravzaprav so delovne počitnice? To je daljše bivanje v drugi državi, z naprej dogovorjenimi delovnimi pogoji in delovnim mestom, ter po navadi tudi plačilom ali vsaj pokritjem stroškov. Na internetu lahko hitro najdete obilico programov, ki vam ponujajo za določen denar kakšno delovno mesto. Nekaj najbolj znanih – Evropska prostovoljna služba, delovni kampi v ZDA, delovne vize za Kanado, Avstralijo … Pozoren bralec bo seveda izvedel še za obilico drugih možnosti, zato priporočam, da si vsak, ki to bere, vzame več časa in dobro preštudira različne možnosti.

Evropska prostovoljna služba (EVS), kot pravi na svoji strani, omogoča mlademu posamezniku, da postane prostovoljec/-ka v drugi državi za obdobje od 2 do 12 mesecev (ali manj za kratkoročne projekte). Med bivanjem v tujini program Mladi v akciji krije prostovoljcu bivanje, jezikovni tečaj, prevoze na delo, prehrano in žepnino. Poleg tega, da je za prostovoljca v materialnem smislu poskrbljeno, pa EVS nudi še veliko priložnosti za pridobitev različnih znanj in izkušenj v mednarodnem okolju. Ta program je zelo zanimiv za vsako mlado osebo ravno zaradi varnosti, ki jo dobiš v programu. Običajno sodeluješ z ljudmi iz nevladnih organizacij, ki so dobro uveljavljene in polne zagnanih ljudi. In delo v tuji državi, s tujimi običaji, je vsekakor veliko bolj zadovoljivo, kot pa nerganje nad pomanjkanjem laškega in gumijastimi kalamari. Več pričevanj udeležencev, ki so svoje izpovedi zapisali na internetu, potrjuje, da je program res zanimiv in je lahko nepozabno doživetje. Različne organizacije ponujajo možnosti tudi izven Evrope, saj se zaradi kolonialnih korenin naše miroljubne celine, ta veliko bolj razteza, kot si mislimo. Od Tenerifov do Grenlandije in Kavkaza ter Bližnjega vzhoda (pri iranski meji) se različne organizacije odločajo, da pristopijo k EVS in mogoče pa izberejo ravno vas – zapomnite si: prostovoljstvo in delo z ljudmi z namenom nesebične pomoči je ena najvišjih odlik človeka in nekaj, kar se vas bo veliko bolj dotaknilo, kot kakršna koli finančna nagrada.

Za tiste, ki vas je prevzel duh Old Shatterhanda, Velikega Bleka ali čar Velikega Jabolka; oziroma bi radi iskali hobbite na Novi Zelandiji ter poskušali preživeti v prostranstvih Avstralije, pa obstajajo programi delovnih viz in poletnih kampov.

Poletni kampi (po navadi mislimo na ‘ameriške poletne tabore’), so dobro uveljavljene oblike izobraževanja na prostem – to so institucionalno organizirani kampi (ali stanovanjski kampi) – od družinskih kampov do posamičnega kampiranja. Za Ameriko je značilno, da dijaki poleti teden, dva ali več (celo do deset) preživijo med v ‘divjini’. Kampi so velikokrat postavljeni sredi naravnih prostranstev, kjer dijaki in ostali udeleženci skupaj preživijo počitnice ob učenju, pa tudi uživanju ali vsaj preprosto v begu od elektronskega življenja. Čez dan potekajo najrazličnejše aktivnosti, pogosto tudi šport in igre, tako v zaprtih prostorih kot na prostem, pogosto s posebnim poudarkom na določeno temo – narava, kuhanje, šivanje … Podobno kot EVS, se tukaj kot član tabora – po navadi kot svetovalec, udeležujete dnevnih dejavnosti in učite ali pa enostavno pazite, da vse poteka mirno in varno. Po celih ZDA kampov kar mrgoli in na spletu si velja ogledati to ogromno zbirko ponujenih delovnih mest. Nekatere organizacije, kot je denimo študentska turistična agencija (STA), ponujajo svetovanje in pomoč pri izbiri pravih rešitev. Po lastnih izkušnjah so bili ljudje na STA vedno več kot ustrežljivi in v dejansko pomoč. Poletni kampi so način, kako lahko z minimalnim vložkom začutite utrip in raziskujete ‘najmočnejšo in največjo demokracijo na svetu’.

Delovno – počitniške vize so vize, ki vam omogočajo, da lahko delate v državah kot so Kanada, Avstralija, Nova Zelandija in druge, da si povrnete stroške potovanja in tako legalno zaslužite nekaj denarja in hkrati še veliko vidite. Te ‘počitnice’ so primerne za avanturistične duše, ki imajo rade kratkotrajna ali pa sezonska dela in hkrati oglede naravnih ter človeških čudes. Kanada ima recimo program International Experience Canada, v okviru katerega lahko bivate v Kanadi do enega leta in sočasno pridobite še delovno dovoljenje. Podobne projekte imamo v Avstraliji in novi Zelandiji. Vendar pozor – te vize so zelo iskane in zato hitro poidejo, tako da je potrebno tudi malo sreče, predvsem pa trdne odločitve za bivanje in delo na drugem koncu zemlje. Te vize praviloma dobite samo enkrat v življenju in imajo lahko tudi starostno in številčno omejitev, zatorej ne odlašajte in začnite raziskovati priložnosti, dokler jih še imate na voljo!

Poletna dela, delovne vize in ostale lepe besede so priložnosti, ki jih mladi moramo izkoristiti. Poglejmo našo situacijo – dela ni ali se dolgo čaka nanj. Imamo torej dve možnosti. Da še tiso malo denarja skurimo doma in tarnamo nad brezupnostjo življenja pri nas, ali pa zgrabimo bika za roge in opravimo ta skok v neznano. Čas je, da poiščemo zase tisto, česar v Sloveniji nimamo: žilico poguma in željo, da si sami krojimo prihodnost, četudi neznano. Seveda je doma na varnem boljše, ker se nam ne more nič zgoditi. Toda poglejmo naokoli, zemlja je še vedno okrogla – in velika. Velja poskusiti! Zagotovim vam lahko – ko se boste vrnili domov, boste za vedno spremenjeni. V dobrem ali slabem vam bodo te izkušnje odgnale apatijo in dale upanje, ki ga prekleto veliko rabimo!

1275 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.