Mobilnost študentov – kaj ponuja EU?

Foto_Z leve Hana Halilagić, Mojca Marič, Borut Jerman in Žarko MarkovićFoto: Z leve Hana Halilagić, Mojca Marič, Borut Jerman in Žarko Marković

Kulturno izobraževalno društvo PiNA je v sodelovanju z Društvom študentov sociologije Maribor na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru izvedlo okroglo mizo z naslovom »Mobilnost študentov: Kaj ponuja EU?«. Namen dogodka je bil predstaviti možnosti, ki jih imajo mladi v EU v primeru želje po mednarodnih izkušnjah na področju študija ali dela. Okrogla miza je potekala v sklopu projekta EU SI TI, ki poteka v okviru partnerstva med Evropsko komisijo, Vlado Republike Slovenije in Evropskim parlamentom pri komuniciranju evropskih vsebin.

 

»Prehod iz študija v službo se je v zadnjih letih radikalno spremenil. Na vašem mestu ne bi čakal na konec študija za iskanje zaposlitve. Kontakt s trgom dela je treba negovati že med študijem, tudi če zaradi tega študij traja nekaj let več, kot bi sicer,« je v uvodu v okroglo mizo prisotne pozval Žarko Marković, EURES svetovalec, ki v okviru Zavoda RS za zaposlovanje nudi informacije, svetovanje in posredovanje zaposlitve na evropskem trgu dela. Na okrogli mizi, ki jo je povezoval Borut Jerman, programski vodja Kulturno izobraževalnega društva PiNA, so gostje skušali odgovoriti na vprašanja, kakšne so prednosti in izzivi dela ali usposabljanja v tujini, kako je z begom mladih možganov ter kako lahko pridobljene kompetence služijo na nadaljnji karierni poti. Ob tem je Marković povedal, da štejejo vse delovne izkušnje in kompetence, ne glede na to, v kakšni statusni obliki se je neko delo opravljalo. »Med mladimi slovenskimi diplomanti, ki odhajajo v tujino, jih samo tretjina opravlja delo, za katero so se usposobili med študijem. Poklic ni to, kar si študiral. Poklic je to, kar delaš.«

Mladi v EU imajo pravico do enakopravnega vpisa na fakulteto, ne glede na to, v kateri državi se želijo izobraževati, saj fakultete ne smejo omejevati števila vpisnih mest za študente iz drugih držav. Hana Halilagić iz Bosne in Hercegovine je v Slovenijo prišla pred pol leta in se vpisala na Medicinsko fakulteto Univerze v Mariboru. »Najverjetneje bom po končanem študiju ostala in se zaposlila v Sloveniji,« nam je svoje načrte zaupala študentka medicine, ki v študiju v Sloveniji vidi prednost v bolj kakovostnih izobraževalnih programih in pravicah, ki jih imajo slovenski študentje, kot so prehranjevanje s študentskimi boni in možnost opravljanja dela preko študentskega servisa.

Foto_Okrogla miza Mobilnost študentov_Kaj ponuja EUFoto: Okrogla miza Mobilnost študentov- Kaj ponuja EU

Mojca Marič, magistrska študentka sociologije in slovenščine na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, ki je izkusila izmenjavo Erasmus v Nemčiji, meni, da je mednarodna izkušnja mladih pomembna za človekov razvoj: »Poleg nove kulture in ljudi spoznaš tudi samega sebe. Definitivno gre za večplastno pozitivno izkušnjo,« je povedala Maričeva in dodala, da je program Erasmus med mladimi zelo poznan, medtem ko se je treba za informacije o drugih oblikah usposabljanja zelo potruditi.

Medtem ko se mobilnost mladih zelo spodbuja, pa se po drugi strani poraja vprašanje bega možganov. Marković v tem prepoznava potencialno nevarnost, saj po njegovih besedah migrirajo najbolj drzni, samozavestni in inteligentni. V primeru vrnitve v domovino lahko to predstavlja veliko razvojno priložnost za državo. »Če pa država ne stori ničesar in ne poskrbi za svoje izobražene državljane, si je sama kriva,« je bil kritičen Marković. »Danes je ključna profesionalna identiteta, kar pomeni, da se bomo na delu v tujini veliko bolje razumeli z nekom iz podobne profesije kot pa z osebo iste nacionalnosti,« je zaključil Marković.

Katerina Kljun

1460 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.