Marek Schovánek: Candyland/Pharmatopia

Odprtje razstave je 22. julija ob 19. uri v prvi galeriji, ki deluje po principu socialnega podjetništva – Prostoru EPEKA na Koroški cesti 8 v Mariboru. Za pogostitev bo poskrbela Romani kafenava.

skrovanek

Marek Schovánek se je rodil leta 1965 na Češkem, emigriral je v Kanado, kjer je študiral na University of Alberta v Edmontonu, leta 1993 se je preselil v Berlin, deluje pa tudi v Pragi.

Kot je pri mnogih delih Mareka Schováneka v navadi, lahko instalacijo CANDYLAND/ PHARMATOPIA vidimo na več načinov. Prvi vtis gledalca je formalen – različne oblike in velikosti, barve različnega spektra na skulpturah dajejo senzualno in vibrirajočo, skoraj sijajno komercialno privlačnost. Ob bližjem ogledu vsakega posameznega dela opazimo ime ‘blagovne znamke’, naslov vgraviran v tableto, izpostavljeno željo ali fantazijo, ki je ni na meniju v lokalni lekarni. Naslovi se igrajo z vsakdanjimi človeškimi željami, tablete so predstavljene kot katalogizirani modeli nemogočih realnosti: kupi metafizično, imej zaupanje, uživaj maščevanje, daj tableto bolečine. Vse je na voljo kot uporaben izdelek.

Čeprav ta instalacija postane podaljšek sanj, ki jih ponuja sodobna farmacija in socialna kritika naših hiper-realnih apetitov, uokvirja vizionaren duh kemije transcendence, ki želi nadvladati zemeljski svet in gre preko človeških zmogljivosti. Naslov instalacije CANDYLAND izpostavlja še en problem in sicer, prenašanje bremena ljudi na tretjo osebo – preprodajalca. Tako zapuščamo našo osnovno odgovornost in se predajamo zaupanju v višji, institucionalen idealizem.

Serija oz. instalacija CANDYLAND je sestavljena iz več kot 120 kosov. Skulpture so narejene iz MDF-a (medium density fiberboard) in so bile ročno izsekane, brušene in prebarvane z več plastmi visoko sijajnega, pol sijajnega in brezbarvnega laka. Velikosti posameznih skulptur so različne, večina del je premera med 20 in 30 cm.

Razstava je del programa festivala Art Stays. Kustos razstave je Jernej Forbici.

1136 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.