Kdo pa bo delil golaž na volilnem shodu? In všečkal politične nagovore …

Mladi v politiko?

DSC_1322

Foto rok Cafuta

aljaž verhovnik, velika slika

Piše Aljaž Verhovnik

Verjetno se vsakdo izmed nas vsakodnevno spotakne ob besedo ‘polítika’. Politika je namreč pojem, ki ga uporabljamo praktično vsakodnevno, kljub temu, da večina ljudi pravi, da jih politika ne zanima. Vendar, kakorkoli se obrnemo, nas politika ‘zadene’. Samo spomnimo se še ne tako starega primera o davku na nepremičnine in vseh odzivov ljudi. Dobro bi bilo, da se na politiko ne bi spomnili samo takrat, ko nas neposredno (pri)zadene. Žal je to v večini primerov šele takrat, ko moramo globoko seči v denarnice in zopet prispevati v ‘državno luknjo’.

Dejstvo je, da bolj kot bodo ljudje na tekočem z aktualnimi zadevami, lažje si bodo ustvarili lastno kritično mnenje do politike in politikov. Nikakor ni dobro, da se pustimo manipulirati večurnim govorom politikom, polnim strokovnih besed ali pa morda popačenih tujk, kjer na koncu tako ali tako ne vemo, kakšna je sporočilnost govora, razen tega, da je nasprotna politična opcija pač vedno slaba in da politike ne pelje v ‘pravo smer’.

Kako pa je kaj z mladimi in politiko? No, saj odgovor je pravzaprav že dalj časa znan. Slabo. Splošno znano je, da je zanimanje mladih za politiko zelo nizko. Eden izmed razlogov je verjetno tudi v tem, da v zadnjih letih, od kar obstaja samostojna Slovenija, politika mladim pravzaprav ni prinesla kaj dosti pozitivnega. Samo vprašajmo se, kakšna je stopnja zaposljivosti oseb, starih do 30 let? Govora o tem je precej, vendar bo preteklo še kar nekaj  hektolitrov vseh slovenskih rek skupaj, da bo morda viden kakšen napredek.

Vendar pa pri nekaterih posameznikih med mladimi zanimanje za politiko vendarle ni tako nizko, ravno nasprotno. Ker je prostora na ‘mladinskem’ političnem parketu dovolj, je mladim politikantom možen hiter preboj – do neke stopnje. Zakaj do neke stopnje? Namreč, vse politične stranke so zelo vesele mladih članov. Starejši politiki zelo radi govorijo, vendar manj delajo. Ja, kdo bo pa delil pasulj in golaž na volilnem shodu? Mladi člani seveda …

V Sloveniji se je v politično stranko mogoče včlaniti, ko dopolnimo 18 let. Vendar večina parlamentarnih strank in tudi nekatere izven parlamentarnega praga poznajo politične podmladke. Vanje se mladi večinoma lahko pričnejo včlanjevati od 15. leta dalje. Vprašajmo se, kakšna so ta leta? To so leta, ko se mladi pričnejo postavljati na noge, ko želijo čez noč razmišljati s svojo glavo, ko je vse, kar doma rečejo starši, narobe in to je čas, ko bi mladina lahkomiselno spreminjala svet. Ravno takšne mladeniče posrkajo politični podmladki. Prednost imajo seveda tisti, ki so dobri retoriki, saj se starejšim članom hitro prikupijo. Vzpon v tem času je strm in precejšen. Zelo hitro se povzpnejo do kakšnega položaja v premnogih odborih strank. Stanje se ponavadi zaplete, ko ti mladi člani pričnejo ogrožati staro politično elito. Obstaja nevarnost, da jih bodo spodnesli. In tukaj je odgovor, zakaj mladi politiki lahko uspejo samo do določene stopnje. Seveda jih ‘stari mački’ v politiki hitro prizemljijo in poskrbijo, da kot alfa samci ostanejo na svojih položajih. Toda, ko se je potrebno slikati za volilne plakate, je vendarle lepo imeti ob sebi nekaj mladih obrazov – da bodo ljudje mislili, kako se zavzemajo za mlade. Pa se res? To boste presodili sami, nenazadnje se nam letos obetajo kar dvojne volitve.

Med mladimi politiki pa obstajajo tudi politikanti. Zakaj politikanti? SSKJ opredeljuje besedo politikant kot slabšalnico za nenačelnega, koristoljubnega politika oz. politika karierista. Torej gre za nekaj posameznikov med mladimi politiki, ki znajo biti premišljeni, se ne želijo siliti v ospredje in se poskušajo na nek način prikupiti ‘sivim panterjem’, z željo po dobri politični karieri. Takšna kariera se lahko začne bodisi s službo na sedežu politične stranke, recimo svetovalca, čeprav marsikdo od teh nima končane niti šeste stopnje izobrazbe. Kaj bi se s tem obremenjevali, ko pa večina mladih poslancev prav tako ni ‘pregurala’ dlje kot do pete stopnje. Razumljivo kajpak, saj se jim je mudilo v državni zbor garati za naš lepši jutri.

Možnosti za službo mladih politikantov je največ v času, ko politična stranka postane del vladajoče koalicije. Takrat stranke režejo kolač služb na ministrstvih, direktoratih in še po kakšnih lokalnih državnih ali občinskih strukturah. Tedaj niso toliko pomembne izobrazba in izkušnje, pomembno je, da si ‘naš’ in da si zvest tistemu, ki te je ‘nastavil’. Konec koncev je dobro imeti nekoga, da ti na Facebooku ‘všečka’ tvoje politične nagovore volivcem.

Takšne možnosti ima res le peščica ljudi. Ob tem se moramo vprašat,i kakšno strokovno svetovanje lahko nudijo ljudem na položajih, kot so npr. ministri, poslanci … ljudje, ki niti ene delovne ure v gospodarstvu niso opravili? Za to peščico mladih je takšna služba dobra popotnica za prihodnost, ki pa se lahko klavrno konča, saj za njimi prihajajo še mlajši in ambicioznejši, ki jih lahko izrinejo. Kaj se bo zgodilo, če politična stranka ne bo več dosegla parlamentarnega praga? Takrat nastopi velik problem. Niti ‘sivi panterji’ se ne bodo mogli več napajati iz davkoplačevalske blagajne, kaj šele njihovi pribočniki. Takrat lahko postane članstvo v politični stranki moteče, saj ti pri iskanju službe v ‘nepolitičnem’ sektorju povzroča prej težave kot koristi.

Pri tem velja pripomniti, da ta država ne pozna več opravil, storitev in iskanja služb brez ‘vez’. Vsakdo že danes ve, da ‘veze in poznanstva’ pripeljejo precej dlje kot popolno neznanstvo. Samo spomnite se, na koga ste se nazadnje obrnili, ko ste iskali službo? Ste se morda prijavili na javni razpis za prosto delovno mesto v javni upravi, kjer ste neformalno izvedeli, da je to mesto tako ali tako že vnaprej pripravljeno za določeno osebo, ki ima takšna ali drugačna poznanstva in veze?

Ob vsem tem se velja vprašati, kako torej mlade navdušiti nad zganjanjem politike – ali drugače rečeno – z ukvarjanjem s politiko? Povrh vsega pa še vprašanje, zakaj je volilna udeležba med mladimi tako nizka? Za piko na i pa svoje doda še politična kultura …

 

922 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.