Motili spanec Kralja Matjaža

Stotnija gorskih kolesarjev na Koroškem

IMG_1225

Peter Mlinar (KK Črn trn) in Tanja Žakelj (Unior Tools Team) sta zmagovalca letošnjega Black Hole Endura in nova državna prvaka v enduru. Tridnevni dogodek na Koroškem je zaznamovala stoterica tekmovalcev in natrpan urnik, ki se je v petek začel s prologom, ter končal v nedeljo z dirko najboljših v jami podzemlja Pece.

IMG_1519

Petkov prolog v Ravnah na Koroškem je gorsko kolesarstvo pripeljal v mesto, ljudem pred vrata. Tekmovalci so se na slabo minuto dolgo progo prologa spustili s Čečovja, sprva po zavitih stopnicah do centra, kjer jih je čakal še sprint do cilja, vmes pa so morali še prevoziti 15 m dolgo prikolico, ki je popestrila dogajanje pred ciljem. Na tej urbani preizkušnji sta se najbolje znašla Nejc Rutar in Tanja Žakelj (oba Unior Tools Team) in si nabrala nekaj prednosti za sobotno preizkušnjo v Trail Parku Jamnica.

IMG_2066

V soboto so se tekmovalci preselili pred kmetijo Koroš na Jamnici, kjer jih je čakal start pete letošnje dirke za SloEnduro serijo. Štiri etape s približno 1000 m višinske razlike so čakale na natanko 100 tekmovalcev, ki so se podali na boj za čim višje uvrstitve. Po prvi etapi je najhitrejši čas dosegel Peter Mlinar, ki tudi kasneje ni popuščal in stanje se do konca dirke ni bistveno spreminjalo. Najbolj se mu je uspel približati klubski kolega iz KK Črn trn Kristjan Medvešček, a Nejc Rutar ni zaostajal veliko. Po 20 minutah dirkanja ju je na drugem in tretjem mestu ločila manj kot sekunda zaostanka. Prvo peterico sta dopolnila domačina Robert Kordež in Nace Krivonog (oba Orbea Geax).

IMG_1334

V ženski konkurenci je borbo popestrila evropska prvakinja in zmagovalka svetovnega pokala 2013 v krosu Tanja Žakelj, ki v enduru sicer ne nastopa veliko, je pa bilo že po prologu jasno, da je prva favoritka za zmago. Tudi prva etapa v soboto razmerji ni bistveno spremenila. Najbližje ji je bila Ana Zupan (Energijateam.com) z 11 sekundami zaostanka, ki pa je na drugi etapi padla in v cilju obsedela s poškodbo rame. Ana je na koncu uspela zadržati drugo mesto, presenetila pa je novinka na tekmah SloEndura, Tina Rejc, ki je nekaj časa izgubila le na tretji etapi, sicer pa bila ves čas trdno na stopničkah. Peterico sta zaključili Saša Bevk (Pedal Racing) in Urška Kovče (Energijateam.com).

V mladinski konkurenci smo pričakovali dvoboj med Janom Štucinom (Pedal Racing) in Gregom Žvanom (Orbea Geax), a je slednji s padcem in zlomljenim krmilom obstal že v prvi etapi. Tako je bila Štucinu pot do zmage odprta. Najbližji zasledovalec je bil na drugem mestu Matjaž Istenič (Pedal Racing), zadnje mesto na stopničkah pa je presenetljivo osvojil 14-letni Tomaž Šinigoj (KK Ravne), sicer obetaven tekmovalec v krosu.

IMG_1463

V veteranskih kategorijah je med mlajšimi do 40 let slavil domačin Robert Kordež pred Jakom Tancikom (Energijateam.com) in Sebastjanom Stresom (Kamplc Racing). Med starejšimi nad 40 let pa je bil suvereno najhitrejši še en domačin, Janez Jamnik (Enduro) pred Janezom Golmajerjem (MTB Klub Kranj) in Martinom Brusom (Kamplc Racing).

IMG_2331

Po sobotnem dnevu se dogajanje na Koroškem še ni zaključilo. Najboljših 25 tekmovalcev in nekaj povabljenih je v nedeljo odšlo na tekmo v jamo, v podzemlju Pece. Tri kilometre in pol stran od sončne svetlobe jih je čakal start 620 m dolge etape z 90 m višinske razlike, strmimi odseki, temnimi in ozkimi prehodi med dvoranami in globokim peskom pod kolesi. Tekmovalci so do starta prikolesarili skupaj, se odpravili na eno poskusno vožnjo, nato pa je sledila vožnja na čas. V teh neobičajnih razmerah za kolesarjenje se je najbolje znašel Nejc Huth (Energijateam.com), ki je le za nekaj stotink prehitel Nejca Rutarja in ruskega predstavnika Misho Vasilenka (Specialized Russia).

Tekst in foto Nejc Bole

IMG_2350

2074 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.