Ilija Varlamov: Kulise Kijeva so strašljive

Med protestniki na barikadah v Kijevu

SLIKA 1 - osrednja-centralna za članek ukrajinaKamnolom trga Majden. Ljudje razgrajujejo tlakovani trg, tlakovce nalagajo v vreče in jih nosijo na frontno črto.

Piše in fotografira  Ilija Varlamov, ruski avanturist

@varlamov

avtor - ILJA

V ukrajinskem glavnem mestu je napeto že vse od novembra, ko predsednik Janukovič ni želele podpisati pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo, menda zaradi pritiskov iz Rusije. Opozicija je šla na ulice, oblasti pa s protestniki ni bila nič kaj nežna.

SLIKA 2 - DSC_7878140123maidan Ljudje zbijajo sneg, ki ga nato natovorijo v vreče in prenesejo na barikade. Sneg predstavlja glavni gradbeni material. Vreče polijejo z vodo, da se sneg spremeni v led. Monolitne barikade, ki tako nastanejo, je zelo težko uniči.

Pod pokrovom oblastne oholosti je tudi januarja ves čas vršalo, v drugi polovici meseca pa so opozicijski voditelji pozvali ljudstvo k množičnim shodom. Razlog so bili drastični ukrepi, s katerimi je parlament pod taktirko Janukoviča skušal zajeziti protivladne proteste. Tako se je na osrednjem kijevskem trgu na protivladnih protestih zbralo 200.000 ljudi. Sprva so potekali mirno, nato pa so izbruhnili spopadi. Skupina protestnikov je skušala prebiti policijsko zaporo, postavljeno pred parlamentom, majali so policijske avtobuse in v varnostno osebje metali kamenje. Policisti so se odzvali s solzivcem in gumijevkami. Dogajanje je kmalu ušlo izpod nadzora, izbruhnili so spopadi, agencije so poročale o prvih žrtvah.

Na lastne oči se je o dogajanju na trgu Majden (tako so protestniki sicer preimenovali Trg osvoboditve) želel prepričati ruski avanturist Ilija Varlamov.  Svoje izkušnje na kijevskih barikadah 22. in 23. januarja 2014 je na prošnjo uredništva Replike strnil v spodnjem zapisu.

Prišel sem v Kijev. Na lastne oči sem se želel prepričati kaj se tukaj dogaja. Eno uro po prihodu na trg Majden sem ugotovil, da je vse, kar je moč prebrati v člankih in videti v televizijskih poročilih, laž. V nadaljevanju vam bom poizkusil, kolikor je mogoče objektivno, razjasniti revolucionarni val, ki je zajel Kijev.

SLIKA 3 Osrednja goreča barikada, blizu stadiona Dinama, približno 100 metrov od prvih barikad. Gori na stotine pnevmatik, ki so jih prinesli iz vseh delov mesta.

Boji na ulicah Kijeva so zelo resnični. Na gorečih barikadah najdemo ljudi, ki so prišli sprostit jezo in zamere, nabrane skozi leta – zaradi ekscesov policije, korupcije, zaradi zlatega stranišča, zaradi neumnosti podkupljenih uradnih oseb. Starejši moški, okrog 80, je pristopil do mladeniča, ki je imel obraz pokrit z masko, in ga prosil za steklenico hitro vnetljive tekočine. Dejali so mu: »Dedek, saj ne boš mogel vreči steklenice tako daleč.« Odgovoril jim je: »Samo dajte mi eno. Tem pošastim želim pokazati, da me ne morejo obravnavati na takšen način.«

Ukrajinci so imeli do sedaj smolo s svojo opozicijo. Nihče ne kontrolira množic na ulicah. Kličko s sodelavci se je včeraj (21. januarja 2014, op. a) srečal z Janukovičem. Po sestanku so stopili pred množico in jih nagovorili. Nihče ne verjame v to, kar govorijo. Nihče jim ne želi slediti. Večina zbranih na ulicah je popolnoma apolitičnih. Prišli so na ulice, da bi iz udobnih stolčkov nagnali Janukoviča in njegovo bando. Vsak izmed njih ima podlago za to v lastnem nezadovoljstvu, kakor ima tudi vsak svojo vizijo prihodnosti.

 

Boji na ulicah Kijeva so zelo resnični. Na žalost je Janukovič zelo daleč od tega dogajanja, zato ga na ulicah predstavljajo pripadniki Berkuta (ukrajinske specialne enote) in vojaki. Kulise Kijeva so strašljive – črn dim, goreče barikade in stalne eksplozije. Na ulicah je slišati eksplozije granat, in pirotehnike. Ena stran strelja na drugo in posledica so prve žrtve (2 – 5 na podlagi različnih virov).

Gremo na barikade?

1. Kamnolom trga Majden. Ljudje razgrajujejo tlakovani trg, tlakovce nalagajo v vreče in jih nosijo na frontno črto.

2. Ljudje zbijajo sneg, ki ga nato natovorijo v vreče in prenesejo na barikade. Sneg predstavlja glavni gradbeni material. Vreče polijejo z vodo, da se sneg spremeni v led. Monolitne barikade, ki tako nastanejo, je zelo težko uniči.

3. Aktivisti z molotovkami na frontni liniji.

4. Osrednja goreča barikada, blizu stadiona Dinama, približno 100 metrov od prvih barikad. Gori na stotine pnevmatik, ki so jih prinesli iz vseh delov mesta. Protestniki so imeli srečo z vetrom – črn dim nosi direktno v enote Berkuta in nacionalne garde, ki stojijo za ognjem. Gost dim popolnoma zastira pogled. Obe strani sta zaradi tega slepi za dogajanje na nasprotni strani.

5. Čudna naprava deluje, ampak počasi. Izstrelki letijo daleč v noč, vendar polnjenje traja 2 do 3 minute.

 

457 Total Views 1 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.