Državni sekretar ali direktor? Kdo od trojice ali četrti/a?

3. seja Sveta Vlade Republike Slovenije za mladino

3. seja VRS-2

»Oseba (državni sekretar za mlade) naj dela to, kar manjka.« (A. Bratušek)

Foto Nuša Starček

Včeraj, 19. marca 2014, je potekala 3. seja Sveta Vlade RS za mladino (SVM), ki se je je udeležila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek. Za začetek je napovedala pripravo jamstvene sheme za reševanje stanovanjskega problema mladih.

Prva točka dnevnega reda se je dotaknila prenosa Urada RS za mladino (URSM) iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pod pristojnost Kabineta predsednice vlade. Za ta ‘premik’ je treba spremeniti nekaj zakonov, tako vladna kot mladinska stran pa sta se zavzeli za čim hitrejšo izvedbo.

Zanimiva debata se je vnela tudi o nazivu tistega, ki bo urad vodil. Doslej je imel ‘čin’ direktorja, mladi pa bi v tej vlogi raje videli državnega sekretarja. Zakaj?  S tem bi po mnenju mladih (Miha Mohorko) dvignili zavest o pomembnosti mladinskih politik in politik za mlade, večjo politično težo pa bi imel tudi vodja urada. Naloga URSM bo koordinacija in horizontalno povezovanje.

DSC_0004

Sklicatelj posveta, minister Jernej Pikalo, je mladinski strani predlagal, naj predsednici vlade posreduje predlog za državnega sekretarja, takšnega, ki mladinsko problematiko pozna in ki mu mladi zaupajo. Mladi so ocenili, da jim je dodeljena nehvaležna naloga – da bo volk sit in koza cela, so se poenotili z naborom treh kandidatov – to so Jan Škoberne, Žiga Vavpotič in Kamal Izidor Shaker. Gordijski vozel je presekala Bratuškova in odgovornost za imenovanje državnega sekretarja prevzela na svoja ramena s pripombo, da se bo lahko odločila tudi za četrtega ali četrto, ne glede na predlagano trojico.

V vsebinski razpravi je med drugim Tea Jarc (predsednica Mladinskega sveta Slovenije) opozorila na problem izpada mladih iz Partnerskega sporazuma in Operativnega programa, ki sta podlaga za črpanje sredstev iz EU. To bi lahko pomenilo manj sredstev za mlade v naslednji finančni perspektivi. Minister Pikalo in direktor URSM Peter Debeljak sta jo potolažila, da bo ministrstvo še naprej bdelo nad dokumentoma, da do večjega izpada ne bi prišlo.

RR

3. seja VRS

81466 Total Views 2 Views Today
Komentarji
  1. misel

    Ali si kot sektor (mladinska stran) upamo vzeti pravico, da določimo političnega funkcionarja?

    • Rok

      Bratušek je že izbrala. Išče samo legitimnost v postopku? Čudil se ne bi.

DODAJ KOMENTAR

You must be logged in to post a comment.