Glasbena skupina 2B – bratje Mihelič iz Bele krajine

2b1

 

ksenjaStrozicPiše Ksenja Strožič

»Rišem si pot, gledam naprej …« pravi eden izmed njihovih najbolj svežih komadov. In res je tako. Skupina 2B z optimizmom gleda v prihodnost in si riše svojo glasbeno pot že dobrih pet let. Sestavljajo jo bratje Mihelič, ki prihajajo iz Bele krajine. Leta 2009 so izdali svojo prvo ploščo z naslovom Frnikule, konec aprila pa pričakujejo izid druge zgoščenke. V veliko čast in veselje si štejejo nastop v oddaji Balcony TV v Zagrebu, ki predstavlja odskočno desko mnogih svetovno znanih glasbenikov.

Govorila sem z Gašperjem Miheličem, pevcem in kitaristom skupine, ki se ga lahko spomnite iz slovenskega šova X-faktor 2012.

Kdo ste 2B?

Jedro predstavljamo trije bratje Jernej, Primož in Gašper. Prihajamo iz Vinice v Beli krajini. Delujemo že od leta 2009, ko smo izdali našo prvo ploščo Frnikule. Ime smo si dali po naši hišni številki 2B, ker vsi živimo pod isto streho. Imamo pa težavo, ker si ljudje ne morejo zapomniti tega, da smo 2B in ne B2.

Kdo piše glasbo, kdo besedila? Kolikor vem, čisto vse ustvarjate sami.

Na začetku je vse, melodije in besedila, pisal Jernej, zadnje čase pa sem se tudi sam temu pridružil. Na novem CD-ju bo nekaj njegovih in večina mojih komadov. Drugače pa delamo vse sami, v svojem domačem studiu.

‘Gledam naprej’ je naslov enega od vaših novejših komadov. Če se tudi midva ozreva naprej, kaj vas čaka v bližnji prihodnosti?

2b3

Foto Jana Šnuderl

Pripravlja se nova plošča z naslovom B2. Izšla naj bi konec aprila, vsaj upamo tako. Na plošči poleg 2B sodelujeta še Gal Gjurin, ki bo poskrbel za mastering, in Nace Junkar, ki je moj pevski pedagog in producent pri snemanju vokalov za nekaj naših skladb, ki jih boste lahko slišali na naši novi plošči. Načrtujemo nastope na večjih odrih v celotni zasedbi, kar pomeni, da se nam pridružita še Primož Hudoklin na kitari in Luka Pate na bobnih. Je pa prišlo do preobrata, kajti brat Jernej odhaja za pol leta na misijo na Kosovo, tako da moramo za ta čas poiskati novega člana – novega basista in vokalista. Upam, da nam uspe speljati vse projekte, ki jih načrtujemo.

Nihče, razen tebe, ki imaš končano višjo glasbeno šolo za solo petje, ni formalno glasbeno izobražen. Od kje takšna motivacija, da ste se večino stvari naučili sami?

To je težko razložiti. Enostavno, vse se je začelo tako, da sem začel peti, Jernej je začel delati glasbo in potem smo se nekako združili, prišel je še Primož … Nikoli nismo bili omejeni kar se tiče glasbe. Preizkušali smo veliko zvrsti, od rocka do jazza. Res je, da noben ni uradno glasbeno izobražen, toda naše glasbe nikoli nismo delali po notah. Vse je šlo tako, da smo se usedli skupaj, naredili neko osnovno melodijo, dodajali harmonije in inštrumente. Nobenih not, vse je bila sama inspiracija in posluh.

 

Še nekaj let nazaj si skoraj nujno potreboval dobro odskočno desko, da si lahko dobil prostor za snemanje in posnel ploščo. Danes je povsem drugače – ne potrebuješ veliko, da sam posnameš komad.

Res je. Nikoli nismo razmišljali o tem, da bo nekaj samo padlo iz neba. Vemo, da je potrebno trdo delati. Zavedamo se, da nekaj znamo, ne znamo pa vsega. Vsak dan se naučiš nekaj novega, vedno moraš strmeti k boljšemu. To nas žene, da ne odplavamo iz naše poti. Imamo začrtano to, da enkrat nekaj bo. Glede studia pa … Sliši se hudo, ko rečeš studio, vendar ostanimo skromni. V današnjem času se da narediti z minimalno opremo zelo dobre izdelke, ki se lahko primerjajo s svetovno produkcijo. Vse je odvisno od tega, koliko časa boš vložil v to, da se izobražuješ. Pa ne, da bi moral hoditi v šolo, vse se da dobiti preko interneta. Tako se je Primož naučil vseh produkcijskih trikov. Stalno nas sprašujejo, v katerem studiu ste snemali in kdo je naš producent. Potem pa povemo, da smo vse naredili sami, v našem studiu. Skratka, z minimalno opremo se da narediti veliko.

S katero glasbeno skupino bi si nekega dne želeli nastopiti?

Mislim, da smo že dosegli svoje. Nastopiti z Galom Gjurinom, ki nam je hkrati napisal še priredbo za simfonični orkester, je že en tak velik uspeh v Sloveniji. Tudi s Kreslinom nam je bilo v čast nastopiti. Sodelovali bi z vsakim, ki je odprt za glasbo in se ne ‘preserava’, je ‘skuliran’, kot sta bila Gal in Kreslin. Skratka z ljudmi, ki jim lahko zaupaš in ti bodo pomagali, čeprav si začetnik.

Zakon o medijih radijem narekuje, da predvajajo minimalno 20 % slovenske glasbe. Na SAZAS lestvici 50 najbolj predvajanih za mesec marec pa opazimo le 9 slovenskih skladb. Kakšne izkušnje imate s predvajanjem vaše glasbe na slovenskih radijskih postajah?

Kar se tiče predvajanja slovenske glasbe na radijih je trenutno katastrofa. Če nas predvajajo, je to ponoči, ob dveh zjutraj, ko ne posluša skoraj nihče. Mislim, da bi se to moralo spremeniti. Namesto, da bi nas podprli, nas dajejo na stranski tir, kar prihaja iz tujine pa ‘rinejo’ naprej … Slovenske glasbe se vrti premalo, mislim, da bi se tako glasbeniki kot tudi poslušalci strinjali z mano. Če bi predvajali več slovenske glasbe, bi ljudje prihajali na koncerte. Mogoče bi na tradicionalne prireditve vabili slovenske bende, ne pa nekaj, kar prihaja z Balkana. Vse tuje, samo domače ne! Da pa radiji zahtevajo, da jim plačaš, če te vrtijo, to pa je res katastrofa. A ni dovolj, da ti kot glasbenik brez kakršnekoli pomoči narediš komad, ga izdaš?! Morali bi se zbrati vsi slovenski glasbeniki in protestirati. Nekaj bo potrebno storiti, drugače bo samo še slabše.

Vrnimo se v leto 2012. Kako je sodelovanje v šovu X-faktor vplivalo nate in posredno tudi na vašo skupino?  

Prijavil sem se zato, da bi skozi svojo prepoznavnost promoviral bend. Nekako mi je to tudi uspelo – imeli smo dosti več koncertov. Prišel sem do ljudi, do katerih prej, ko si praktično nula, ne moraš priti – žalostno, a resnično. Narobe je to, da so nas tekmovalce izkoristili in imeli visoko gledanost (in pobrali denar), niso pa pustili, da bi jih tudi mi izkoristili. Ne v slabem smislu, ampak v dobrem, v tem, da bi lahko promovirali naše nastope iz šova, jih objavili recimo na youtube. Tako bi lahko posnetke videl cel svet. Vendar nam tega niso pustili zaradi nekih avtorskih pravic. Sem pa iz šova vendarle potegnil tudi dobre stvari – naučil sem se, komu ne nasedati in komu zaupati.

Bi bralcem Replike še kaj sporočil?

Vsem bralcem bi rekel, naj si zapomnijo, da imamo v imenu naše skupine dva znaka, prvi je 2, drugi je B in ne obratno. Toda našemu novemu albumu bomo dali naslov B2 tako, da končno ugodimo tistim, ki to že zdaj govorijo. Drugače pa upam, da se vidimo na čim več koncertih in da nas boste vzljubili.

2507 Total Views 4 Views Today

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.