Iz programa Erasmus že milijon otrok

‘Plodne’ izmenjave

220px-Erasmus_logo.svg

Vsak četrti študent ali študentka, ki so sodelovali v programu Evropske unije za študentske izmenjave Erasmus, je med bivanjem v tujini spoznal svojega bodočega partnerja. Iz teh zvez se je od začetka programa leta 1987 rodilo že milijon otrok, vsaja tako kaže obsežna študije o učinkih programa Erasmus.

Ob četrtstoletnici programa so opravili doslej najbolj obsežno študijo in sicer so neodvisni strokovnjaki zbirali odgovore na vzorcu 80.000 vprašanih iz 34 držav, izsledke pa je v Bruslju objavila Evropska komisija.

Iz raziskave izhaja, da udeleženci programa Erasmus dosegajo na trgu dela boljši položaj od vrstnikov, saj imajo diplomanti z mednarodnimi izkušnjami precej več možnosti za zaposlitev. Verjetnost, da bodo dolgotrajno brezposelni, je kar dvakrat manjša v primerjavi s tistimi, ki niso študirali ali se usposabljali v tujini.

Kot kaže, pa sodelovanje v programu vpliva tudi na zasebno življenje študentov oziroma študentk. Kar 27 odstotkov bivših udeležencev oziroma udeleženk programa naj bi med izmenjavo spoznalo svojega sedanjega zakonca ali partnerja.

Kar 33 odstotkov študentov, ki so sodelovali v programu, imajo partnerje, ki niso enake nacionalnosti kot oni, kar je skoraj trikrat več kot študenti, ki niso sodelovali v programu (13 odstotkov).

Vir: AFP, STA

652 Total Views 2 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.